Вчера техническият директор на БФС – професор Лъчезар Димитров изпрати открито писмо до президента и ръководството на ПФК Локомотив Пловдив. Публикуваме пълния му текст.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

   

До Президента

на ПФК “Локомотив Пловдив 1926 АД

г-н Христо Крушарски

                                                                                         

До Съвета на директорите  

на ПФК “Локомотив Пловдив 1926 АД

 

Уважаеми господин  президент,

Уважаеми господа,

 

С настоящото си становище искам да заявя своята подкрепа конкретно към състезателите, треньорите и директора на ДЮШ при ПФК ”Локомотив” Пловдив.

Запознах се с позицията на част от феновете на клуба, проследих и развитието на темата в медиите и, въпреки, че рядко вземам отношение, в конкретния случай  няма как да остана безучастен към случващото се.

Разтревожен съм от атмосферата на напрежение, която се създава около ПФК Локомотив Пловдив. Смятам за недопустимо и несериозно хора, които не са специалисти и нямат съответните знания и образователен ценз в областта на футбола, да коментират работата на доказани специалисти.

Като дългогодишен директор  на Българска треньорска футболна школа при БФС, Ректор и Ръководител на  катедра „футбол’’при НСА,  следя отблизо дейността на ДЮШ на Локомотив Пловдив. Убедено мога да твърдя, че там се работи на високо ниво. Школата разполага с най-съвременната методика за развитие на млади футболисти Коервер (Coerver). Познавам до един и всички треньори, наблюдавам тяхното развитие и ниво на знания и умения. Аз съм човекът, който е дал положителната препоръка при назначаването на Димитър Палазов за директор на ДЮШ. Той притежава необходимия лиценз „А“, за да ръководи Школата. Със същия лиценз са и треньорите Кириякос Георгиу и Васил Ангелов. С лиценз „Б“ са треньорите Тодор Костов, Николай Греков, Андриан Чернев, Костадин Апостолов, Даниел Димитров, Светослав Каламов,Марио Колев, Атанас Бончев, Апостол Костадинов, както и Аян Съдъков-младши (който в момента кара курса за „Б“ лиценз).

Със „C“ лиценз са Георги Иванов и Илиян Иванов. Никола Солаков е завършил НСА и предстои да вземе лиценз през декември.

С вратарите работи Васил Камбуров, който има вратарски лиценз „А“, а за кондиционната подготовка на футболистите се грижи небезизвестният Николай Петров, който има огромен принос в развитието на българската лека атлетика.

Свидетел съм, че треньорите от Школата редовно вземат участие в международни курсове и семинари, което е от полза за тяхното развитие. Наясно съм с изискванията на настоящия директор Димитър Палазов и въведената от него организация на работата в школата – правят се месечни и годишни отчети от треньорите, ежемесечни видеоанализи на треньорската работа, има седмични предварителни планове. Всяка една тренировка се архивира, а в Школата разполагат с портфолио на всеки един състезател, правят се физически тестове с фотоклетки, използва се GPS ситема, пулсометри и други програми и средства за следене и контрол на състоянието на футболистите. Младите футболисти посещават възпитателни лекции, а има формации, които са преминали през организирани специално за тях курсове – хранителен режим, превенция на травмите, както и консултации с психолог.

През лятото в школата са провеждат индивидуални тренировки, а в момента текат допълнителни тактико-технически занимания по отделните звена – защитници, халфове, нападатели

Лично всяка година изпитвам треньори и студенти на Лаута. Очевиден е проблемът с базата, която ограничава качествената работа на треньорите и искрено се надявам този проблем скоро да бъде решен. Но моите лични впечатления са, че по-голямата пречка за нормалната работа, е напрежението, което се внася от външни фактори.

Във футбола да развиваш деца е изключително трудна и отговорна работа.  Недопустимо е към треньорите да се oказва външен натиск с необосновани претенции  на родители или фенове.

В заключение искам да подчертая, че единствените компетентни органи, които имат право да оценяват компетенциите на треньорите и качеството на тяхната професионална работа са Техническият комитет и Треньорска школа на БФС .

Препоръчвам на ръководството на ПФК ”Локомотив Пловдив да се абстрахира от негативните внушения и претенции и да подкрепи позитивно ръководството, състезателите и треньорите в ДЮШ.

15.10.2018 г.

Гр.София

Проф. Лъчезар Димитров,

Технически директор на Българскя футболен съюз

33 КОМЕНТАРИ

  1. 3
    8

    Добре, бе момчета аз имам един въпрос – щом толкова професионално се работи в ДЮШ на Локомотив дайте да видим резултатите на школата от тази професионална работа!

    • 3
      2

      според теб как се измерват резултатите в една ДЮШ??!!
      хайде спрете да търсите под вола теле. за да не намерите нещо друго…

  2. 14
    1

    Крайната цел на една ДЮШ е да създва кадри за първия отбор.Миналата година имаме 4 ма такива
    юноши с договори,а жълтите хич.

