През уикенда изпълнителният директор на Локо Пд – Павел Колев – бе в Букурещ на среща с колегите си, с които е завършил образователните програми на Академията на УЕФА. Въпреки това той призна, че е гледал много внимателно двубоя на черно-белите срещу Славия. Колев се съгласи да говори пред “Тема Спорт”. Ето мнението му за историческия успех на смърфовете, състоянието на Локомотив, целите и плановете за бъдещето.

Г-н Колев, когато депозирахте оставката си преди няколко месеца, вярвахте ли, че този отбор има сили да постигне това историческо постижение – 9 поредни шампионатни победи?
– Да! Бях убеден, че сме на прав път. Вярвах, че по начина, по който сме подредили нещата, и така както отборът проведе подготовка, както бе структуриран селекционният процес по начин, по който си го представяхме аз и старши треньорът, то имаше всички основания да запишем добри резултати. Чак толкова добри едва ли и най-големите оптимисти са очаквали. В крайна сметка това има своето логично обяснение – то е плод на много труд, най-вече на треньорския щаб и футболистите. Добрата атмосфера в съблекалнята и клуба също спомогнаха, но си има и обективни обстоятелства, които не трябва да се пренебрегват. Това са най-вече програмата и късметът в някои мачове. Без малко късмет такава поредица от резултати едва ли е възможна, но ние търсехме и предизвикахме този късмет с много желание и усилия. Нека направим и уточнението, че не сме постигнали кой знае какво, освен чистата статистика.

Сега предстои по-трудното. Летвата е вдигната, а нивото трябва да се задържи. Едно от основните неща е запазването на състава. Знаем, че вече водите преговори с няколко играчи, чиито договори изтичат през лятото…
– Да, водим преговори и сме на етап, че другата страна разглежда предложенията, които сме им направили, и предстои комуникация по този въпрос. Не искам да влизам в конкретика, защото е излишно тези неща да се коментират публично, преди да има някакъв резултат. Това е нормален работен процес, който трябва да протича дискретно. На този етап нямаме индикации за сериозни проблеми. Всичко е в коректен тон. Футболистите знаят какво искаме от тях и какви са дългосрочните планове на Локомотив Пловдив и че те до голяма степен са свързани и с тях. В същото време всеки мисли за собствената си кариера и с оглед на това, че тя е лимитирана във времето, иска да реализира в този период по-добри финансови условия за себе си и семейството си.

Колко трудна е мисията с оглед на това, че въпреки че е лидер в класирането, Локо е извън Топ 6 по бюджет?
– Бюджетът не е изцяло определящ. Балансът е сложен. Възможно е с по-лимитиран бюджет да се постигнат по-добри резултати, както и с много висок бюджет да няма резултати. Всичко е въпрос на ефикасност и ефективност. Аз, спортният директор, треньорът и неговият щаб приемаме финансовия ресурс за даденост и вместо да се оплакваме, се стремим да го използваме максимално ползотворно.

За да крачи Локо редом до грандовете, е нужно и подсилване. Има ли вече конкретно набелязани играчи за зимния прозорец?
– Позиции да, имена не. Тук пипаме с кадифени ръкавици и хирургични инструменти, тъй като всичко зависи от структурирането на бюджета, изграждане на йерархия и преструктуриране на заплатите, а привличането на нови играчи не е на всяка цена. Ние се водим от идеята, че разполагаме с достатъчно добри футболисти, които все още не са разкрили пълния си потенциал. При всички положения, ако искаме да останем там, където сме в момента, или поне да участваме в разпределението на местата за евротурнирите, то трябва да се подсилим през зимата. Целта е до средата на октомври, т.е. доста преди отварянето на трансферния прозорец, да имаме набелязаните конкретни имена и да сме провели разговори с клубовете им, с тях, да сме ги гледали на живо, както и да сме добре запознати с техните чисто човешки характеристики. Инициативата идва изцяло от Александър Томаш, който много държи да знаем какви са те и извън терена, защото за него на първо място стои въпросът да се запази отличната атмосфера в съблекалнята. В момента сме фокусирани върху две неща – да запазим отбора в този му вид за по-дълго време и да убедим футболистите, че това удоволствие, което изпитват, е плод на екипна работа.

Предстои гостуване на Лудогорец. Тук ли ще спре черно-бялата приказка?
– Надявам се, че не. Тези три мача, които ни предстоят до паузата за националните отбори, са своеобразен Рубикон. Те са много удобна възможност да разберем къде се намираме като клуб и отбор. Клубът е зареден от позитивна енергия. Това са най-хубавите мачове. Ние търсим основно забавление и играчите да изпитват удоволствие от това, което правят на терена. Условията в Разград предразполагат да се играе хубав футбол и какво по-добро от това да премерим сили и да се надиграваме с шампиона.

В понеделник на “Лаута” идва ЦСКА. Ще успеете ли да отворите и Южната трибуна?
– Искрено се надявам. Тя е изцяло готова да приеме публика, но сега всичко е в ръцете на институциите, които трябва да издадат необходимите разрешителни. Въпросът е бюрократичен и не зависи от Локомотив Пловдив.

До началото на ноември предстои изключително тежка серия. Има ли поставен някакъв ултиматум или цел пред отбора за минимум спечелени точки от тези мачове?
– Не! Ултиматум няма. Ние сме се фокусирали да се доизгради и да се изчистят детайлите около това Локомотив да наложи свой стил. Засега това ни носи успех и ще продължим по този път. Не гледаме класиране и не играем под напрежение за дадени резултати.

Добрите резултати явно повишиха настроението, но една негативна серия може ли отново да доведе до напрежение срещу собствениците или вече всичко е забравено?
– Няма клуб, който да откаже подобна успешна серия, а победите винаги са най-доброто лекарство за всички рани. Много ми се иска да избегнем негативна серия, но не сме застраховани. Даваме си сметка, че неминуемо ще дойдат загубите и те ще са, така да се каже, нашият стрестест относно това колко устойчиво нещо сме постигнали и изградили. Ще бъде жалко, ако всичко рухне.

Как върви изграждането на тренировъчната база в “Тракия”, за която Христо Крушарски бе обещал да е готова през октомври?
– Работи се усилено и сега се наваксва с изготвяне на документацията и сега г-н Крушарски е зает с това да оправи чисто законово нещата. Терените се изграждат, ще бъдат изградени съблекални, но с конкретен срок не мога да се ангажирам.