Председателят на Съдийската комисия на Българския футболен съюз Виктор Кашай коментира работата на родните рефери от началото на сезона. Според него повечето арбитри у нас се справят доста добре с работата си. Той призна, че в определени мачове има грешки, но те са малко, а повечето отсъджания са правилни. Унгарецът специално похвали Георги Кабаков и сподели, че той има реален шанс да свири мачове на Евро 2024.

“Изиграха се вече 48 мача и ние сме силно критични към съдиите. Всеки кръг анализираме над 100 ситуации и изпращаме между 15-20 интересни видеоклипове. Някои са с проблемни отсъждания, но голяма част от тях са точни. Да, има и дискусионни решения, все пак говорим за 48 мача. Знам, че доста от ситуациите предизвикват дискусии. Това са нормални неща, защото и в топ първенствата може да видите подобни неща”, започна Кашай интервюто си пред “Диема”.

“Смятам, че се вижда ясно нарушението на играча на Славия срещу този на Локомотив София при гола на „белите“. ВАР се намеси правилно и голът е коректно отменен. Смятам, че при ситуацията с Димитър Илиев е грешка и на главния съдия, и на асистентите, защото са близко и виждат ситуацията. Това е пропуск и на ВАР. Има явен контакт затова е грешка”, продължи председателят на Съдийската комисия на БФС.

“Важно е да уточним, че получихме инструкции от УЕФА, че леки задържания или леки контакти, които не влияят на завършека на ситуацията от играча, не се отсъждат като дузпа. Тук главният арбитър отстоя своето отсъждане, а крайното решение е негово, затова той решава, че контактът не достатъчен за дузпа. Решихме, че това е правилното решение след анализ. При дузпата на ЦСКА – София заставаме твърдо зад съдията. Той отсъди и без намесата на ВАР, така че поздравления за него. Решението беше правилно”, добави Кашай.

Кашай: Въвеждането на ВАР беше истинска революция във футбола и съдийството

“Арбитрите винаги са под лупа, нормално е, винаги са и критикувани страшно много. Сблъскваме с това всеки ден. Не се фокусираме много върху критиките, които получаваме, защото е нормално. Гледаме как да повишим нашата система и представяне. Всеки знае, че съдиите са под прицел. Имаме и своите вътрешни критики. Повярвайте ми, много сме критични към всяко грешно отсъждане. Когато някой допусне пропуск, ще бъде наказан. Естествено, че няма да излезе в мрежите как ние действаме. Това е една европейска практика, няма да публикуваме сумите, които удържаме от съдиите”, коментира специалистът.

“Ситуацията за засада при гола на Берое срещу Септември е много интересна. Не можем да кажем, че двамата играчи на софийския отбор отиграват под пълен контрол ситуацията. Тук атакуващият футболист в зелено е в нередовна позиция и извлича предимство. ВАР се намесва много правилно тук. При ситуацията с ръката на Виктор Генев срещу Черно море се вижда, че няма дузпа, тъй като ръката е прибрана и няма голямо разстояние. ВАР се намесва правилно и подкрепяме това решение на 100 процента”, каза Кашай.

“Всичко се прослушва, знаем какво реферите говорят помежду им. Ако направят важна грешка, подлежат на наказание. Това важи и за страничните арбитри. Да, няма да публикуваме имената, защото се опитваме да защитаваме и имиджа, който градят. Винаги има съдии, които ще се справят по-добре от други, но тук говорим за последните 6 кръга, нали? Доволен съм от представянето на Железов в пловдивското дерби. Ръководи добре мача, никой не говори за съдията след мача, което е показателно. Доволен съм и от Гидженов, Чинков, както и от Станислав Тодоров, който е много опитен съдия”, допълни председателят на Съдийската комисия на БФС.

“Но медиите не са много заинтригувани от позитивното представяне на съдиите. Георги Кабаков има много добра репутация в Европа и виждате това с неговите назначения седмица след седмица в Лига Европа, където ръководи важни мачове и на големи отбори. Ще ръководи и мач на Италия, така че се ползва с голямо доверие на УЕФА. Догодина имаме и Евро 2024, което е страхотен шанс за Георги да се класира. Ако работи добре, ние ще направим необходимото, за да представим добре България”, завърши Кашай.

1 КОМЕНТАР

  1. А ДЖУЛЕЗОФ??? НЕМА ДА ГО ПИПЪТИ!!! ПОДМИНА ГЪРЧОВЕТЕ КАТО ЧЕРВЯК НА МИТРЕТО ГОЛЯМОКАФОФ!!! МЛОГУ НАШУ КЛОАКОМОТИФСКУ КЮПЕК!!!! И ИДИН СУПЛЕС НЕ СВИРИ ЗА ЖЪЛТИТИ!!!! ЕВАЛЛАРКЪТА!!!! С ТЕП СНЕ КАШАЙ!!!!! ПУФ ПАФ!:)))

Коментарите са затворени