Стотици фенове на футболни отбори се събраха за час пред паметника на Съединението в Пловдив, за да изразят подкрепа за Християн Пендиков, както и да поискат адекватно реакция на от българските власти. Репортер на PlovdivDerby.com забеляза, че на протеста са изключително ултраси от най-яростните фракции на Левски, ЦСКА, Локо и Ботев.

“Въпреки различията ни, въпреки отборите, които подкрепяме, всички ние се обединяваме с една кауза – искаме македонците да се държат с нас уважително. Години наред търпим лошото им отношение, а случаят с Християн е поредното доказателство. Това, че не допускаха български граждани на границата, това нормално ли е? Това трябва да спре!”, заяви един от протестиращите, който е от фенската организация на Левски София.

„Събираме се тук заради Християн, събираме се тук заради стотиците случаи на потъпкване на българското достойнство от македонските власти и граждани. Преди дни хиляди българи останаха блокирани на границата със Северна Македония, а причината затова не я посочи никой. Искаме справедливост. Това не е нормално, а още повече, че територията им ни принадлежи, така че не знам за какво се борят”, каза Йордан Кънев от фенклуба на ЦСКА.

Малко след 12:00 часа част от феновете тръгнаха от паметника. На място имаше засилено полицейско присъствие, като не се стигна до инциденти или напрежение.