Легендата на българския футбол Христо Стоичков и заместник кметът по спорт, младежки дейности и социална политика на Пловдив Георги Титюков направиха инспекция на новостроящия се спортен комплекс на бул. “България” в града. Проектът предвижда изграждането на осем нови спортни игрища в дворовете на двете езикови гимназии – “Иван Вазов” и “Пловдив”.

Носителят на Златната топка, който в края на декември 2022 година направи символична първа копка на спортния комплекс, изрази задоволство, че бъдещите тренировъчни игрища ще могат да се използват както възпитаниците на двете училища, така и децата от детско-юношеската школа на футболен клуб Марица. Стоичков припомни, че той е започнал да тренира футбол на старите игрища, които са се намирали на това място.

Изпълнителят на проекта пое ангажимент първият етап от проекта да бъде готов до 15 октомври 2023 г. Той включва две игрища със стандартен размер на голям футболен терен, едното от които ще бъде с естествена тревна настилка, а другото – с изкуствена, три малки футболни игрища, както и три многофункционални игрища за хандбал, волейбол, тенис на корт, баскетбол и фитнес на открито.

Предстои община Пловдив да обяви процедура за проектиране на втория етап от строителството на комплекса, в който ще бъдат изградени още едно голямо футболно игрище, лекоатлетическа писта с дължина 400 метра,  няколко лекоатлетически съоръжения, игрище за футбол и волейбол на пясък, амфитеатър и спортна зала за децата от ЕГ “Пловдив”.

БТА