    • 12
      1

      Абсолютно вярно.
      Но на няколко интриганта не им отърва…

  3. 12

    Ех как ПРОФЕСИОНАЛНО им го забиха на всезнаещите адвокати и техни служители от Лаута Груп….
    Уж са фенове, а работят против клуба!
    Уж са фенове, а не защитават интересите на клуба пред корумпиранато герберска община!

    Е какви фенове са тогава?! И на кой отбор?!

    • 8
      1

      А има ли какво да гепят от това?
      Щото те, ако не е на далавера, нищо не правят. Да си ги видял да протестират пред Тотев? Няма и да ги видиш, защото не им е на далавера…

  4. 19
    1

    Не съм локомотивец, ботевист съм, но имам също опит като родител на малък футболист и вземам отношение. Още първата декларация за лошата работа в школата беше отчайващо тъпа постъпка на очевидно злобни, ограничени умствено и депресирани до маниакалност хора. Как може да ти бъде основен критерий мачът с местният съперник, наречен “неградските” и “жълтите”, а става въпрос за деца!? Футболът е огледало на всичко останало. Кой е съгласен да идват хора отвън и да му се месят в работата? Никой! А това е ежедневие за треньорите в ДЮШ у нас. От вече неколкогодишно висене по огради и трибуни съм се убедил, че родителят трябва единствено да окуражава детето си и НИКОГА да не се опитва да се меси пряко или непряко. Много родители очевидно избиват комплекси, искат децата им да успеят в живота, за разлика от тях, като станат футболисти, но децата виждат нещата по друг начин, те са деца. Трябва да им се остави да изживеят детството си, а не още от малки да им създаваме разочарования. Аз самият също съм крещял на детето си и съм ходил да се разправям с треньори, но с времето разбрах, че не съм бил прав и положих необходимите усилия да се извиня и променя. В заключение: Пълна подкрепа към ръководството! На който не му харесва, да вади пари от джоба и да издържа клуба на мястото на Хр. Крушарски, или да мести детето в друга школа – пълно е с такива.

  5. 17
    11

    От два месеца е така в школата,като не се угоди на адвокатите,а те са мръсни по душа,израстнал съм с тях.Въпреки че има нещ, които не ми харесват и на мен в школата,виждам някакъв ред и дисциплина там.Детето ми е 2007 година и треньора работи добре с тях.Другото което забелязвам,че като изгонят някой от ДЮШ на Ботев родителя му си подвива опашката и не може думичка да каже,а като изгонят някой от ДЮШ на Локомотив родителя не може да го преживее и почва да плюе по треньори,директори,школа.Давам пример с един родител на 2005 Папаза.Сина му е добро дете,но с малко качества и сега като го освободиха плюе по всички.Да го закара в Ботев да видим какво ще стане.

    • 10
      8

      Какъв ред, каква дисциплина. Това не е казарма, а школа, тоест училище. И в “училището” трябва да работят кадърни учители, за да разчитаме, че ще научат децата на нещо. Факт е, че ред и дисциплина трябва да има, но далеч по-важно е да има качествени ръководители и треньори, а такива НЯМА. Колкото и декларации да напише клуба или приближените му “професори”, които едва ли са стъпвали някога на Лаута, няма как да се прикрие аматьорското ниво на школата ни. Твоето дете е в 2007, а моето в 2004 и поради тази причина наблюдавам всички процеси от доста години. Треньорите са тотални анонимници, плюят се един-друг непрестанно, включително Палазов открито плюеше гръка, а сега са “приятели”, но не това е най-важното. Важното е, че всеки тренира каквото му хрумне, няма методика, няма последователност и приемственост, но няма и знания. Треньорите се учат от децата, а не обратното.

      • 7
        1

        Това беше във старите времена всеки да си тренира,каквото иска.Школата на Локото е имала велики треньори като Алито-трениращ 98 деца в набора заедно.(Рекорд на Гинес),Гочо Василе-трениращ 79 деца в набора,Асен Чотров,Христо Василев,Георги Славов-Таксата,Красимир Димитров-тотото,Недевски на отсрещния бряг,Васко Ангелов-Педагога.Такива треньори заслужава школата.

      • Прощавайте реалисте, Вие да не би да сте завършил школата в Кьолн? Много компетенция, много нещо! Всички в България разбираме от всичко, затова сме на опашката във всяко едно отношение в Европа!

  6. 15
    20

    Този некадърен” професор” е помолен да направи това обръщение.Крушарски не спира да използва комунистическите си прийоми. Вън от Локомотив г-н Крушарски!

    • 9
      10

      Ти пък кой си?
      Анонимен олигофрен!!!
      стой си в къщи като не ти харесва!

    • Некадърен си ти.Уважавай успелите хора.

    • Кой си ти дето викаш във ОТ Локомотив??? Имаш ли 2 ЛЕВА в джоба???
      Като не ти харесва във от СТАДИОНА става фен на Марица!

