Днес Краля на футбола Пеле е починал! Тъжната новина бе потвърдена от агента му Джо Фрага. 82-годишният бразилец се бореше с рак на дебелото черво от 2021 година насам, но накрая се предаде пред коварната болест.

Считан от мнозина за най-великият играч на всички времена, Пеле остави огромна следа във футбола през 60-те и 70-те години с екипа на Сантос и националния отбор на Бразилия. Той е участник на 4 световни първенства, като има 3 спечелени титли със Селесао – през 1958, 1962 и 1970 г. През 2000 г. ФИФА го опедели като футболист №1 на ХХ век, а година по-рано Международният олимпийски комитет го избира за спортист №1 на столетието.

Пеле има над 1000 гола за Сантос и 77 с националния отбор на Бразилия. Той завършва кариерата си в САЩ, където играе три години за Ню Йорк Космос и по този начин помага за популяризиране на футбола в щатите.

След края на футболната си кариера Пеле минава и през политиката, като в периода 1 януари 1995 – 30 април 1998 г. е първи министър на спорта на Бразилия.

Едсон Арантес до Насименто, както е пълното му име, имаше сериозни здравословни проблеми в последните две години. През 2021 г. му бе отсранен тумор на дебелото черво и той бе подложен на химиотерапия. В последните месеци стана ясно, че тя не дава желания резултат и Пеле бе поставен на палиативно лечение в болница “Алберт Айнщайн” в Сао Пауло. Легендарният футболист прекара празниците в болницата, където се сбогува с близките си, очаквайки неизбежния край, който настъпи днес.

Христо Стоичков отдаде своята почит към легендата Пеле, който почина днес на 82-годишна възраст.

Ти винаги ще си вдъхновението на поколения! Благодаря ти, че ме прие за твой приятел! Благодаря ти, че ме покани на мача за 50-ия ти юбилей! Благодаря ти, че ме предложи в твоя списък за най-великите футболисти! Ти си единственият трикратен световен шампион! Tи си Краля Пеле! Благодаря ти за всичко и почивай в мир!