10-годишната Анелия Коприщенова е един от младите българи, с които определено трябва да се гордеем. Със сигурност такива като нея са истинско богатство за родината. Затова се радваме, че я виждаме сред номинираните наши младежи във фондацията на Димитър Бербатов.  Фондацията е основана с Учредителен акт на дарение от 07.04.2008 г. от футболната звезда Димитър Бербатов, воден от желанието си да допринесе за личностното усъвършенстване и реализация на децата на България. Основната мисия на Фондацията е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Фондацията се самоопределя за осъществяване на дейност в обществена полза. Тя е неправителствена, нерелигиозна и политически независима обществена организация.

Запознайте се с успехите на Анелия, която в момента е 4 клас в 133 СОУ „А. С. Пушкин“ – гр. София. Ръководители на младата столичанка са доц. Ивайло Кортезов и Мария Томова, нейната сила е математиката.

– Първа награда (Gold Award, поделена) – IV клас, квалификационен кръг – дистанционно, декември 2017 г.
Тайландска международна олимпиада по математика (TIMO)
В TIMO са взели участие ученици от 9 държави. Златният медал е постигнат с пети резултат в света. Постижението й я класира за финала на олимпиадата през февруари 2018 г. в Тайланд.  –

– Първа награда (златен медал и максимален резултат, поделен) – IV клас, национално класиране
XXVI Национален математически турнир „Иван Салабашев“ – 02.12. 2017 г.
Състезанието е в календара на СМБ.
Участваха 1385 четвъртокласници от цялата страна.

– Първо място (поделено) – III клас, зимен кръг – дистанционно, февруари 2017 г.
IV Международен турнир „Математика без граници“
Участват ученици от Азербайджан, България, Казахстан, Киргизстан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция, Узбекистан и Хонгконг и др.

– Втора награда (сребърен медал, поделен) – III клас – XIX Национален Софийски математически турнир – София, 18.11.2017 г.
Състезанието е от календара на СМБ.

– Трето място (поделено) – IV клас – Национално математическо състезание „Хитър Петър“ – Габрово, 14.10.2017 г.
Състезанието е от календара на СМБ.
Резултатът е трети за страната и първи за гр. София.

Анелия постигна трето място и в друго международно състезание – XXI Московска математическа олимпиада за малки ученици. Състезанието е нестандартно по своя характер, включва неизучавани за България задачи, изискващи голяма съобразителност и логическо мислене. В него са взели участие повече от 9 000 ученика от Русия, Япония, Сърбия, Естония и България. През есента на 2017 г. получи бронзов медал от състезанието „Ела, реши, победи“. Освен златния медал от турнира „Математика без граници“, Анелия има и два сребърни от пролетния и есенния му кръг. С трите си медала от ІV МТ „Математика без граници“ Анелия беше класирана за финала му в гр. Несебър, както и на Световното състезание по математика в Хо ши Мин – Виетнам. Във финалното отборно състезание в гр. Несебър също получи златен медал. Участваха над 1200 ученици от Азербайджан, България, Казахстан, Киргистан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция, Узбекистан и Хонг Конг. Отново на финали – на НС „Математически звезди 2017“, провеждащ се през месец юни 2017 г. в Пловдив, с участието на най-добрите математици в страната, с резултата си Анелия се включи в рейтинга на топ 20 на математиците четвъртокласници в България.
Цялата 2017 г. беше успешна за Анелия – тя постигна отлични резултати и в други математическите състезания и турнири: IMAS – с резултата си е класирана на втория му кръг; „Европейско кенгуру“, „Черноризец Храбър“ и Великденско математическо състезание.

Освен математиката Анелия набляга и на чуждите езици. Учи руски и английски език, тренира и волейбол.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени