Техническият директор на БФС Георги Иванов разкри положителни промени, които футболната ни централа е направила за развитието на българските таланти. Гонзо сподели, че БФС иска детски футбол, освободен от правила и ограничения и без да се преследва резултат на всяка цена.
Идеята е децата да обикнат играта така, както са я обичали навремето най-успешните ни играчи. В интервю за Гонг той за пореден път подчерта, че в националния отбор ще играят само българи и попита „експертите“ по какъв начин те са допринесли за българския футбол, освен с творчество в социалните мрежи.

– Г-н Иванов, в последните седмици доста се коментира едно ваше изказване, което дори достигна до британските медии. Как ще коментирате случилото се от днешна гледна точка?
– Първо, на всички е ясно какво имах предвид. Щастлив съм, че общественият отзвук от думите ми е положителен, тъй като всички българи искат в националния отбор също да играят българи. Това означава, че посланието ми е било разбрано. Ако погледнете коментарите под публикациите в английската преса, ще видите, че и хората там не виждат проблем в това техническият директор на даден национален отбор да иска в този отбор да играят представители на тази държава. Кой, как и защо услужливо е изпратил тази информация до Англия, не ми се коментира. Нека да кажем, че благодаря за услугата, защото още веднъж се убедих, че съм бил прав.

– Тоест, да очакваме само българи в националния отбор?
– Точно така. За пореден, надявам се за последен, път ще уточня – Българският футболен съюз се активизира в търсенето на таланти с български корени по цял свят, независимо от името и расата им. Онова, което аз, а и феновете искат, е да се прекъсне практиката с използването на натурализирани чужденци, които просто не осъзнават историята, традициите и тежестта на националната фланелка.

– Измина една година, откакто сте на позицията технически директор на БФС. Каква е равносметката ви?
– Оценка не мога да си поставям, но мога да кажа, че аз и екипът около мен работим последователно, усърдно и изцяло с цел талантите в българския футбол да бъдат повече и по-качествени.

– Това ли е основната функция на техническия директор?
– Не. Голяма част от отговорностите ми са свързани и с националните отбори, и с треньорите, и с цялостното развитие на играта в България. Знаете, че на пожар ми се наложи дори да бъда национален селекционер без треньорски щаб, но когато си поел толкова важен ангажимент, си длъжен да вършиш всичко в името на българския футбол. Най-важно за мен обаче бе онова, което свършихме за развитието на детско-юношеския футбол заедно с главния ни методист Лъчезар Димов – мой личен „трансфер“, който ден след ден доказва качествата, придобити на най-високо ниво в Германия.

– Какво конкретно направихте в тази посока?
– Всичко, което вършим, следва приетата единодушно стратегия на БФС. В нея една от основните 6 точки е създаването на система за развитие на таланти – и когато разни „експерти“ тръбят, че нямаме стратегия или план за действие, ми става смешно. Времето, усилията и ресурсите, които сме изразходвали само за една година, са огромни. И всички клубове, треньори и хора във футбола ежедно виждат това и могат да го потвърдят. Аз бих попитал тези „експерти“ по какъв начин те са допринесли за българския футбол, освен с творчество във фейсбук.

– Споменахте, че работата ви може да бъде потвърдена от футболните хора…
– Абсолютно. Проведохме огромен брой срещи в цялата страна на тема развитие на детско-юношеския футбол. Обсъждахме промени в правилата в детските възрасти, тъй като искаме футбол, освободен от правила и ограничения и без да се преследва резултат на всяка цена. Искаме децата да обичат играта, така както ние я обичахме. Затова и променихме доста правила след разговори с футболните хора. За нас като федерация, тяхното мнение е най-важно.

– Как реагират клубовете на тези промени?
– Много положително. Това се дължи на подобрената комуникация между федерацията и тях. Само през миналия месец например въведохме нова платформа, чрез която клубовете ще получават подробна информация за всичко, което се е случило с техните състезатели, докато са били с националните отбори – тренировки, натоварвания, медицински показатели, приети добавки и т.н. Това е нещо революционно за България. Също така обновихме онлайн академията, която е безплатна и достъпна за всички треньори и клубове. В нея има тренировки, упражнения, видеа, дневници, статистики, от които всеки треньор може и би трябвало да се възползва. В скоро време ще добавим съвети в сферите на диетология, психология, кондиция и други, за да може да създадем единна методика за работа във всяка възрастова група.

– Кога обаче смятате, че всичко това ще даде видим резултат?
– Не мога да се наема с конкретен срок, но съм убеден, че правилната и последователна работа няма как да не доведе до успех. Ето например – едно от най-важните неща, които направихме, е свързано с най-малките ни набори. Всеки месец организираме лагери по региони, където талантите ни до 14 г. работят по един и същи начин и с общи игрови принципи, получават и теоретични лекции и обучение. В края на всеки полусезон организираме турнир между регионите, чрез който формираме първата национална гарнитура U15. Тоест имаме информация за всички най-талантливи деца и ги възпитаваме във философия, която да пренесат с изкачването във всяка следваща възрастова категория.

– Как точно следите развитието на тези таланти?
– Първо, увеличихме броя на скаутите, за да обхванем възможно най-много мачове и футболисти. Освен това, създадохме подробни профили на всички национали и проектонационали, за да можем да анализираме развитието им. Знаете, че направихме промени в Наредбата и позволихме на елитните клубове да имат формации и в Трета лига, за да могат все повече млади таланти да се пробват в конкурентна среда, в истински мъжки футбол. Сигурен съм, че това са стъпки в много правилна посока.

– Миналата седмица се случи безпрецедентно обединение между трите най-големи отборни спорта у нас. Каква е идеята на този проект?
– Да бъдем в тон с целия свят, който отдавна разчита на спортната наука. Ние вече използваме най-модерни технологии – не само в мъжкия национален отбор, но във всички юношески и младежки гарнитури. Тези неща са изключително важни и в тренировъчния процес, защото ти дават най-точен поглед върху състоянието и възможностите на спортистите, но и в игрова обстановка, когато търсиш бързо решение на даден проблем. В баскетбола и във волейбола, с всичките им разлики, подобна технология също е задължителна, и се радвам, че силните хора във федерациите се съгласиха да се обединим. Тепърва ще развием обща стратегия за въвеждане на спортната наука и сме сигурни, че това е ключово за българския спорт. Самият факт, че футболът, баскетболът и волейболът са заедно, трябва да говори достатъчно за важността на този проект.

– След един месец националният отбор стартира евроквалификациите. Оптимист ли сте за шансовете за класиране?
– Няма как да бъда на тази позиция, ако не съм оптимист. Ние като федерация правим абсолютно всичко, за да осигурим условия на националния ни отбор. Имам пълно доверие на Младен Кръстаич в избора му и методите на работа, както на него, така и неговия екип. През миналата година се видя проблясък, а сега трябва да направим следващата крачка. Групата не е лесна в никакъв случай, но и ние имаме своите шансове. Вярвам, че този млад отбор има бъдеще, дано го докаже още тази година.