Сдружението “Музикаутор” излезе с остра позиция на своя сайт, в която се твърди, че не са уредени авторските права за предстоящия концерт по случай откриването на новия стадион “Христо Ботев” в Пловдив.

“Поредно музикално събитие, организирано от Община Пловдив, е планирано да се проведе, без да бъдат уредени авторските права, каквито са изискванията на Закона за авторското право и сродните му права.

На пресконференция с участието на г-н Здравко Димитров – кмет на Община Пловдив, бе анонсирано празничното откриване на стадион „Христо Ботев“. Спортното съоръжение е собственост на Община Пловдив, а за ремонта му са разходвани над 45 милиона лева публични средства. Програмата за неговото откриване включва и концерт зад Южната трибуна.

В нарушение на закона Община Пловдив няма разрешение за публичното използване на музиката в това събитие, което следва да бъде издадено от МУЗИКАУТОР в качеството му на организация за колективно управление на права.

Неизпълнението на законовите изисквания вече е практика за общинската администрация и се отнася за огромен брой събития, организирани от нея. Сдружението на автори, композитори и музикални издатели многократно е изпращало уведомителни писма до общината и до „Фондация Пловдив 2019“ за законовата необходимост авторските права за публичното използване на музиката да бъдат предварително и писмено уредени с правоносителите, но до момента среща единствено незаинтересованост и неглижиране на въпроса.

„Изправени сме пред абсурдната ситуация орган на изпълнителната власт, който отговаря за провеждането и спазването на държавната политика на местно ниво и отгоре на това има вменени контролни функции по спазването на Закона за авторското право и сродните му права, да е нарушител на същия закон“, подчерта изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Той посочи още, че МУЗИКАУТОР ще продължи да отстоява правата на авторите на интелектуален труд, а тяхното гарантиране е основа за формирането на ценностната система на бъдещите поколения и необходима стъпка в отключването на потенциала на културната сфера”, пише на сайта на организацията.

7 КОМЕНТАРИ

  1. ХА ХА Пловдив е черно бял Виждате колко хора ходят на Лаута НЯМА БИЛЕТИ ХА ХА ХА

    • ПИЧ Нали обеща нещо Или си лайнутска мърша

  2. МУЗИКАУТОР са модерните рекетьори. Да го духат и най-вече шефката им армутлиева!

  3. На кмета не ми пука. Нали докопа безплатните покани. Иначе е “голям” ботевист, ама да даде някой лев за любимия клуб? НЕее. Бахти и мършата.

  4. Ей, побърка ви тоя стадион, откачихте!? От ООН, НАСА, НАТО няма ли някакви искания? Клоунът Зеленчуков няма ли претенции за жълтия цвят или Светия синод за черния? Или, може би, Ватикана претендира за терена, на някогашния френски колеж? Зависливи идиоти, спрете се най -после!

  5. 4
    1

    Какви авторски права бе, мишоци? Поканил си две групи, които пеят свои песни? Или за ансамбъла за народни песни и хора? Да не съм пуснал грамофон, за да ти плащам?

Коментарите са затворени