Формат на Първа професионална лига
В Първа професионална лига през сезон 2016-17 участват 14 отбора. Шампионатът се провежда в 3 фази – Редовен сезон, плейофна фаза с първа шестица и втора осмица и баражи.
В редовния сезон са предвидени 26 кръга, в които отборите играят по два мача по системата „всеки срещу всеки“ на разменено гостуване. След приключването на първата фаза отборите запазват спечеления актив от точки.
Класираните от 1-во до 6-то място оформят първа шестица и играят помежду си на разменено гостуване. Победителят от първата шестица печели шампионската титла. Завършилият на второ място се класира за участие в турнира Лига Европа. Третият в класирането на първата шестица ще участва в плейоф за влизане в турнира Лига Европа срещу съперник от втората осмица.
След края на редовния сезон отборите, класирани от 7-мо до 14-то място, оформят две групи по 4 отбора – група „2“ и група „3“.
В група „2“ се включват 7-ият, 10-ият, 11-ият и 14-ият.
В група „3“ се включват 8-ият, 9-ият, 12-ият и 13-ият.
Отборите от всяка група играят по два мача на разменено гостуване по системата всеки срещу всеки.
След груповата фаза във втората осмица отборите се изправят във четвъртфинални елиминации в два потока:
В първия поток първите два отбора от всяка група се изправят един срещу друг на кръст.
Във втория поток на същия принцип играят 3-ите и 4-ите от групите. Четвъртфинлите са в два мача на разменено гостуване, домакин в първия мач е отборът с по-ниско класиране в групата.
Победителите от първите два четвъртфинала се изправят в полуфинал, който се провежда в две срещи на разменено гостуване. Домакин в първата среща е отборът с по-ниско класиране в редовния сезон. Загубилият първия полуфинал заема 8 място в крайното класиране. Загубилите 1/4 финал 1 и 1/4 финал 2 завършват съответно 9 -ти и 10-ти.
Победителят от първия полуфинал играе бараж в един мач за класиране в Лига Европа срещу третия от първата шестица, който е домакин.
Във втория поток победителите от третия и четвъртия ¼ финал играят полуфинал. Загубилите тези ¼ финали оформят последния полуфинал.
Играе се в 2 срещи на разменено гостуване, домакин в първата среща е отборът с по-ниско класиране в редовния сезон.
Победителят от 1/2 финал 2 запазва мястото си в Първа лига.
Загубилият ½ финал 3 изпада във Втора лига.
Загубилият 1/2 финал 2 играе срещу 3-тия в класирането на Втора лига.
Победителят от 1/2 финал 3 играе срещу втория в класирането на Втора лига.
Загубилите плейофите за оставане, ще играят във Втора лига през следващия сезон. Победителите ще играят в Първа лига.

5 КОМЕНТАРИ

  1. 6
    1

    На майка им газът,то каквото е БФС-то ни,такова е и първенството

Коментарите са затворени