Интересна снимка избраха от дизайнерския екип на Ботев Пловдив, който между впрочем е ситуиран в Русия /малко известен факт/, за представянето на новия спортен директор Артур Платек.

Проучване на PlovdivDerby.com показа, че поляка гордо позира до ваза, която е в стил “Tesla di Moro”. Какво обаче означава това и каква е символиката на тези вази, изработени най-често от порцелан?

Тesta di Moro неслучайно носи славата си от векове наред и не е обикновена ваза за украшение. Създаването ѝ се свързва с легенда за мавританец, който се влюбва в красива сицилианка с гореща кръв. Историята се случва около 1100 г., по време на господството на маврите в Сицилия, в квартал Калса в Палермо. 
Местната девойка била с розова кожа, сравнима с прасковени цветя в разгара на цъфтежа им и сияещ поглед, който сякаш отразявал отблясъците на слънцето в залива на Палермо. 
Един ден, млад мавър минал покрай къщата на момичето и я зърнал на балкона. Влюбил се в нея на мига и решил, че ще я има на всяка цена. Без да се колебае, нахлул в дома ѝ и заявил чувствата си. Поразена от смелостта и огнената страст в погледа на мавъра, сицилианката отвърнала на любовта му. 
За нещастие, скоро след това научила, че мавърът трябва да я напусне и да се върне на Изток, където го чакат жена и две деца.  С разбито сърце и замъглен разсъдък, сицилианката изчакала падането на нощта и щом любимият ѝ заспал, го убила и отрязала главата му. Направила от нея ваза и засадила вътре босилек. Смятала, че мъжът ще остане завинаги с нея, давайки живот на растението. 
Босилекът растял и избуявал, което предизвикало завистта на съседите. Един от тях бил грънчар и изработил „саксия“ с форма на мъжка глава – досущ като тази от балкона на момичето. Така се родила историята за тези красиви произведения на изкуството.
Дали изборът на снимката до точно това интериорно украшение е случен или носи скрито послание към някого, само можем да гадаем?
Междувременно всички спортни медии в Полша отбелязаха преминаването на Артур Платек при канарчетата. Всички обаче отбелязват доста критично, че сънародникът им отива в отбор, чийто собственик е син на руски олигарх, приближен до властта в Русия, както и че самият Антон Зингаревич, както и цялото му семейство, от 2022-а година са в списъка на санкционирните лица от Украйна. Както е известно Полша е една от държавите в ЕС, която най-твърдо заявява позицията си в подкрепа на Украйна, както и е от държавите, които първи се включиха в осигуряването на военна помощ.
Платек със сигурност е уважаван в родината си футболен специалист. Често е търсен за коментари и анализи, свързани с местното първенство. В последната дискусия, в която участва преди около 2 седмици, той взима отношение по темата, защо в последния трансферен прозорец няма продаден играч от Полша в посока някое от петте топ първенства в Европа.
PlovdivDerby.com научи, че преди около месец Платек е бил в България и по-конкретно в Пловдив. Той е гостувал на собственика на клуба Антон Зингаревич, като е наблюдавал всички мачове от международния юношески турнир, който се проведе на базата на канарчетата в Коматево. Припомняме ви, че шампион на турнира стана руския Виста, който също е собственост на Антон Зингаревич.
През 2021-а година Артур отказва предложение от Висла Краков. Там той е поканен да стане спортен директор, но причините, които сам изтъква са, че периода, в който е поканен /май месец/, не е подходящ за такива ходове. “Такива неща се обсъждат по-рано, а не когато трябва да планирате и подготвите отбора за новия сезон”, казва Артур Платек, който тогава е спортен директор на Гурник Забже.

1 КОМЕНТАР

  1. 7
    13

    “Такива неща се обсъждат по-рано, а не когато трябва да планирате и подготвите отбора за новия сезон”, казва Артур Платек,
    Друго си е август месец!!!
    Мухахахаха
    Поредното влечуго докарано от валентич и тимурИЧ с цел да крадат Зингаревич.
    Този го докарват за да прави въртили на Генчев и при първа възможност да го изгони и да заеме неговото място.

Коментарите са затворени