Завинаги от този свят си отиде големият щангист на България Величко Чолаков, известен с прозвището си – Железния.

Чолаков е починал около 10:30 ч., след като му прилошало, съобщава Дарик. Трагичната новина бе потвърдена от Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян. Сигналът при тях е получен около 10:20 ч., като се съобщавало за здравословни проблеми. След около четири минути екипът бил там, но за съжаление щангистът издъхнал.

Предполага се, че е получил емболия, но причините за смъртта ще бъдат установени окончателно след аутопсия. Приживе Чолаков е имал проблеми със сърцето, за което се е лекувал.

Величко Чолаков е роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория.

В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украина. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ. Почетен гражданин на Смолян и община Неделино, женен с две деца.

В годините преди да си отиде от този свят добродушният исполин от Смолян се бе отдал на каузата да предаде своя опит на децата. Всъщност Величко се пренесе при своя най-голям приятел от активната си кариера – Милен Добрев.

Двамата бяха част от фурора на българските спортисти на Олимпиадата в Атина през 2004 г. Тогава Милен стана олимпийски шампион, а Величко грабна бронз – първи олимпийски медал за България при най-тежките. Милен пък си отиде от този свят, покосен от инфаркт, на 21 март, 2015 година – само на 35 години. Бяха неразделни по дългите лагери на националния отбор, деляха една стая и поддържаха връзка и след прекратяване на състеатетелната си кариера. На погребението на Добрев в родното му село Житница лично Величко носеше ковчега му и водеше траурното шествие, а ето че сега отиде при най-добрия си приятел, пише ТрафикНюз.