Българските футболни клубове ще си разпределят солидни средства от европейското участие на Лудогорец и ЦСКА – София от миналата година, когато и двата тима влязоха в груповата фаза – на Лига Европа и Лига на конференциите. УЕФА ще изпрати 2 016 000 евро от фонда за солидарност, които трябва да бъдат разпределени на клубовете.

Преди месец на заседание на УС на Българската професионална футболна лига бе решено да бъде запазен форматът на разпределение на средствата, който действа и в момента, а именно – 60% от парите по равно на отборите от efbet Лига, 30% на тимовете от Втора лига и останалите 10% ще бъдат разпределени на отборите от Трета лига.

Очаква се елитните отбори да получат около 200 000 лева всеки. Средствата се делят на 12 тима участници в първенството през сезон 2021/2022, когато елитната група бе от 14 отбора, а ЦСКА – София и Лудогорец не получават от тези средства. За отборите Втора лига се полагат 30% от общата сума разпределена по равно, което се пада приблизително около 70 000 лева, тъй като дублиращите тимове не участват в разпределението. Малко над 3 000 лева на отбор остават за тимовете, които са се състезавали в четирите

В групи през изминалия сезон, като и там важи правилото, че пари не се полагат на дублиращите отбори. Крайните изчисления трябва да бъдат направени от БПФЛ и одобрени от Изпълкома на БФС.