Неколцина фенове на Ботев Пловдив ще подкрепят днес канарчетата в последната им контрола на турска земя срещу руския Анжи. За това PlovdivDerby.com научи от самите тях. Ултрасите на жълто-черните се свързаха с нас късно снощи, малко след като са пристигнали в Алания, за да ги информираме къде точно и от колко часа е мача на канарчетата. Първото, което бултрасите направиха на турска земя е да опънат знаме на терасата на своята квартира с лика на Христо Ботев и надпис “Български революционни централенъ комитетъ

Българският революционен централен комитет (БРЦК) е организация на българското националнореволюционно движение, създадена в Букурещ с цел да пропагандира революционните идеи и да окаже съдействие за политическа и идейна подготовка на българската национална революция. Българският революционен централен комитет е приемник на идеите на Георги Раковски, който е поставил началото на организираното българско националнореволюционно движение.

Българският революционен централен комитет е създаден през 1869 г. (по стар стил) или през 1870 г. (по нов стил) от Любен Каравелов. На общо събрание в Букурещ през 1872 г., за председател на Българският революционен централен комитет е избран Любен Каравелов. Идеята за изграждане на единен ръководен център възниква след разпускането на Втората българска легия на Георги Раковски през май и разгрома на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през юли 1868 г. Тогава част от дейците на бившия Таен централен български комитет (ТЦБК), заедно с привържениците на революционните идеи на Георги Раковски полагат основите на група „Млада България“ и с подкрепата на групировката, през 1868 – 1869 г. Васил Левски предприема първите две обиколки из българските земи и изграждането на революционни комитети в тях.

Програмата на Българския революционен централен комитет е публикувана първо в руското емигрантско списание „Народное дело“ (август 1870 г.), а впоследствие и във вестник „Свобода“ (октомври 1870 г.).

Програмата на БРЦК е публикувана най-напред в руското емигрантско сп. „Народное дело“ (август 1870 г.), а след това и на страниците на в. „Свобода“ (октомври същата година). В най-разгърнат вид тя е изложена в брошурата „Български глас“, издадена също през 1870 г., като прокламира следните идеи:

  • Като крайна цел на българското националнореволюционно движение в нея се посочва извоюване на политическо освобождение на българския народ.
  • При осъществяването на тази задача се разчита единствено на неговите собствени сили. Отхвърля се по най-категоричен начин намесата на външни фактори.
  • Осъдена е остро политиката на съглашателство на българските чорбаджии с османските власти.
  • БРЦК ратува за демократично управление на освободената българска държава.
  • Идеята на Любен Каравелов за установяване на добросъседски отношения с всички балкански народи, особено със сръбския и румънския, и за създаване на „южнославянска или дунавска федерация“ от българи, сърби и румънци, като всеки от тях запази вътрешното си самоуправление и националния си суверенитет. За модел на тази федерация открито се посочва швейцарският опит.

Във връзка с активизирането на националнореволюционната борба през 1870 г., в БРЦК се създават два центъра: външен и вътрешен.

  • Първият е със седалище в Букурещ и има за задача да развива революционна пропаганда и да обедини силите на българската емиграция. За негов ръководител е определен Любен Каравелов.
  • Вторият, наречен още Български революционен централен комитет (БРЦК) в Българско или Привременно правителство, се възглавява от Васил Левски. Той насочва дейността си в българските земи, където Левски разгръща неуморна дейност за изграждане основите на вътрешната организация.
    Още за дейността на БРЦК можете да прочетете ТУК>>>

 

 

10 КОМЕНТАРИ

  1. 14
    12

    Феновете на Ботев (Пловдив) се обърнаха отново за помощ в към Ирена Кръстева и Ахмед Доган. В специална декларация те отново призовават шефката на Нова Медийна Българска Група да започне преговори с Димитър Христолов за закупуване на клуба. Както е известно, в края на миналата година двете страни бяха много близо до договор, но в последния момент сделката пропадна.

    До Нова Медийна Българска Група

    Уважаема госпожо Кръстева,

    Обръщаме се към Вас тъй като следващите дни са съдбоносни за нашият любим ПФК Ботев Пловдив.Единствено във ваше лице виждаме спасение от нов позорен престой в „Б“ футболната група, както и възможност за достойно и бляскаво бъдеще. Надяваме се и вярваме,че не сте се отказали от покупката на отбора и Ви призоваваме да направите нужните постъпки за финализиране на така желаната от всички пловдивчани сделка!!!

    До Димитър Христолов

    Господин Христолов,

    Отборът на ПФК Ботев Пловдив е поел за трети път под ваше ръководство към „Б“ група.Това е поредното доказателство за вашата управленческа и финансова немощ.Търпението ни се изчерпва,непоносимостта ни е взаимна,изходът е само един-продажба на клуба.Незабавно се свържете с единственият реален купувач – Н.М.Б.Г. и им дайте шанс да довършат започнатата сделка.

    Едновременно щастливи-Завинаги разделени!!!

    ФЕН КЛУБ БОТЕВ 1912

    ОБЕДИНЕНИ ФРАКЦИИ БОТЕВ ПЛОВДИВ

    ИНТЕЛЕКТУАЛЕН КРЪГ ЗА ПОДКРЕПА НА БОТЕВ ПЛОВДИВ

    24.03.2009

  2. 11
    7

    Злобееш ли манго ,злобееш ли?Така е,едните издигат знаме с лика на поета-революционер Христо Ботев/патрон на клуба/а на другите местните братя-7 аркадаши им рисуват железничарската емблема на тревата.Има разлика нали?

  3. 18
    19

    В тъмното на последния етаж и омацана в жълто лайняно.Снимка за позиране и след 2 секунди свалено. Христо Ботев ако беше жив,за тази гавра с името му щеше да ги разстреля всички ЖълТурци създадени от 2010 където опетняват името му!

    • 13
      13

      А вас щеше да ви изколи, наследници на Левент и Зеки!

  4. 12
    3

    За теб “ОКОЛИЯ” (от турски)за нас държава мършо….Честит празник!

    • 10
      4

      Годината е 2002. Кюстендилските сливи току-що са се преместили в Пловдив. Съдийското отборче на мафиотската ВИС-2 мери сили с отбора на Пловдив – Ботев. Двубоят се играе на порутения стадион, познат като “джамията”. При един от жълто-черните голове, се вижда ясно как целия стадион изригва от радост, дори и в секторите встрани и зад вратата, в които уж би трябвало да се намират т.нар. “ултраси” на т.нар. “домакини” от Велбъжд 2001.

  5. 23
    14

    ЦИГАНИТЕ от Локумбахче веднага се хвърлиха в защита на турските си събратя. Няма такава подчовешка измет като НЕбългарите на Левент и Зеки.

Коментарите са затворени