Бизнесменът Христо Христо е човекът с огромен принос за възраждането на Марица. Жълто-сините трябваше да преминат през куп скандали и борби за власт в последните години, но през настоящия сезон са есенни лидери в класирането след силен финален спринт, в който спечелиха 8 поредни победи с голова разлика 32:1. Председателят на Съвета на директорите на ФК Марица АД е роден в Първомай през 1968 г. Занимавал се е активно със спорт – ориентиране, футбол и лека атлетика. Зам.-председател е и на тенис клуб Железничар. Той и Христо Николов са хората, които осигуряват издръжката на ФК Марица. В специално интервю за вестник “Марица” Христо Христов говори за трудностите, успехите и целите на отбора.

-Г-н Христов, как стана така, че се захванахте с Марица?

-Преди две години бивши футболисти и ветерани на клуба в приятелски разговор ми споделиха, че на стадиона има хора, които не разбират от футбол, не се грижат за отбора, тимът няма бъдеще и визия. Оттам се породи идеята двамата с Христо Николов да възродим Марица. На 17 април 2015 г. се явихме на Общото събрание, предизвикано от предното ръководство. Самото събрание премина неприятно, хората от старата управа се държаха неадекватно и отправяха заплахи към футболисти и ветерани. Имаше заплахи и към нас. Форумът продължи близо 4 часа и премина с намеса на полицията. Бяхме на ръба да се откажем. В крайна сметка се явихме, застанахме пред всички присъстващи и ясно заявихме нашата цел – да възродим Марица и да поемем издръжката. Отново имаше провокации, но хората ни се довериха и ни избраха с абсолютно мнозинство. Старото ръководство не заведе отбора на мача следващия ден, с което бяхме притиснати до стената. Наложи се Кирил Андонов и Васко Кръстев да довършат полусезона с юноши старша възраст. Неведнъж съм им благодарил, че застанаха зад мен в трудните моменти.

-Какво заварихте на стадиона в Кършияка и какво успяхте да направите?

-На практика за пръв път отидох на стадиона след събранието. Заварихме апокалипсис. Никакви условия за тренировки и провеждане на футболни срещи. На официалната трибуна нямаше седалки, съблекалните бяха в безобразно състояние, за децата – нищо. Започнахме от под нулата. Даваше ни сили фактът, че това е клуб легенда. Мога да твърдя, че аз, Христо Николов и кметът на район “Северен” Ральо Ралев възродихме Марица. Помагаха ни ветераните Владимир Фатов, Никола Филипов, Георги Попов-Тумби. Възродихме и школата. Направихме бърза селекция. В първия сезон миналата година отборът показваше променливи резултати. През зимата с треньора Кирил Андонов заедно решихме да направим промяна – той стана спортен директор, а за треньор привлякохме Стоян Димитров, за когото бях чувал много добри отзиви. Човек с висок морал и възпитание. Трябваше ни точно такъв, защото Марица имаше нужда от промяна в манталитета и възпитанието. Футболистите трябваше да разберат, че играят за Марица. Той се зарадва, че сме го потърсили, не постави никакви условия. Имаше амбиции и идеи за развитие. Направи леки промени в тима, резултатите се подобриха. Той успя да създаде една непоклатима сплав в състава. Ние тримата възродихме Марица, но славата на отбора върна Стоян Димитров. Само за една година той постигна много – първо място в Трета лига, 4-ма наши играчи в аматьорския национал. Към трима наши момчета има интереси от отбори от А група, но имена не искам да цитирам. Виждам желание за борба в момчетата и това е най-хубавото. А треньорът налага съвременен, атакуващ стил.

-Сигурно с тези добри резултати апетитите ви растат. Мислите ли за Б група?

