Женският национален отбор на България триумфира с титлата в Златната европейска лига, след като победи категорично домакина Унгария с 3:0 (25:12, 27:25, 25:14) във финалния двубой, изигран в зала “Пап Ласло Спортарена” в Будапеща.

“Лъвиците” доминираха изцяло в първия гейм на срещата, като оставиха опонентките си на едва 12 точки. Втората част бе доста оспорвана – добро начало за домакините, след което в ключовите моменти нашите момичета успяха да ги настигнат. От двете страни на мрежата се разигра истински екшън – борбата бе за всяка точка, отборите се догонваха, но в крайна сметка българският тим изкова успеха и поведе с 2:0 гейма.

В третия гейм място за особени изненади нямаше – момичетата Иван Петков, който е и треньор на шампиона “Марица”, се откъснаха от самото начало и задържаха съперника много зад себе си. Въпреки опитите им да се върнат в игра, българките спечелиха чисто и триумфираха с трофея.

Топреализатор бе Гергана Димитрова с 11 точки (3 аса)10 добави опитната Мария Каракашева (2 блокади). За Унгария Река Шедмак приключи с 12 точки (2 блокади). Бившата състезателка на Марица Силвана Чаушева добави 9, а от настоящите волейболистки на пловдивския клуб Нася Димитрова се отчете със 7, разпределителката Лора Китипова завърши с 4, либерото Жана Тодорова също записа цял двубой, а Александра Миланова не игра.

Следващата седмица националките ни ще участват в турнира за Купата на претендентите на ФИВБ, като двубоите ще се проведат от 20 до 24 юни в Лима. Нашите момичета ще се изправят срещу тимовете на Пуерто Рико и Австралия. Мачовете в груповата фаза ще се изиграят от 20 до 22 юни. Първите два отбора в групите играят полуфинали помежду си на 23 юни. На 24 юни ще се изиграят мачовете за трето място и финала. Победителят ще получи промоция в Лигата на нациите следващия сезон.

Триумф за Иван Петков и неговия отбор, снимка: cev.lu

Статистика – ТУК