Привържениците на Локомотив Пловдив, обединени в групата “Организация Трибуна Спортклуб”, направиха предложение как да бъде кръстена новата южна трибуна на стадион “Локомотив”:

“Локомотив” Пловдив има един от най-важните си исторически “темели” в лицето на спортен клуб “Петър Парчевич”. Както е известно, той бил приобщен през 1945 г.

Настоящата година бележи точно век от неговото основаване. Тази достойна годишнина дава повод и дори задължава да разкажем за клуба.

Поредицата от статии започваме с неговата териториална принадлежност в Пловдив и спортните успехи, които извоювал.

От своя страна, вековният юбилей на “Парчевич“, по историческо съвпадение, се случва в особен момент за черно-бялата общност. А именно: въвеждането в експлоатация на новата Южна трибуна в ст. “Локомотив“.

Тя все още няма официално име, а бива за удобство наричана “Южна” – заради своето разположение и като работно наименование. Но трибуни, разположени на юг, има всеки един стадион. В това наименование няма нищо индивидуализиращо, то не е свързано с “Локомотив“ или Пловдив.

Ето защо, заслужава да бъде обмислена възможността тази трибуна да носи името на спортния клуб “Петър Парчевич“.

Ако изобщо се стигне до такъв вариант, редно би било преди това този клуб да бъде широко представен. Тоест, да бъде изведен от сянката на днешната своя забрава, която никак не е заслужил.

Футболен клуб “Петър Парчевич” бил представителен за пловдивската католическа общност. Появата му оповестила “Борба” на 25 ноември 1923 г.: “Основано е в града българско католическо футболно дружество П. Парчевич”.

Своите териториални “корени” клубът разпростирал в района на най-компактната католическа общност – пространството югоизточно от катедралата “Св. Лудвиг”. Ето как го описва Никола Алваджиев в знаменитата “Пловдивска хроника“:

Забележителна бе Католишкото махала. Буйни, войнствени били първите заселници в нея – павликяните, дошли във Филипополис преди стотици години. …

Буйни бяха и потомците им. Махалата достигаше на изток до бирената фабрика “Каменица“, на север до ул. “Цариградска“, на запад до ул. “Граф Игнатиев“, на юг до черквата на капуцините.“

Първото официално сведение за футболния тим на “Парчевич“ датира от 27 юли 1924 г. Тогава в Пловдив се провело най-тържественото и многолюдно, в сравнение с цяла България, отбелязване на 250-годишнината от кончината на Петър Парчевич. В това събитие футболният тим, носейки знаме, предвождал внушителната манифестация на пловдивското гражданство.

В същия ден, с решение на пловдивския Общински съвет, дотогавашната ул. “Чепино“ била преименувана на ул. “Д-р Петър Парчевич“. Именно там, на № 29, се намирала и канцеларията на едноименния футболен клуб.

Впоследствие клубната канцелария била преместена на ул. “Капитан Райчо” № 33.

Още със своето основаване, “Парчевич” търпял участта да няма свое игрище. Това се проточвало години наред, затруднявайки нормалния клубен живот. Тази нерадостна ситуация специално отбелязал столичният “Спорт” в дописка от 12 юли 1933 г.:

“Парчевич е … лишен от собствено игрище, играчите му са задължени през ден да тренират на доброволно отстъпеното им от французкия колеж игрище.”

Във футболно отношение “Парчевич” встъпил в първа дивизия на Пловдив през 1928 г. За годините до 1945 г. тимът извоювал четири титли на града – през 1933 г., 1935 г., 1939 г. и 1941 г.

Наред с това, станал първенец на Пловдивска спортна област през 1933 г. и 1941 г. По този начин спечелил право да се състезава в турнира за държавно първенство. И в двата случая обаче тимът отпаднал в първия кръг (осминафинал).

Особено успешно било представянето на “Парчевич” в турнира за Общинската купа “Тримонциум”. От общо 10 турнира, в които участвал, отборът спечелил купата на три пъти (1934 г., 1939 г., 1941 г.), а освен това бил и два пъти финалист (1933 г., 1938 г.).

По този начин “Парчевич” се превърнал в най-успешният пловдивски тим в този турнир.

