Родните съдии с отлични резултати пред инструктор на УЕФА, Михайлов връчи ФИФА значките на международните ни съдии

0
26
Съдии, подготовка

 

Всички родни футболни съдии показаха много добра физическа и теоретична подготовка по време на традиционния зимен семинар преди началото на пролетния дял на първенството, който се проведе през последните 4 дни в Национална футболна база „Бояна“. Събитието събра всички водещи и асистент съдии от Първа и Втора професионална лига, както и международните ни съдии в женското направление.

Семинарът протече под ръководството на председателя на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай и с участието на изтъкнатия съдийски лектор на УЕФА Давид Фернандес Борбалан, както и на останалите членове на СК.

В периода 2-3 февруари се проведоха теоретични и практически тренировки за VAR и AVAR реферите ни под ръководството на отговорника за VAR към СК Георги Ринг, VAR мениджъра към БФС Петър Петров и инструкторите Радан Мирянов, Милко Николов, Николай Йорданов, Крум Стоилов, Николай Петров, Веселин Мишев и Йордан Иванов.

На 3 и 4 февруари се проведоха лекции и физически тестове на съдиите и асистент съдиите от ВПЛ, които включваха BMI и BFP измервания (индекс на телесна маса и процент телесни мазнини). Арбитрите от ВПЛ преминаха и теоретичен тест, след което проследиха лекция на главния фитнес инструктор на съдиите в България Николай Петров. Заниманията им включваха и работа по групи за ръководещи и асистент рефери. 

На 4 февруари съдиите от ППЛ, както и международните съдии-жени имаха честта да получат ФИФА значките си лично от президента на БФС Борислав Михайлов в присъствието на вицепрезидента Емил Костадинов, директора на „Първенства и турнири“ Валентин Чакъров, Виктор Кашай и председателя на Обществения съвет на БФС Валентин Михов.

Програмата на елитните ни рефери стартира с VAR лекция, водена от Петър Петров, а веднага след това участниците преминаха тест за работа с технологията. Последва и теоретична сесия за ръководещите съдии, водена от Давид Борбалан, а за асистентите – от Николай Петров.

В неделя, 5 февруари, съдиите от ППЛ преминаха BMI и BFP измервания, след което показаха отлични резултати при задължителните си физически проверки въпреки тежките метереологични условия.

Събитието завърши със семинар за Съдийските наблюдатели в професионалния футбол.

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов връчи ФИФА значките на международните ни съдии на специална церемония днес в Национална футболна база „Бояна“. Събитието е част от традиционния семинар на футболните ни рефери между двата полусезона, който се провежда този уикенд в Дома на футбола.

Общо 33-ма съдии получиха грамоти на Световната футболна федерация, които им дават право да представят България на международната сцена през 2023 г. В това число влизат 9 ръководещи съдии (включително 3 дами), 14 асистенти, 5 VAR съдии, 4 арбитри по футзал и 3 по плажен футбол.

„Фактът, че всяка година се увеличава бройката на българските арбитри на международната сцена е показателен за развитието на съдийството ни. Много съм щастлив, че излъчихме и доста VAR рефери – това е доказателство, че въвеждането на технологията в България от страна на БФС и средствата, инвестирани в обучение на тези съдии, са дали резултат. Желая успех на всичките ни арбитри в международните турнири. Сигурен съм, че ще защитят реномето на България и на българското съдийство“, заяви Борислав Михайлов.

Президентът на БФС използва случая да пожелае успех и на всички родни съдии през втория дял от българското първенство, което се подновява идната седмица. Михайлов изрази личната си подкрепа към тях и ги призова да са обективни, безпристрастни и смели при взимането на решения на терена. „Отговорността ви е голяма, но съм сигурен, че се справите“, каза още той.

На церемонията присъстваха още вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов, директорът „Първенства и турнири“ към БФС Валентин Чакъров, председателят на Обществения съвет към централата Валентин Михов и председателят на Съдийската комисия Виктор Кашай.