Марто Камбуров вкара на любимата си жертва Левски за успеха 2:1 на Герена. Идолът на Локо Пд говори за “7 дни спорт” след триумфа.

Мартине, дава ли ви друг импулс и самочувствие победата на Герена?

– Винаги е приятно да си тръгнеш с победа от Герена или от “Армията”. Това са хубави моменти и ти дават повече самочувствие и настроение.

Ще успее ли Локо да задържи това ниво?

– Една или две победи, които направихме срещу Ботев и Левски, мен лично не ме заблуждават. Аз знам нивото на отбора. Ако влезем в първата шестица с добра игра, ще си заслужим мястото. Но ако не играем добре, по-добре да не сме там. Въпросът е да си конкурентен на първите отбори. Лично за мен има много неща, които трябва да се подобряват в Локо Очевидно най-добрият отбор в България към момента е Лудогорец.

Срещу тях ли е най-трудно?

– Със сигурност Лудогорец е най-добрият отбор в България. Първо, играят най-добър футбол, второ, взимат чужденци, които никой друг не може да си позволи, за един или два милиона долара. То бюджетът на един отбор в “А” група е 1 милион на година. Получават заплати, които нямат конкуренция за българския стандарт. И е нормално да са №1. Те са извън класацията на българските отбори. Всички други – от втория до последния, почти са изравнени. Въпрос на деня на мотивация, на амбиция.

Каква е личната ви амбиция срещу тези скъпи футболисти?

– За мен е прекрасно, че на 35 години станах голмайстор пред Кешеру, който е супер скъп футболист за България. Получава заплата, колкото целия наш отбор за цялата година. Аз не искам да съм на терена заради това, че съм Камбуров, а да си върша ротата и да помагам. Искам да се раздавам всеки път и да радвам хората, ние имаме прекрасна публика. След един такъв мач с Ботев, като видя хората да ме спират! Такива моменти те карат да се замислиш и да продължаваш напред.

Споменахте мача с Ботев. Какво ще кажете за Ияд Хамуд?

– За млад футболист като Ияд със сигурност е важно ние играчите и ръководството да го подкрепяме. Голяма смелост от страна на Ераносян да го включи в мъжкия футбол, защото той е много крехък, на 15 години. Но самият Едо каза, че във футбола няма възраст. От него зависи всичко. Дали ще се труди, дали ще работи, поне аз лично му пожелавам да има дълга и добра кариера.

Как изглеждаше Ияд, като му каза Ераносян, че ще бъде титуляр? Беше ли изплашен?

– Е, със сигурност, дебют срещу Ботев, при пълен стадион. Без да обиждам другото дерби между ЦСКА-София и Левски: нашето беше поне с три класи отгоре. Малкият наистина беше малко уплашен, но показа в течение на мача, че много добре се адаптира, доколкото му позволиха и физическите сили. Само адмирации!

Внесе ли колорит, нещо различно, новият-стар треньор Едуард Ераносян?

– Да, Ераносян си е на мястото. Аз го познавам много добре. Човек, който за мен е преди всичко психолог, знае как да комуникира с футболистите. Разбира се, внесе много неща, но трябва и време. Едо е човек, който винаги ще промени нещо, и то в положителен аспект. Локомотив е негов дом и със сигурност ще го прави с любов, както и аз.

Безспорно вие сте най-добрият футболист, но сте на 35 години. Това притеснително ли е за Локомотив?

– Със сигурност трябва да се търси още един нападател. На моя пост сега няма футболисти, ако съм контузен или наказан, няма кой да влезе. Ще трябва да се вземат футболисти на 3-4 поста, но това вече треньорите трябва да решат. През Локомотив последните 3-4 години минаха много футболисти с много спорни качества. И то чужденци. За да си чужденец в българското първенство, трябва да си класа, като тези в Разград.

Какво е нивото на елитната ни лига?

– Нивото на българския футбол не е чак толкова лошо, колкото го изкарват. Лудогорец кара всички други отбори да се доказват всеки кръг, защото те кара да се сравняваш с него. И ти даваш максимума. Това са българските футболисти, трябва да им даваме шанс да се развиват и в националния отбор. Не да ги критикуват. Виждате колко по-големи страни не са се класирали на европейски или световни първенства дълго време. А от една малка България, на която имаме 5 затревени терена, с извинение, искаме някакви невероятни резултати. И ни сравняват с поколението от 94-та, което е малко смешно. Навремето всички тези хора бяха големи имена, по едно и също време играха в големи отбори и постигнаха уникален успех за България. Първо, никой не трябва да се връща с това 94-та, сега времената са различни. България от тогава не се е развила, нищо не се е подобрило във футболен аспект като бази, като развитие, та да имаме някакви невероятни резултати.

На три гола сте от рекорда на Христо Бонев?

– Преди не ми обръщаха внимание, но сега всеки мач ми броят головете. Говорил съм си и с бате Ицо. Сигурно един ден ще дойде и моят ред, ще подобря неговия рекорд. Дай Боже, да съм жив и здрав, нормално е да вкарам три гола до края на кариерата си, имам още една година договор. Но това са просто цифри. Ще се опитам да вкарам, ако може, и 200 гола, да не са 185, но това е божа работа. по-важното е да виждам един колектив, в който всички се прегръщат и се радват.

Казахте, че имате още година в Локомотив. Предполагам, че вътрешно имате желание да приключите с някакъв трофей кариерата си?

– Ох, със сигурност искам, но за наш късмет се паднахме с Лудогорец за купата. Ще се опитаме, надявам се напролет да се подготвим добре, да бъдем по-боеспособни срещу Лудогорец.

Как минаха празненствата след Левски?

– Нямахме тържества, в автобуса изпихме по една бира. Готвим се, имаме важен мач с Монтана, никой не е излизал, защото те са сериозен противник. Малко ако има някакво подценяване, ще берем ядове. Идва Монтана, след това Черно море. Тази седмица ни е натоварена, има време за излизане след тези два мача.

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Поздравления за Андрей и сайта с новата му визия,отново най-добрия в пловдив и Само Локо

  2. Mobile version е пьлен ташак.Защо няма лайкове и минуси.Аз иначе за какво да коментирам.

  3. Много хубав сайт. Много добре е станал. Браво, Андрей и само Локо.

  4. Много хубав сайт. Много добре е сранал. Брава, Андрей и само Локо.

Коментарите са затворени