21 КОМЕНТАРИ

 1. Когато се молим повече черно-бели, силата е по- голяма.Стискайте палци. Затова ще пусна окончателния вид на писмото ми до моя приятел и детето му, с което се опитвам второкласникът да стане Локомотивец. Две страници е, но вярвам, че всеки от вас ще запамети поне една мисъл от писмото в съзнанието си за цял живот.Това е най- доброто от мен, на което съм способен:
  За „Първият“ и „Вдигащият от гроба“…
  Всяко дете е безценно, то е способно да вдигне от гроба дори мъртвец. Достоевски го казва:“човешката душа намира изцеление в присъствието на деца“. Затова, Илийчо, в писмата ми към теб, ще те наричам „Вдигащият от гроба“. Детето, със своята чиста душа, извисява хора, които имат страдание в живота. В България има още една сила, която може да вдигне мъртвец от гроба. Искам да ви разкажа за Нея, след това вие ми разкажете за вашите сили??? Дори да загубиш с 5-0, публиката не съблича, не гони ,а пее ВИНАГИ С ВАС!
  Първият, ти възпитаваш Вдигащият от гроба в ценностите на Локомотив Пловдив. Всеки родител е отдаден до крайност на своите деца. Не ги съблича, не ги гони, а им дава подкрепа до край! ВИНАГИ Е С ТЯХ, точно както се държат феновете на Локо със своите играчи!!! Учил съм право, знаеш, ако ти убиеш човек и майка ти ти помогне да го заровиш, тя не носи съдебна отговорност. Заради, семейството, ВИНАГИ С ТЕБ!Ако аз ти помогна и ни хванат, ще лежим и двамата в затвора. Феновете на Локомотив се отнасят със своя отбор точно както майката към детето- Винаги с вас!Локомотив е семейство! Запомни го, семейство! Това е огромна сила. „Дървото е вкоренено, а човекът е семейство!“. Локомотив изповядва най- съкровенните семейни ценности, Първият. Не разбираш ли ,че ти възпитаваш Илия, Дарко и Галя, самият ти си възпитан като тях, както възпитава Локомотив Пловдив. Не знам какво е Ботев, но знам че те не са семейство, знам че при тях дървото е без корен, не е вкоренено…
  В Ботев могат да запалят 1000 факли, да пуснат заря и след това да изгонят футболистите от дома им ,за които са направили този жест. Ако детето ти получи 5 двойки в един ден, няма и да ти мине през акъла да го гониш от вкъщи(ПОЗНАВАМ ТЕ). Когато Локомотив падне с 5-0 и на нас не ни минава през мозъка да ГОНИМ от вкъщи, а даваме пълна подкрепа. Това е любовта!
  Казваш, че сме малък отбор, защото пеем и когато губим с 5-0. Нима майката е малка, когато пее на своето непослушно дете, за да заспи, за да събере сили за утрешния ден???Това правим ние с песните си, даваме им сила за следващият мач! Дай ми определение за голям и малък отбор? Левски и ЦСКА големи отбори ли са?Те имат 57 титли, те да събличат и гонят го разбирам донякъде, не напълно, но има известна логика, за да са пак на върха. Ти никога не си виждал Ботев шампион, не са били шампиони 60 години, за разлика от това си виждал Локомотив шампион. Ботев има две титли, забравени и от Бога, но искат да са на върха. Събличат , гонят и пеят, че ТЯХНАТА СЪДБА Е ДА СА НА ВЪРХА??? Къде е съобразяването с действителността?! Затова и 10 години бяха без стадион, защото не знаят че едно е да пееш, че си на върха, съвсем друго е ИСТИНАТА!
  Ти наказваш децата си, когато са сбъркали. Според теб няма ли наказание в Локомотив, да си загубил тежко и да си длъжен да отидеш пред агитката и да слушаш как пеят за Теб. Първият, ти си християнин, аз от публиката на Локомотив разбрах, какво означават думите на Исус:“ Ако те ударят по едната буза, дай си и другата буза за удар.“! Разбрах какво е показал Буда(него го заплюли в лицето, той само се усмихнал и забранил да бият агресора). Когато паднеш с 5-0(ударят ти шамар, заплюят т е в лицето) и им пееш ВИНАГИ С ВАС, ти привързваш футболистите към Локомотив повече от всяко друго действие. Ние следваме повелята на боговете…
  Първият, бъди християнин, не събличай децата си голи за назидание, не ги гони от вкъщи, както и знам че правиш, но и дай шанс на Вдигащия от гроба да има още едно семейство. Ти няма да си вечен, дай му шанс да има още една ОГРОМНА опора в живота. Локомотив може и от гроба да те вдигне със своята всеотдайност, аз затова съм жив…
  Знаеш ли, че Ботев има една победа над Лудогорец в историята, Локомотив има СЕДЕМ победи над Лудогорец, въпреки, че нямаме парите на Ботев. Ние следваме повелята на боговете и пеем ВИНАГИ С ВАС!От Ботев пеят ВСИЧКИ ВЪН! На пръв поглед това е статистика, но реално е песен и любов, една песен : ВИНАГИ С ВАС…
  Вдигащият от гроба, заобиколи се с хора, които са всеотдайни към теб във всяка ситуация, не да те изоставят при трудност. Човек има двама приятели в живота, аз толкова имам, другите са добри познати, подбирай ги с критерия ВИНАГИ С ТЕБ! А не с Всички вън! Всъщност имам вече и трети приятел и това си Ти! Не можеш да ми помогнеш директно със съвет, но с твоята чиста душа аз и от гроба мога да излезна, затова те наричам Вдигащият от гроба…
  Вуйчо ти ще опрости нещата, Локо са цигани, само Ботев. Не забравяй, че той вода не пие и далеч няма да стигнеш без да пиеш вода. Бил си на мачове на Локомотив, няма цигани, има една магия и тя зове : ВИНАГИ С ВАС…

