Най-успешният български футболен съдия Атанас Узунов се съгласи да поговорим за спорта в държавата и в частност в Пловдив. Узунов е кандидат-депутат от ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. Той е под номер 8 в листата на ГЕРБ в Пловдив град. Открихме г-н Узунов на едно от игрищата за мини футбол в Пловдив, където той бе организирал голям футболен турнир,в който се включиха няколко стотин пловдивчани.

– Г-н Узунов, какво можете да ни кажете за програмата на ГЕРБ?

– Аз мога да говоря за програмата на ГЕРБ включваща спорт и младежки дейности. Но нека преди да говорим за нея, да си припомним, какво бе направено за спорта при управлението на ГЕРБ. Нови зали в Пловдив (Коладрума), Русе, реконструиране на залата във Варна, Зала Арена Армеец. Целеви помощи бяха дадени за стадионите в Пловдив, Разград, Горна Оряховица, Русе, Варна и т.н. Спорта е социална сфера в живота. Сами знаете, колко фенове имат футболните клубове, колко хора обичат волейбола, тениса, баскетбола… За мен лично всяко едно спортно мероприятие е спектакъл. За мен спорта е култура на една нация. В една театрална постановка дадения артист заучава фразите си, докато в спорта те не следват една след друга, а трябва импровизация. Затова и спорта е толкова интересен. Кажете ми, в коя сфера на живота можем да видим препълнена зала Армеец? Видяхте, на какво са способни Григор Димитров и Кубрат Пулев. Мисля, че е редно хората да се радват на повече такива събития, но това може да стане единствено, ако имаме повече бази за подготовка, ако върнем вярата в спортните училища… Да не забравяме, колко олимпийски, световни и европейски шампиони създадохме през годините. Това всичко, което загатвам, е засегнато в програмата на ГЕРБ. Трябва да върнем спорта в училищата, трябва да реконструираме и изградим физкултурни салони във всяко едно образувателно учреждение и така да почнем от масовия спорт.

– Какви са вашите виждания за подобрения в тази посока и за какво бихте се борили вие?

– Незабавната промяна в закона за спорта. Говорим си за това още от моите юношески години и този закон все се отлага. Считам, че ако имаме законови преференции в данъчната система за собствениците на спортните клубове и федерации, доста бизнесмени биха помагали за спорта. Ще дам примери. От любов към спорта бизнесмени в Пловдив като Илия Динков, Атанас Рогачев, Ангел Попов – от дълги години, Васко Врачев – възродиха волейбола, тениса, детско-юношеската школа в Локомотив и баскетбола. Ако ползват данъчни облекчения, дали материалната им база няма да е на по-голямо ниво, така както е в големите държави, занимаващи се със спорт. И пак казвам, всичките тези неща трябва да бъдат облечени в закон.

– Какви са другите инструменти, чрез които могат да се привлекат инвестиции в спорта?

– Кой помага в момента на спорта? Единствено Българския спортен тотализатор, на когото част от постъпленията отиват в Министерството на спорта и бюджета на страната. Питам, колко хазартни оператора навлязоха в страната ни и колко то тях привеждат пари в Министерството на спорта или в държавата? Бих настоявал от всеки тираж, всеки хазартен оператор да привежда определен процент, било то в Министерството на спорта, било то целево за реконструкции и изграждане на материални бази. Сигурно ще е неприятно на някого, но така е по света.

– Как могат да се подобри материалната база в Пловдив?

– Знам, какво имате предвид, но преди изборите няма да споменавам имена и ще запазя добрия тон. Само ще спомена шеговито, че за разлика от други, аз не съм отсъствал от часовете по физическо възпитание и почти няма голям стадион по света, на който да не съм стъпвал.

 

– И все пак виждаме, как стадион Пловдив тъне в разруха?

– Отдавна съм казвал, че стадион Пловдив е паметник на спорта, който за жалост се руши всеки изминал ден. Преди десетина години ни предложиха инвестиция за 172 милиона евро, но ние я отказахме. Защо? Сега говорим, че за 20 милиона лева може да го реконструираме. Питам, за къде? За селска спартакиада или за работнически първенства. Нека ви дам няколко примера за страни от нашето ниво. За Европейското първенство през 2014-а година стадиони отговарящи на изискванията за международни срещи в Полша имат следната стойност: Вроцлав, който е за 44 000 души – 198 милиона евро; Познан, който е за 42 000 души – 172 милиона евро; Гранск, който е за 41 000 зрители – 199 милиона евро. Направете си сами съпоставка, дали ние можем да отговаряме на тези стандарти. Ще дам пример и с една футболна нация като Англия. Фенската трибуна на Анфийлд, която е за 8 500 души, струва 115 милиона паунда. Спирам и оставям, на тези които не са влизали в час по физическо, да разсъждават.

– Да поговорим по-конкретно за футбола. Вие сте част от него и в момента…

– Въпреки, че работя в Локомотив, аз винаги съм бил толерантен и към останалите клубове под тепетата. Винаги съм работил и съм казвал, че както и да се помага на единия елитен клуб в Пловдив, така трябва да се помага и на другия. Така беше, когато отпуснахме целевите милиони – по един на двата клуба. В Локомотив Пловдив направихме осветление, в Ботев закупиха седалки и автоматизирана техника. Колегите от Ботев дори не знаеха тогава. Марин Бакалов се изненада, когато го повикахме на среща в Министерски съвет. Аз съм човек, който не забравя добрините и ще споделя, че това бе дело и на кмета на Пловдив Иван Тотев. Когато говорихме за опрощаване на стари задължение, ние знаехме, че същия проблем го имат и в Ботев Пловдив и предложихме те също да бъдат опростени. И това вече е факт. Мисля, че БФС трябва да помисли по какъв начин да отпаднат АД-тата, защото изнемогват. Те не могат да бъдат подпомагани от държавата и от общините. При всякакви други обстоятелства, ако те не са АД-та, самите общини и държавата биха им помагали. Считам, че хората, които обичат спорта, ще повярват в нашата програма, защото тя е реална и защото само тя може да възроди спортна България. Само нашата програма може да промени спортната инфраструктура. Повярвайте ни, за да има реални решения за България, реални решения за спорта.

*Купуването и продаването на гласове е престъпение

8 КОМЕНТАРИ

  1. Какво по-красноречиво от това да си се предал на ГЕРБ…

  2. 6
    1

    Дотам я докарахме, българи. Тоя пластмасовият от лАУТА ДА СТАВА ДЕПУТАт….. събуди се, локомотивецо …… бЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО

  3. 14
    5

    Крадливите герберасти отново искат да излъжат оФците, които им повярваха.

  4. 14
    6

    един от новите лапачи в парламента.
    цял живот лапач – за 1 стотинка работа не е свършил от както се е родил.
    мизерник и долен крадец. Коко го разкри.
    партии сменя, само и само да лапа сега последно в ГЕРБ, упс – ГЕП.

  5. 18
    7

    Не знам какъв нещастник трябва да си, за да посмееш да гласуваш за мазен боклук и крадец, какъвто е Пластмасовата глава-наску узунуф.

  6. 16
    7

    Трябва, ама нищо не правите. Андрей кви са тия глупости бе майна, ае стига с тва лизане…

  7. 26
    8

    Предизборна реклама и в дерби ли бе хахаха – за 50 лв човек как да не си продаде гъза

Коментарите са затворени