Петимата задържани за мащабната схема за източване на НЗОК чрез фиктивен медицински център в Пловдив не искат да стоят и ден повече в ареста. Сред тях е и футболистът Пламен Коларов, разбра PlovdivDerby.com.

Коларов е юноша и бивш капитан на Марица. Играе и за Спартак (Пд), но направи име в Б група с отбора на Ботев (Гълъбово) преди няколко години. През последните сезони той игра за няколко тима от региона – Гигант и Борислав. Към момента той е футболист на Асеновец, като тренира и деца в школата на клуба.

Д-р Ненко Василев, Пламен Коларов, Веселина Николова, Златка Бързашка и проф. д-р Ростислав Костадинов обжалват мярката си за неотклонение “задържане под стража”, наложена им от магистратите миналия четвъртък.

До арести се стигна след съвместна акция на прокуратурата и МВР. Разследващите разкриха мащабна измамна схема с протоколи за отпускане на помощни средства за инвалиди. Миналия понеделник пристъпиха към действие и задържаха осем души.

Схемата била изключително изпипана. Без знанието на хора с увреждания лекари полагали електронните си подписи върху формуляри за кандидатстване за отпускане на средства за закупуване на помощни средства. Здравната каса превеждала парите по сметката на дружеството. От прокуратурата съобщиха, че в рамките на година и един месец по сметката са потекли малко над 5 милиона лева. Впоследствие постоянен арест бе поискан за петима, а другите трима бяха пуснати срещу парична гаранция.

По думите на прокурор Пехливанов тримата служители на фирмите на организатора – Пламен Коларов, Веселина Николова и Златка Бързакова, са набирали хора, чрез които да бъде източвана касата. Обикаляли са и по малки населени места, за да събират лични данни, като заблуждавали хората, че им се полагат помощни средства. В някои от случаите са изписвани такива на стойност 7000 лв., а пациентите са получавали 7 пъти по-евтини средства.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени