Японският майстор гостува в Пловдив на школата Дайдокан! РЕФАН зарадва Хирута Сенсей с българска козметика

“Първото нещо, което усещаш в България, е многообразието на култури, които са съжителствали заедно през вековете. Такава смесица се превръща в благородна почва да се роди нещо ново.”

Това са думи на Япоснкия майстор Хирута Сенсей, който гостува в Пловдив на Димитър Антонов Сенсей. Целта на посещението бе тренировки на двете практики, за които наскоро ви разказахме подробно в Glas.bg (ВИЖ ТУК). Нямаше как да пропуснем да ви срещнем със скъпия гост, който в рамките на няколко дни проведе тренировки заедно с пловдивските възпитаници на школата Дайдо Кан.

– За кой път сте в България?

– Повече от 10 пъти съм идвал тук!

– Какви са впечатленията ви от нашата страна?

– Преди да дойда нямах много информация за България. Когато пристигнах първия път научих, че България има много стар обичаи и традиции, много древна култура. Това, което ние практикуваме в нашите две практики е следното. Едната е Зен будизъм, а другата Шинто – оригинална японска практика от планината. В момента тук има много добри условия за осъществяването на тези две практики. Това място има влияние от християнската култура и от ислямката култура. А сега от далечния Изток идва и Зен будизма и Шинто-традицията. Тук има почва за много различни традиции и култури. Древния писател Туимпи казва: “За да се създаде нова традиция, трябва да има от влияние от много култури. Така се ражда нещо ново!” България е точно такова място и мисля, че е точното място. Много с интересувам от вашата страна!

– Можете ли да разкажете повече за практики?
– Зен будизмът идва от Индия в Китай, а след това пристига и в Япония. В Япония е запазена истинската му форма, която е активна, практикуваща и ефективна. Това е медитативната форма, стояща медитация, която се казва Зазен. Мисоги (пречистване) пък е дихателна практика. Двете имат една и съща цел. Целта на медитацията и дишането е на повърхността да излезе нашата най-дълбока същност.

– Вашите впечатления и Сенсей Димитър и неговата мисия в България?
– Той е просто топ! Имаме няколко места в Япония, на които практикуваме нашите практики, но това тук, което той е създал, е от най-висока класа.

– Залата тук отговаря ли на всички изисквания?
– О, да! Тук условията са перфектни и са 1:1 като тези в Япония.

Бихте ли направили съпоставка на българския и японския дух?
– Япония и България много си приличат, но не само те. В целия свят най-дълбоката същност е една и съща. Само на повърхността имаме разлики. Но в корените си – сме едни и същи.

Демонстрирахте ни как рисувате калиграфия! можете ли да обясните повече за тази традиция?
– Всеки има свой стил. Моят е много специален, защото той е на много известен майстор в Япония. Може би този стил е най-добрия от всички. Той е много сложен и много ценен. Това е най-трудния и най-уважаван стил в Япония. Тешукай е името на нашата калиграфска група. Преди да започна да рисувам калиграфията, трябва да седнем и да се подготвим, трябва да имаме определено състояние на съзнанието.

– Каква сила носят тези калиграфии?
– Когато се концентрираме в писането (рисуването) ние го правим в един и същи стил. Това е изкуство. Изисква се вдъхновение и практикуване на За Зен. Калиграфиите носят нашия дух и вдъхновение. Зависи от всеки един човек, как ще приеме калиграфията и как тя  ще му въздейства.

Можем ли да ви очакваме пак в България и какви са плановете ви свързани с нашата страна
– Да, ще бъда тук пак през ноември. Обикновено оставам по 2 седмици. Целта са Зазен и Шинто практиките.

Преди да се разделим с Хирута Сенсей му поднесохме дарове с българска козметика на РЕФАН. Оказа се, че той добре познава продуктите на компанията и изключително много харесва тези с българска роза!

В школата ДАЙДО КАН ДОДЖО се практикува айкидо, мисоги хараи и зазен. Тя се намира на Коматевско шосе №202, с тях можете да се свършете на телефон – 088 850 4768 или във Facebook страницата (ТУК>>>)