Един от най-значимите футболисти на Пловдив от миналия век ни напусна днес, съобщава сайтът на вестник Марица. Георги Убинов (Графа) пое към небето. Там, където са неговите приятели и съотборници от славния тим на Ботев от 60-те и началото на 70-те години Добри Ненов, Михаил Карушков и Райко Стойнов. Графа, както бе популярен сред футболната ни общественост Убинов бе не просто футболист. Той бе от онези големи личности, с които Пловдив се гордееше.
Георги Убинов е рожба на школата на Спартак, но най-значителната част от кариерата му е в “Ботев”, тогава “Тракия”. Носи жълто-черния екип от 1969 до 1976 г. Играе и за Левски София през 1968 г. В Марица (Пловдив) 1967-1968 и Спартак (Пловдив) 1966-1967, ФК Черноморец (Бургас).
За канарчетата изиграва 181 мача и отбелязва 38 гола (общо в “А” група – 47 гола), 21 гола в международни мачове, 12 гола за купи. С Ботев става Балкански клубен шампион (1972 г.). Два пъти е в отбора на годината като подгласник, по класацията на вестник “Народен спорт” (1971, 1974). Играе 2 мача за младежкия национален отбор. Преди евроквалификацията с Гърция е в представителния отбор на страната, но скъсва мускул, което му попречва да запише официален мач за националния тим. Майстор на спорта е от 1972 година. Автор е на неофициален световен рекорд (ниво Висша лига) – (Най-бърз хеттрик с плонж и глава) – 1970 година в дерби мача Ботев – Локомотив. Този хеттрик е отбелязан за 11 минути – 52-та, 59-та и 63-та минута. Последната година от кариерата си играе за Черноморец, с който се класира на 1-во място в Южната “Б” група.
След края на спортната си кариера Убинов се занимава с рисуване и писане. Издател на регионалното списание “Тракия спорт”. Автор е на първия “Футболен буквар” и на още седем книги, последната от които е на философска тематика. Има седем самостоятелни изложби живопис. Участва редовно в благотворителните търгове, организирани от “Професионалната футболна лига”.
Екипът на “PlovdivDerby.com” изказва съболезнования на семейството и близките на Георги Убинов.
Бог да го прости!

3 КОМЕНТАРИ

  1. Локомотив водеше през първото полувреме с 1-0. “Ботев” играеше така, че нямаше никакви изгледи да спечели мача. Тогава Графа направи чудото. Три гола за десетина – единадесет минути. Разбира се бяха важни и асистенциите, те бяха отдясно на нападението. Георги Попов – Тумбито, но не съм сигурен дали и трите бяха негови.

  2. Имах щастието да видя как вкарва три гола за 11 минути с глава във вратата на локомотив.И трите гола бяха като близнаци,все едно гледаш повторение по телевизията.Почивай в мир Графе.Вечна му памет.

  3. Вечна му памет,
    за винаги ще свети в сърцата ни.
    За винаги!

Коментарите са затворени