Wimbledon, I кръг: Цветана Пиронкова – Сара Ерани 6-1 6-4

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова преодоля първи кръг в тазгодишното издание на Уимбълдън, където надигра Сара Ерани с 6-1 6-4 . Това бе и успешен дебют за Цвети в екипировка, дело на собствената й марка – PIRONETIC. В следващия кръг българката излиза срещу бившата №1 Каролине Возняцки, която победи Тимеа Бабош 4-6 6-4 6-1.

Цвети откри резултата с гейм на нула, а в следващата част поведе 40-30, но на брейкбола бе размината с пасинг шот при опит да е максимално агресивна, а Ерани впоследствие взе подаването си.

В четвъртия гейм българката поведе 30-15 от посрещане, а после с отличен  ретур уинър наказа втория сервис на съперничката си. Пиронкова опита същото на брейкбола, но изкара посрещане в аут. При 40-30 обаче ретурът й бе точен, а Ерани прати форхенд в мрежата – 3-1.

Първата ни ракета затвърди уверено, но тепърва имаше да показва най-доброто от себе си. Цвети постигна двоен брейк за 5-1 и със самочувствие затвори сета – 6-1.

Сара Ерани тръгна агресивно във втория гейм и имаше моментни проблясъци, заради които се отчете и с няколко хубави точки, но импулсът в играта й бързо утихна, докато Пиронкова запази максимална концентрация и действаше безгрешно.

Италианката сама се постави в неизгодно положение, след като поведе 40-15 в петия гейм, но с две непредизвикани грешки от форхенд се стигна до дюс. В следващата точка Пиронкова разгада намерението на опонентката си за къса и с драйв воле реализира точката, а на брейкбола Ерани прати бекхенд в аут – 3-2.

76-ата в света обаче постигна моментален рибрейк, а после отново излезе напред в резултата. Това обаче по никакъв начин не оказа негативно влияние на Пиронкова, която дочака своя момент и проби за 5-4, осигурявайки си възможността да сервира за мача.

Цвети навакса пасив от 15-40, а после взе предимство, но на мачбола форхендът й по правата не намери целта. На втория мачбол обаче българката бе безкомпромисна.