Аматьорският футбол в България е истинско бедствие. Дълги години базата не се поддържаше по никакъв начин, а самите села и малки населени места обезлюдяха.Някои отбори директно изчезнаха от футболната карта, други все още държат фронта. В последните години се построиха и стадиони по европейските програми за развитие на селските райони. Като цяло обаче селският футбол е в криза и то много сериозна. Реално той функционира благодарение на ентусиазма на хората в определения район, както и на благосклонността на местните кметове.
Въпросът със заплащането винаги е бил актуален. В България обаче той е поставен на странни нива. В повечето клубове пари не се плащат. Обикновено „премията“ е порция кебапчета с една бира, която клубният шеф плаща в кръчмата. При други и това го няма. Съвсем малко са отборите, в които се вземат някакви пари. Става въпрос за премии, които варират обаче от 50 до 100 лева. Съществуването на клубовете е просто въпрос на чест, а и на инат. Обикновено от бюджетите на местните общини се отпускат суми, които в годишна рамка са от 3 до 20 хиляди лева най-много.  Екипировката е стара, или ако е нова, това е жест от местен баровец. Като цяло селският футбол у нас вегетира.
Как е в Европа. Сравняваме родната четвърта аматьорска дивизия с немския еквивалент. На това ниво там са т.нар. регионални лиги. Футболистите са все още полупрофесионалисти, а месечното заплащане варира от 2000 до 4000 евро. В Баварската лига, която отговаря на пета дивизия играчите получават по 2500 евро на месец. Дори и отбори от 10 дивизия, примерно като Бокенем разполагат с бюджети в рамките на 400 хиляди евро на година, а футболистите им, които са пълни аматьори вземат по 150 евро на мач.
В Англия играчи от пета дивизия получават по 3000 паунда. В най-долните 15-та и 16- та дивизия се плащат по 100 паунда на среща. В Испания в четвърта дивизия се плаща по 1000 евро на месец. Там обикновено играчите работят другаде и си докарват парите с футбол. На това ниво там и професионалисти, които обаче са със друг статут. Дори и в съседна Гърция в отборите на четвърто ниво играчите си вадят по 500-600 евро на месец. В Турция се плащат по 1500-1800 лири, което е около 800 лева. Сравненията повече са излишни. Остава само да се молим в България футболът на село да оцелее….

1 КОМЕНТАР

  1. 2
    1

    Какъв футбол търсите като в селските дивизий съдията едва излиза жив от стадиона 😀 😀

Коментарите са затворени