– Г-н Димитров, строителните фирми, които изпълняват реконструкцията на стадионите „Христо Ботев” и „Локомотив”, искат индексация на договорите заради инфлацията. Ще им бъдат ли дадени допълнителни пари?

– Има си закон за обществените поръчки и ние си го спазваме. Държавата разрешава индексация до 50% от размера на договора и за срок, в който официално е отчетена инфлация. Но до този момент ние не сме дали на нито един изпълнител 50%. Сумите са по-малки.

– Стана ясно, че за „Ботев” искат още 18 млн. лева, а за “Локомотив” – 6 милиона. Тези средства ще бъдат ли отпуснати и има ли такива пари в общинския бюджет?

– Да, изпълнителите на двата стадиона ги искат тези пари, но друг въпрос е какво ще платим. Те трябва да докажат какви разходи са направили в периода, визиран в методиката на държавата, и тогава да видим какви средства можем да заделим. Искам да отбележа, че някои материали вече са си върнали предишните цени и не подлежат на доплащане. Не сме направили сметка и предстои да проверяваме дали исканията съответстват на реалните разходи на строителните фирми, на които е възложено изпълнението на проектите, и възможностите на общинския бюджет.

– Обявена е нова обществена поръчка за „Локомотив”, по която има доста критики и съмнения, включително от опозицията. Защо наистина стойността на първата поръчка за три трибуни на “Лаута” е 12 млн. лева, а във втората за една трибуна са предвидени три пъти повече средства?

– Вместо да критикуват, да прочетат внимателно за какви дейности са предвидени тези пари. Освен трибуната в обществената поръчка са заложени и много други дейности, включително голям паркинг и спортни игрища. Има проект, има документация – да се запознаят. Ако на някой не му харесва проектът, да спрат обществената поръчка и да ги видя какво ще правят.

– Има ли в бюджета въпросните 35 млн. лева за завършването на реконструкцията на стадион “Локомотив”?

– Част от средствата са предвидени от кредита, както и за „Ботев”. Този кредит е гласуван с решение на Общинския съвет с конкретно предназначение. Пак с решение на Общинския съвет в бюджета са заложени средства за двата стадиона за тази, 2024 и 2025 година. Ще търсим пари и от държавата, чрез министерско постановление. Ако държавата помогне с финансирането, ще олекне на общинския бюджет. След като двата стадиона са започнати и до този момент много работа е свършена, трябва да бъдат завършени.

Интервю на вестник Марица

1 КОМЕНТАР

  1. 6
    2

    “Държавата разрешава индексация до 50% от размера на договора”
    Тя може да разрешава, но в случаите когато се налага. В нашия случай нищо не изискав подобна индексация. Строителстворо е завършено преди много време. Всичко е разплатено и не се дължи нищо. Това значи, че парите са стигнали. От тук на татък става въпрос за разделяне на комисионната от тази индексация или последно десет, като при билота, т.е. преди да изтече мандата на крадеца(кмета).

Коментарите са затворени