  • ПРОГНИЛ ОТ КОМПЛЕКСИ МАНГАЛ

   УДОБНО ЗАБРАВЯШ КАК ЛАЙНУТА В ЖЕГИТЕ СМЪРДЕШЕ НА ГУРЛИВ ЦИГАНИН ОТ БУЛЕВАРДА .КАК ТИКВИТЕ НА ЖОРО НАРКОТО И НЯКОЛКОТО ЛУМПЕНА БИЕХА И ГОНЕХА ЦИГАНИТЕ ОТ СТАДИОНА . С УДОБНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА ПОЛИЦИЯТА .
   ВИНАГИ СТЕ БИЛИ МИРИЗЛИВИ МАНГАЛИ И ДОРИ НАЙ КОМПЛЕКСИРАНИЯ МОЗЪК НА ЗОЛУМА ВИ ГО Е КАЗВАЛ НЕ ЕДИН ПЪТ

 2. Време е централната да е ювентина или наполеона.Смешници.

 3. По добре Ювентус или Наполи.Може и Спартак Москва.Върховни идиоти.Вселенски клоуни

 4. ИЗТРИВАМЕ ,,граждани,, ….ВЕЧЕ СМЕ НАСЛЕДНИЦИ НА …….

 5. ТИЯ ШИЗОФРЕНИЦИ СЛАГАТ МАКЕДОНЦИТЕ В МАЛКИЯ ДЖОБА

  НЯМА ПО ЖАЛКА ИЗМЕТ!

 6. Айде, сменяйте името на Локо 1923. Мухахахаха. Смешници!

 7. Това е СТРОЕЖ ……..НЕЩО ИМЕ ЗА СТРОЕЖ МИСЛЕТЕ……НИЩО ГОТОВО НЯМА НОООО ИМЕ СЛАГАМЕ……кръщават строеж…..

 8. Четвърткатолик съм.И нашата история ли ще крадете.СП 45 какво ще рече.Спортклуб Парчевич.Къде видяхте буферняци някакви железничари.Боклуци.

 9. 6
  1

  Смешници.Цигани,турци,арменци,католици,капуцинци,беси.Одриса е столицата на траките,бесни беси.Къпвачи вие сте цигани.Измислици до кога.Самонаричания до кога.Цигани

 10. 7
  1

  Ами трибуна “Хоментнмен” кога? Все пак, никога не са ви казвали “католиците”, но “арменците” ви викаха до скоро. И това е точно заради обединението с арменския отбор в Пловдив – “Хоментнмен”. Няма лошо. Така е било, кварталните отбори са се обединявали и то по нареждане от горе. После ведомствата са давали заплати – времена! Но, не е лошо да прескочите до църквата в кв. Парчевич на гр. Раковски. Там се пази частица от светия кръст, на който е бил разпнат Христос. Не, че е истина, де? Ама, то като вашата история! Кое е истина и кое е лъжа, можеш ли му хвана края? Но, внимавайте! Скрийте чорките, че откакто ви обрязаха ония, турските ви собственици, с тавата с баклавата, отдалеч ви личат чалмите и без да ги слагате. Че, католишките бабички са много люти! Ще ви отпорят мюсюлманските задници, че стой та гледай!

  • 5
   2

   Абсолютно.Те не си знаят историята,а я измислят.В Маразлията е създаден отбор който няма нищо общо с въглищарите.

 11. 1
  7

  Папагалите много тукати ще ядат там както винаги

  • 6
   1

   Беси.Бесни беси сте цигани.С тукати и ритници до Кюстендил.

  • 3
   1

   Шльоковци,братя македонци.Цирл лайнута

 12. 13
  3

  Господа ентелектуалците в черно-бяло използват думите “темел” и “пробщен”, за да докажат най-вече на собствената си, унизена съвест, връзката между сегашния клуб и някогашния Парчевич.
  Въпрос, на който не очаквам отговор. Вие сте “Приобщени” и към Велбъжд Кюстендил, за което има документи. Да очакваме ли централната ви трибуна да се казва “Черешка”, например?!

 13. 14
  2

  Когато един отбор няма история, какво прави? Краде чужда и я представя за своя. Локото е сбирщина на католици, арменци и много, много цигани. Само отрепки!!!

 14. 13
  1

  да не забравите и на сандокана да кръстите трибуна!!! що каранфини открадна от гробищата и подаряваше на велике играчи у Б група

 15. 13
  2

  Само не разбрахме каква е връзката между Локомотив и Парчевич, но нейсе. Както се казва в един виц “По какво си приличат локомотивците и македонците? По това, че си измислят сами историята”.

Коментарите са затворени