След като преди две седмици в първия полуфинален турнир по плажен такроу във Варна триумфира „Лациали“ (Живко Бояджиев-Ивайло Георгиев – Пифа), в Пловдив също стана известен шампионът. Това е отборът на „Андип“ 92 (Николай Павлов, Йордан Хърков). В шампионския тандем е бившият футболист на Ботев, Локо Сф и Черноморец Николай Павлов. Неговият съотборник Йордан Хърков е треньор на юношите старша възраст на футболен клуб Евроколеж. Двамата надделяха в много силен финален мач с 2-1 гейма срещу Тодор Тимонов и Христо Чалъков от отбора на „86+“. На трето място остана тимът „Жълто- черни убийци“ (Даниел Минев-Петър Янев), които в малкия финал спечелиха срещу „Трада“. В края на турнира шампионите изиграха страхотен демо мач със звездната двойка за Пловдив Александър Александров-Здравко Лазаров.
„Андип“ 92 ще представя Пловдив на националните финали по плажен такроу във Варна на 10-и септември, когато ще бъде излъчен супер шампионът. Тогава в звездния поток ще бъдат двойките :Христо Йовов – Милен Петков, Александър Александров-Здравко Лазаров, Георги Иванов Гонзо – Ивайло Петров, Александър Александров – Здравко Лазаров Електричката, Милен Георгиев-Пламен Крумов. В другия поток ще попаднат четирите шампиона. Първите два вече са ясни: варненският „Лациали“ и пловдивският „Андип“92.

Идва ред на третия полуфинален турнир. Той е този уикенд в Шкорпиловци. Звездната двойка за този турнир е Георги Иванов Гонзо – Ивайло Петров. Записванията за участие се се приемат на телефон 0895864963. Повече информация на страницата Bulgarian beach sepak takrow във facebook.
Наградата за супер шампионите на турнирите по плажен такроу е осигурена от планински СПА комплекс “Mentor Resort”. Те ще получат уикенд за тях и половинките им в сърцето на Пирин планина. Победителите ще получат също шампионска купа и медали, осигурени от Община Варна. Мотото на турнира е „Не на агресията!“
Турнирите се организират от Олимпийски клуб-Варна 2013 със съдействието на Община Варна. Идеята срещна подкрепа и от Община Бургас.
Предстоят още 2 полуфинални турнира по плажен такроу на двойки. Те са в Шкорпиловци (26-27.08) и в Бургас (3.09). Големият финал е предвиден за 19 септември на Южния плаж във Варна.

Сепак такроу силно наподобява футволей и джитбол. У нас правим опит тази игра „да стъпи“ на плажа с някои промени. Основната промяна ще е самата топка. За разлика от традиционния сепак такроу, в предстоящите турнири на пясък у нас, няма да бъде използвана типичната за този спорт топка, изработена от ратан, или синтетични влакна, а топка размер 5. Има някои промени и в правилата.
Целта е тази игра да стане малко по-достъпна за желаещите у нас, да се позабавляват на плажа. От една страна състезателите са улеснени от топките, с които ще се провеждат срещите, но в същото време атрактивните изпълнения, типични за сепак такроу, също изобилстват.
Всички мачове протичат под звуците на динамична латино музика.

Правила турнира по плажен такроу
Размер на терена: 13,4 на 6,1 метра;
Височина на мрежата: 1,55 м;
Топка: размер 5
Правила:

Отборите са от по двама играчи. Състезателите имат право при отиграването на топката да използват крака, гърди, рамо и глава. Препоръчителни са атрактивни изпълнения със задни и странични ножици. При изпълнението на началния удар състезателят се намира зад аутлинията. Той си подава топката с ръка преди да я вкара с удар с крак в противниковата половина. Първият сервис се изпълнява след жребий. След изпълнението му играчите на противниковия отбор са задължени да направят поне две докосвания до топката преди да я върнат от другата страна на мрежата. Позволени са до 3 докосвания преди връщането на топката в противниковата половина. Един състезател може да направи максимум две последователни докосвания до топката. Точка се отсъжда при падане на топката на земята, при повече от две последователни докосвания от един играч, при допир на играч до мрежата при отиграването й, при директното й връщането с едно докосване след изпълнението на сервис, или ако не бъде върната в противниковата половина.

Играе се до 2 от 3 сета. Играе се до 15 точки с 2 точки разлика в сет. При равенство /14-14/ сетът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 17 точки /което първо се случи/. При равенство в сетовете се играе тайбрек до 8 точки с 2 точки разлика в него. При равенство /7-7/, тайбрекът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 10 точки.