И съдиите скочиха на БФС: Срам! Не можем да сме изкупителна жертва

2
51

 

Асоциация на футболните съдии в България излезе със становище по повод временно отстранените петима рефери. В него се твърди, че Съдийската комисия не е взимала решение за изключването им и решението е взето еднолично. Реферите допълват, че не трябва да се превръщат в изкупителна жертва.

„По повод съобщението от 03.11.2022г. на сайта на БФС, че Съдийската комисия при БФС е решила да спре съдийските права на петима футболни съдии от ранглистата на Първа професионална лига, Асоциацията на съдиите по футбол в България заявява пред футболната и футболно-съдийската общности, че такова решение не е взето на заседание на Съдийската комисия, въпреки желанието на авторите на съобщението, да му предадат такъв вид.

Остава изводът, че решението е взето еднолично или от Председателя на Съдийската комисия Виктор Кашай, или от Президента на БФС Борислав Михайлов, като в първия случай това противоречи на Правилника за организацията и дейността на СК при БФС, а във втория на Конвенцията на УЕФА за футболното съдийство, защото представлява грубо вмешателство в работата на една независима институция, каквато трябва да бъде Съдийсктата комисия. Ако по този начин БФС се опитва да тушира свои проблеми с клубове от футболния ни елит, футболните съдии не бива и не могат да се използват за изкупителна жертва в поредния, срамен за футбола ни акт“.

БФС реагира така:

Съдийската комисия към БФС категорично се разграничава от днешното становище на Асоциацията на футболните съдии. СК взема ВСИЧКИ СВОИ РЕШЕНИЯ самостоятелно и без вмешателство на когото и да било в работата й.

В конкретния случай бе направен анализ на представянето на съдиите по изискване на президента на БФС, а на базата на този анализ СК взе решение за временно спиране на правата на петима съдии.

Държим да подчертаем, че Асоциацията на футболните съдии е нелегитимна организация, непризната нито от ММС, нито от БФС. Тя е създадена само и единствено да събира членски внос без изричното съгласие на реферите и да организира наградни церемонии веднъж годишно.

В миналото неведнъж съдии са понасяли санкции за незадоволително представяне, но същата Асоциация не се е застъпвала за тях. Любопитно ни е чии засегнати интереси са предизвикали подобна реакция…

2 КОМЕНТАРА

  1. Независима институция?!? Футболните ни съдии били независими. Ти да видиш!

Comments are closed.