Стартира вторият етап на Програмата за развитие на детско-юношеския футбол. В продължение на 10 дни юношеските отбори до 17 г. ще тренират в Банско и Сливен, като лагерът включва също така физически тестове и контролни срещи.

Членът на Изпълнителния комитет на БФС и отговорник за националните отбори Емил Костадинов проследи подготовката и тестовете на младите таланти в Банско, като остана доволен от условията, при които тренират играчите на “Лудогорец”, “Левски”, ЦСКА-София, “Славия”, “Ботев” (Пловдив), “Пирин” (Благоевград), “Монтана”, “Септември”, “Локомотив” ГО, “Локомотив” (Пловдив), “Дунав” и “Берое”.

Паралелно в Сливен своята подготовка провеждат юношеските отбори до 17 г. на “Черно море”, “Етър”, “Нефтохимик” и “Верея”.

Програма на контролните срещи на отборите до 17 г. в Банско

Програма на контролните срещи на отборите до 17 г. в Сливен

Първият етап от Програмата завърши с лагера на тимовете до 19 г. в Сливен, за който може да прочетете повече подробности тук: 

Успешният проект се осъществява за втора поредна година, благодарение на отличното взаимодействие между Българския футболен съюз и Министерството на младежта и спорта, ръководено от Красен Кралев. Бюджетът на тазгодишното издание на Програмата е увеличен и в нея участват 16 отбора от цялата страна в три възрастови групи – U15, U17 и U19. Всички разходи по настаняване, храна, тренировки, контролни срещи, съдийските такси и медицинското обезпечаване на мачовете са осигурени от Програмата.

Целта на проекта е освeн изграждането на съвременна единна система на управление, да се подобри координацията, контролът и спортно-техническото развитие на детско-юношеския футбол, за да отговаря на високите изисквания, поставени от развитите футболни страни. На всички състезатели ще бъдат проведени и физически тестове от представители на отдел „Детско-юношески футбол” към БФС и националните селекционери във въпросните възрасти, за да се проследи работата на клубовете по отношение на физическата подготовка на състезателите през последната година и да се сравнят резултатите със същите тестове от миналата.

Участващи отбори: „Лудогорец“, „Левски“, ЦСКА-София, „Ботев“ (Пловдив), „Локомотив“ (Пловдив), „Славия“, „Дунав“, „Берое“, „Монтана“, „Локомотив“ (Горна Оряховица), „Септември“, „Черно море“, „Верея“, „Етър“ (Велико Търново), „Пирин“, „Нефтохимик“ (U17, U19) и  „Ботев“ (Враца) (U15)