Градският стадион “Пловдив“ ще бъде изцяло футболен, с минимален капацитет от 40 000 места, и няма да има лекоатлетическа писта, съобщава Plovdiv24.bg. Това обяви на пресконференция днес кметът на града Иван Тотев.

Промяната се налага заради очакваната кандидатура на България за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 година.

“Имаме задание, което на база 11-степенната програма на архитект Валентин Маринов. В момента трябва да вземем едно управленско решение в Община Пловдив. Миналата седмица имах среща с премиера и спортния министър. По изискванията на УЕФА и ФИФА стадиони, които могат да домакинстват на европейски и световни първенства, са чисто футболни стадиони. Това означава, че в сегашния вариант на Етап 1 с възстановяване на пистата, ще елиминираме Пловдив от бъдещи световни и европейски първенства“, каза кметът.

“Затова се насочваме към изменение на заданието на Етап 1 стадион “Пловдив“ да е без лекоатлетическа писта и да се превърне изцяло във футболен стадион. Това означава, че ще има ново задание за отделен лекоатлетически стадион, което ще е допълнителна инвестиция. Това е причината да забавим процедурата за стадион “Пловдив“. Ние няма да чакаме държавата – ние ще започнем, а държавата ще го дофинансира“, допълни още Иван Тотев.

15 КОМЕНТАРИ

  1. 3
    3

    ПРОСТИЯ МАНГАЛ СИ Е ПРОСТ МАНГАЛ !
    ТУК СЕ ПИШЕ ЗА СТРАШНА ГАВРА А АМЕБИТЕ ПАК “ЛАЙНУТА БИЛА ИДЕАЛНА “ ,“ЕВРО ТУРНИРИ “ И ДР . ЕЙЙЙЙ МАЛОУМНИЦИ СПРЕТЕ ДА СИ ИЗБИВАТЕ КОМПЛЕКСИТЕ НА ВСЯКА ПУБЛИКАЦИЯ .НА ВСИЧКИ Е ЯСНО КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ . СТАВАТЕ ПОВЕЧЕ ОТ СМЕШНИ

  2. 7
    2

    Гербераски лакърдии ,
    коматевци им се връзват за копнежа,
    все пак са си наивни селчовци
    но Пловдивчани за ”9 септември” – не!

  3. 8
    2

    Ще правите лекоатлетическия стадион футболен и после ще ми строите нов стадион за лека атлетика. Реновирайте готовия стадион с пистата, проектиран си е с писта и е в страхотен спортен комплекс. На Лаута може да имаме един прекрасен чисто футболен стадион. Има място за паркинг, за зали под трибуните, помощни терени в околните общински и държавни парцели, достъп по две широки пътни артерии, околовръстното е там с достъп до летището, парка е супер за отдих, в страни е от абсолютния център на града…

  4. И като отхвърлят кандидатурата след някоя година ще си останем с поредния проект появил се преди изборите. Вижте последните почти 30 години как на всеки четири години преди избори почват стадиона… Колкото пъти го почваха, досега щеше да е с 200000000 седалки. Сегашните май за трети пъти го почват – РЕКОРД!!

  5. 13

    Стадион „Пловдив“ стана изцяло избирателен локум,
    махат пистата и я преместват между кметството и парламента

    :–(
    на нея с черни лимузини ще тичат политиканчетата,
    които живеят на гърба на българския народ

  6. 15
    1

    Отново ни замазват очите предизборно! Не вярвам нито на Тотев, а още по-малко на Бойко!

  7. 12
    1

    Незнам какви са тези обследвания, изследвания и тн. Това си е готов стадион. С малко закърпване и козметика, става перфектен стадион. За мен това си е чисто източване на пари. Проекти глупости и тн.

  8. 14
    2

    А другите спортове, нуждаещи се от лекоатлетическа писта къде се предполага, че ще намерят място или забравихме, че в Пловдив има и други спортове освен футбол?

  9. 6
    8

    ИзмЯучи от минарето на Изгрев бойс джамия Столипиново, поредният жълт олигофренясал циганин!

  10. 11
    12

    Супер. Вече няма да ходим до Бургас за евротурнирите…

    Ако ония от Коматево са послушни, може да ги пуснем да поритат и те малко на стадион Пловдив.

Коментарите са затворени