Сезон 2016/2017 донесе много емоции на пловдивския футбол. Отборът на Ботев Пловдив спечели купата на България и тя му донесе правото да участва в Лига Европа през следващата кампания. Тимът на Локомотив Пловдив също беше близо до участие в този турнир, но малко не му достигна в края на шампионата. Може би щеше да е добре отново да видим двата пловдивски гранда заедно в Европа, но в крайна сметка това няма да се случи през следващия сезон. Нека обаче видим случаите, в които Локомотив и Ботев, заедно са участвали в мачове от европейските клубни турнири и как са се представили. Припомняме, че квалификациите от първите кръгове на Шампионска лига и Лига Европа ще започнат в края на Юни, така че всички, които обичат залаганията, могат да се възползват от предложенията на живо на букмейкърската компания Betfair. Още информация за лиценза и предложенията на британския букмейкър Betfair ще намерите в специализираният портал на Silentbets.

 

Сезон 1967/1968

 

Първият случай, в който двата големи пловдивски гранда, имат възможността да се състезават едновременно в европейските клубни турнири е сезон 1967/68. През 1967 г. Ботев печели втората си титла на страната и получава правото да играе в турнира за Купата на Европейските Шампиони (КЕШ) или сегашната Шампионска лига. Срещу тях е румънският гранд Рапид Букурещ. Първият мач завършва с победа за Ботев у дома при резултат 2-0. Реваншът в Румъния завършва също 2-0 за домакините в редовното време, което праща срещата в продължения, спечелени от Рапид с краен резултат за реванша от 3-0. Локомотив, от своя страна, участва в турнира за Купата на УЕФА, където се изправя срещу Партизан във втория квалификационен кръг. Загубата у дома с 1-5 изхвърля Локомотив от надпреварата, след като 1-1 в Белград осигурява продължаването напред за Партизан.

 

Сезон 1971/1972

 

Участието на Локомотив и Ботев в евротурнирите през сезон 1971/72 отново е в два различни турнира. Локомотив играе за Купата на УЕФА, където във втория кръг се изправя срещу германския Карл Цайс Йена. Първата среща на немска земя приключва с победа за домакините при резултат 3-0, а реваншът е спечелен от Локомотив с 3-1, което не е достатъчно за продължаване в следващата фаза. В същото време Ботев е участник в Балканската купа, която се провежда 28 пъти между 1961 и 1994 г. „Канарчетата“ печелят груповата фаза с отборите на Гьозтепе и Брашов, за да стигнат до финалния сблъсък с Вардар Скопие. Мачът на българска земя е спечелен с 5-0 от пловдивчани и макар да губят с 4-0 в другия мач, Ботев печелят трофея.

 

Сезон 1983/1984

 

Участието на Ботев Пловдив през 1983 година в европейските клубни турнири се свързва с надпреварата Интертото, която вече не съществува. Тимът е в една група с Витковице, Айнтрахт Брауншвайг и Елфсборг. Печели общо 2 от 6-те си мача в групата, но губи 3 пъти, с което финишира на 3 място и отпада от турнира. Локомотив отново взима участие в надпреварата за Купата на УЕФА, където в първия кръг се изправя срещу гръцкия ПАОК. Загуба в първия мач у дома с 1-2 и нова такава при гостуването на тима, само че с 3-1, слагат края на участието на тима в турнира. Купата на УЕФА вече е с ново име – Лига Европа, като турнира е вторият по сила на Стария континент, а шампиона получава право на участие в Шампионска лига за следващата кампания. Родните букмейкъри предлагат страхотни оферти за мачовете от тези надпревари, а повече за самите букмейкъри и техните особености може да научите в сайта за букмейкърски ревюта и анализи Silentbets.com.

 

Сезон 1992/1993

 

Сезон 1992/93 е доста силен за пловдивския футбол, понеже Локомотив и Ботев вземат участие в турнира за Купата на УЕФА. Неприятното е, че те отпадат още в първия кръг на надпреварата. Жребият определя Локомотив да се изправи срещу Оксер, с когото завършва 2-2 в първата среща у дома. Реваншът на френска земя е загубен тежко – 7-1 за Оксер, което изхвърля „смърфовете“ от турнира. Ботев има не леката задача да играе с турският гранд Фенербахче. Първата среща завършва с домакинска победа на тима от южната ни съседка с 3-1, а реванша приключва при резултат 2-2 и това слага край на участието за Ботев в турнира.

 

Сезон 1993/1994

 

Само година, след като Ботев Пловдив и Локомотив участват съвместно в турнира за Купата на УЕФА, те отново си завоюват това право през сезон 1993/94. Тежки съперници и за двата пловдивски отбора в първия кръг на надпреварата. „Канарчетата“ се падат с Олимпиакос, от които губят първата среща у дома с 2-3, след което допускат поражение и в реванша при резултат 5-1. Ситуацията за Локомотив също не е много надеждна, понеже те трябва да играят с италианския Лацио. „Смърфовете“ губят и двата мача с по 2-0, което ги оставя аут от надпреварата.

 

Ботев Пловдив и Локомотив имат доста славни вечери в мачовете от евротурнирите срещу големите европейски грандове. Големите им успехи обаче, за съжаление, остават доста назад през годините. Ботев отново ще опита да запише славна страница в предстоящото им участие в Лига Европа, докато феновете на Локомотив ще трябва да почакат поне още един сезон, за да видят техния тим обратно в европейските клубни турнири.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 2
    3

    Редно е пишещият статията да се придържа към реалностите! А те са: Сегашният Ботев е създаден на 14 февруари 2011 год. и няма нищо общо с предишния Ботев (с последен президент Христолов)! Това може да се провери много лесно като се влезе в Търговския регистър. За да ви улесня, ще ви дам ЕИК на двете дружества: 115344271- Ботев на Христолов; 201468114 – Ботевъ 2011. Това са фактие! Всичко друго е изопачаване на истината!

    • Aко отделяше толкова много време за личностното ти развитие,колкото да се ровиш в ТР и да търсиш под вола теле, нямаше да работиш като общак.

  2. 9
    3

    Успех на ботевъ в тазгодишното издание.Само ЛОКО

Коментарите са затворени