В разгара на Световното първенство по футбол днес своя професионален празник отбелязват спортните журналисти. Международният им ден се отбелязва всяка година на 2 юли.

На тази дата през 1924 година в Париж е създадена Международната асоциация на спортната преса, която обединява почти 150 национални съюзи. Празникът се отбелязва от 1995 година по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.
Дали случайно или не, но днес е и Международният ден на неидентифицираните летящи обекти (НЛО).

Определението за спортна журналистика в енциклопедиите гласи следното: това е социално значима дейност по събирането, обработката и разпространението на спортна информация чрез каналите за масова комуникация – преса, радио, телевизия, интернет.У нас съществува Българската асоциация на спортните журналисти.  За никого не е тайна, че българинът обича спорта, а спортът от своя страна се отплаща с много радости и поводи за национално самочувствие.

В окото на бурята не е лесно. Доста колеги си отидоха от този свят съвсем млади. Като Петя, Любо Тасков, Свилен, Кольо Стоянов и Ефрем, светло им небе! Платиха с живота си страстта към спорта и към истината.
Да си спомним на този ден за тях! И да вдигнем наздравица за тези, които водят ежедневна битка на първа линия.