Българският футболен съюз е спечелил знаковото дело срещу хората на Димитър Бербатов относно това дали Борислав Михайлов е законно избран президент на БФС от проведения на 12 октомври 2021 година извънреден конгрес, стана ясно от публикувано решение на сайта на Софийския апелативен съд. САС прекратява производството по предявените от Балкан (Варвара) искове срещу БФС и по този начин легитимира Михайлов като законно избран президент на футболния съюз.

Също така съдът осъжда Балкан (Варвара) да заплати на футболния съюз и сума в размер на 5640 лева.

Конкретно в решението на Софийския апелативен съд пише следното: 

“ОБЕЗСИЛВА решение No 730 от 16.06.2022 г., постановено по т.д. No 2 149/21 г. по описа на Софийски градски съд, Търговско отделение, 21 състав, съдът отменил на основание чл.25, ал.6, вр.ал.4 ЗЮЛНЦ по исковете на Сдружение „Футболен клуб Балкан“, решенията, взети на 12.10.21 г. на Конгрес на Сдружение „Български футболен съюз“ – за одобряване на доклад за изключване и прекратяване на членство на клубове (т.1), за прекратяване на мандата и освобождаване на Президента на БФС (т.2), за прекратяване на мандата и освобождаване на Изпълнителния комитет на БФС (т.3), за избор на Б. М. за Президент на БФС (т.4), за избор на членове на Изпълнителния комитет на БФС (т.5) и за прием на нови членове на БФС (т.6) и е осъдил Сдружение „Български футболен съюз“ да заплати на Сдружение „Футболен клуб Балкан“ разноски по делото в размер на 3 812 лв. за държавна такса, депозит за експертиза и адвокатско възнаграждение.

ПРЕКРАТЯВА производството по предявените от Сдружение „Футболен клуб Балкан“ срещу Сдружение „Български футболен съюз“ обективно кумулативно предявени искове с правно основание чл.25, ал.6, вр.ал.4 ЗЮЛНЦ по исковете на Сдружение „Футболен клуб Балкан“, решенията, взети на 12.10.21 г. на Конгрес на Сдружение „Български футболен съюз“ – за одобряване на доклад за изключване и прекратяване на членство на клубове (т.1), за прекратяване на мандата и освобождаване на Президента на БФС (т.2), за прекратяване на мандата и освобождаване на Изпълнителния комитет на БФС (т.3), за избор на Б. М. за Президент на БФС (т.4), за избор на членове на Изпълнителния комитет на БФС (т.5) и за прием на нови членове на БФС (т.6), като недопустими.

ОСЪЖДА Сдружение „Футболен клуб Балкан“, ЕИК 112546830 да заплати Сдружение „Български футболен съюз“, ЕИК 000692965 сумата от 240 (двеста и четиридесет) лв., представляваща държавна такса, както и сумата от 2 400 (две хиляди и четиристотин) лв., представляваща възнаграждение за един адвокат, разноски пред настоящата инстанция, както и сумата от 3 000 (три хиляди) лв., представляващи разноски пред първоинстанционния съд.”

Решението подлежи на касационно обжалване в тридесет дневен срок пред ВКС, допълват от САС.

Коментар от БФС не последва, но такъв имаше от страна на щаба на Бербатов:

Уважаеми поддръжници, желаещи промяна в българския футбол, уважаема футболна общественост, бихме желали да ви информираме за развитието на делата, свързани с опорочения и манипулиран конгрес на БФС от 12 октомври 2021 г., избрал за президент Борислав Михайлов при груби нарушения на закона и Устава на БФС.
Припомняме, че на първа инстанция Софийски градски съд постанови единственото правилно решение, а именно – отмяна на всички решения, взети на този.
Със съжаление трябва да кажем, че тричленен съдебен състав на Апелативния съд с председател Теодора Кръстева и докладчик Светлин Михайлов постанови решение, което възпрепятства развитието на българския футбол и ощетява футболната общност.
За мотивите на това решение оставяме всеки от вас да направи сам изводите за себе си.
ТОВА НЕ Е КРАЙНО РЕШЕНИЕ И НИЕ НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ, ЗАЩОТО ВЯРВАМЕ В ПРАВОТАТА СИ. Затова ще обжалваме решението пред Върховния касационен съд.
А онези, които пречат на развитието на българския футбол, на по-доброто бъдеще на българските деца и на които не им пречи да погазват закони, можем да кажем само – справедливостта ще възтържествува!
Това се отнася с пълна сила и за ръководството на БФС. Спрете да убеждавате футболната общественост, че чакате всички дела да приключат, за да свикате конгрес. Ясно трябва да се заяви, че всеки бъдещ конгрес ще обезсили решенията на предишните и делата по тях ще се окажат безпредметни.
ЗАЩО ВИ Е СТРАХ ОТ ОБЕДИНИТЕЛЕН, ЧЕСТЕН И ОТКРИТ КОНГРЕС?
Цялата общественост знае, че в прозрачен конгрес вие просто нямате шанс.
Страхът ви трябва да бъде още по-голям, защото ние продължаваме с пълна сила борбата за справедливост, а вие ще трябва да си понесете отговорността!
Ние няма да се откажем – заради всички хора, които реално правят футбола в България, заради клубовете, в името на децата.

1 КОМЕНТАР

  1. 1
    1

    ОТЛИЧНА НОВИНА! ПО-ДОБРЕ ПЕРУКАТА, ОТКОЛКОТО БАРБУКОФ!!!

Коментарите са затворени