-Целта е нормална с оглед на развитието на нещата. Да, имаме желание да влезем в Б група още сега. Но съм казал на момчетата, че по никакъв начин не искам тази цел да ги притеснява. Вторият полусезон трябва да продължат да си играят тяхната игра, резултатите ще дойдат. Искаме да влезем в Б група с игра. Ако не успеем да постигнем целта сега, ще се борим за нея догодина. Реално Б група бе поставена като мишена не за този, а за следващия сезон. Сега искахме да укрепим отбора и школата, но сме много доволни от показаното. Благодарен съм на Стоян Димитров не само за стореното с тима, но и за съветите му какво да направим със стадиона – по съблекалните, поливната система, нови мрежи, нови врати за тренировки. Дребни детайли, които оказаха голямо влияние върху подготовката на футболистите. Също така имаме подготвени две тревни игрища за малките зад вратите. Те са засети и зачимени и догодина ще ги ползваме. Базата е най-големият ни проблем – на игрищата на Английската гимназия нямаме право да инвестираме.

-Какво друго трябва да свършите по базата и осигуряването?

-С началото на зимната подготовка на играчите ще бъдат раздадени нови екипи и грейки. Една от залите на административната сграда ще я пригодим за учебен център, където играчите ще гледат видео от мачовете на специална видеостена. Ако влезем в Б група, ще се наложат и други инвестиции. В момента съблекалнята за гости не отговаря на стандартите за Втора лига.

-Как стои въпросът със стадиона? Под каква форма го ползвате?

-Миналия ден получихме новия акт за Общинска собственост на стадион Марица. И от предния, и от сегашния акт е видно, че стадионът е на Общината. С решение на Общинския съвет от 1994 г. стадионът е преотстъпен безвъзмездно за спортни цели и поддръжка единствено на ФК Марица. В тази връзка няма неясноти. Искам да разсея всякакви съмнения относно инвестиции за молове или блокове. Това е невъзможно, тъй като стадионът е обграден от булевард и ЖП линия и няма други площи към него. ФК Марица ползва игрището с прилежащите към него помещения. Нямаме желание да закупуваме терена, нито да строим молове. Необходимите инвестиции си ги правим, тъй като без тях не може.

-Какви са проблемите с школата?

-Към момента имаме около 200 деца, но някои от тях ни ги взимат други клубове, което не одобрявам. Най-големият проблем го споменах – липса на материална база и тренировъчни игрища. Терените на Английската са недостатъчни за развитие на добра школа. И при подрастващите и в мъжкия тим са назначени треньори с лиценз. Стриктно спазваме наредбата на БФС. Търсим още едно-две игрища. Школа не се прави само със съблекални. Двата терена зад вратите са за Футбол 5, 7 и 9, но и това ще ни е от голяма помощ.

-Само на собствени юноши ли ще залагате?

-Както казах, успяхме да направим сплав от опит и младост. Привлякохме опитни играчи като Борислав Караматев, Илия Николов, Ники Иванов, за да помагат на младите. Покрай тях са Гошо Георгиев, Арабаджиев, Даниел Спасов, който ни се довери, остана при нас от предишното ръководство и направи много добри мачове. В състава имаме и 4-5 юноши, които се вписват в схемата много добре. Силния финален спринт от есенния полусезон се дължи както на треньора и тази селекция, така и на добрата подготовка. В първите 5 кръга играхме с трите водещи отбора. Тогава момчетата разбраха, че няма кой да ги победи и постепенно навлязоха в отлична форма. А конкуренцията е силна – поне 6 отбора са с изравнени сили. Първите 4 тима в класирането са на 2 точни разлика. Категорично ще запазим отбора и няма да освободим нито един. Ако някой иска да се развива другаде – няма да му правим спънки. Оттук нататък само ще надграждаме. Ако взимаме нови – един-двама добри, в зависимост от целите на тима.

-Неблагодарна работа ли е да наливате пари в аматьорски футбол?

-Правя го от любов към спорта. И аз и Христо Николов сме бивши спортисти. Кметът Ральо Ралев също е активно спортуващ. Наистина няма възвръщаемост на вложените средства. Тук е моментът да благодаря на мои приятели и фирми като Атаро Клима, Лайт Кредит, Лидер, Триумф и други. Това са хора, които също от любов към спорта ни помагат с дребни суми, за което съм им изключително благодарен. Смятаме да продължим да помагаме на Марица, докато имаме възможност.

4 КОМЕНТАРИ

  1. Браво на Христо, много свястен човек е. Желая успех на Маричката

  2. Марица заслушава да играе в б група с визитката си голям отбор с малки мечти дано дасе върнат в б група след края на сезона

Коментарите са затворени