  7. 16
    14

    А кажете ми, не е ли смешно да се хвалиш че си Професор, ръководител на треньорска школа и т.н в страна чийто футбол е последна дупка на кавала в Европа, чийто футболисти не могат да пробият дори в средно силни европейски първенства и чийто треньори доказани в чужбина се броят на пръстите на едната ръка. Не си Професор, а пълен палячо за мен.

    • 9
      5

      Ицо, видно от блиското минало нещата в футбола са зле!
      Зле са, защото всячески се бутаха деца на родители с възможности, които не стават за сметка на по талантливи деца.
      Сега фенове скачат на човека който се противопостави на това?
      Професора вижда реформата в Локо това е!
      Хайде стига вече хейтърство!

    • 10
      4

      Ицо като те гледам не си се събличал по физическо моето момче.След като не познаваш Професора не го коментирай.Той е обучавал Станимир Стойлов,Димитър Димитров-Херо,Илиян Илиев,Едуард Ераносян,Димитър Пенев и много други,ама ти нали си хейтър и само си чувал за школата без да се обедиш как работи си никой.А пък ако си толкова добър треньор ще те предложим директно за ПРО Лоценз на професора.

  8. 25
    11

    Много точно и ясно казано от Професора! Спрете с тези декларации и интриги! Оставете хората да си вършат спокойно работата! Мястото на всеки един фен е на трибуната, подкрепяйки отбора! А не да се меси там, където не трябва!

  9. 17
    6

    Новоизлюпеният президентът на Ботев Георги Самуилов вкарва в сила нов правилник в клуба. Да въведе ред е едно от първите неща, с които се захваща Самуилов.

    Футболистите и треньорите ще бъдат запознати с новия правилник.

    Ще има сериозни глоби за всякакви нарушения. Освен това Самуилов ще бъде напълно безкомпромисен към всякакви изказвания уронващи престижа на клуба.

    В Ботев ще има и нов начин за изплащане на премии, които ще бъдат обвързани с резултатите.

    Този нов ред със сигурноат няма да се хареса на футболистите и феновете, поради коеро се очаква вклуба се да настъпят раздори и катаклизми, а феновете да си поискат стадиона.

    • 12
      8

      Така се работи ! Дисциплина и изпълняване на работните ангажименти нещо непознато за вси мангали !

      • 10
        10

        Така ще събира пари за строежа, няма друг източник!

  10. 26
    9

    Е , време е тъй наречените ” фенове ” от Фен клуба да замълчат . Получиха ясен и конкретен отговор как се работи в школата на Локомотив , а и в клуба като цяло . И ако наистина са локомотивци и милеят за отбора те трябва да замълчат и да спрат с провокациите . Ако продължат с глупавите си изпълнения , ще помоля ръководството на Локомотив да потърси законови методи за да забрани достъпа на тези индивиди да базите и стадиона на Локомотив .

    • 4
      3

      Много хубави думи, но това не е вярно. Ако прочетеш написаното от професора ще се объркаш дали говори за Локомотив или за Барселона. Нещата категорично не стоят по този начин и всеки добронамерен локомотивец, при добро желание, може да се убеди в това. Само е нужно да отиде на Лаута или да се допита до който и да е родител на дете трениращо в школата.

      • Ето това е проблема че се ще се допиташ до родител.От там идва целия проблем.

      • От къде си сигурен, че родителите разбират от футбол?

  11. 21
    9

    Феновете им имат претенции защото падат редовно от Ботев в дербитата 🙂 Но Ботев вече има може би най-добрата школа в България, при U17 има цели 8 национални състезатели.Дано скоро си пострят база в Тракия за да има къде да тренират нормално децата от школата им.Изглежда в отбора и ДЮШ на Спартак също ще се инвестира сериозно,остава и стадиона на Ботев да се построи и нещата няма да изглеждат чак толкова зле за футбола в града.

    • 8
      7

      Стадиона на Ботев ? Защо само него?
      Защо да не направят първо Стадион Пловдив?
      Един стадион за всички официални мачове на Локо,Ботев,Спартак и т.н.

      • 8
        1

        Защото ще се изгради с лични средства, а не с държавни пари. Кой си ти, че ще държиш сметка на някой къде и за какво ще си харчи парите.

        • 5
          2

          С лични, или с крадени народни??!!
          Ти кога си виждал някой новобогаташ в БГ да е дал лични пари за нещо???!!!
          Сега се готвят да оберат поредната банка!!

        • 5
          1

          Пеевски лични пари не дава, драги мой!
          Той само взима!

    • Освен това тези умствени инвалиди очевидно идея си нямат, че при децата се следи на първо място индивидуалното развитие, а резултатите в мачовете имат далеч по-слабо значение. Крайната цел на всяка академия на ПФК е да създаде колкото се може повече футболисти, а не да се трупат купи и флагчета от детски и юношески турнири.

Коментарите са затворени