Отборите ще могат да записват по девет резервни футболисти в протокола за мачовете, вместо досегашните седем. Това предложение на Професионалната футболна лига (ПФЛ) ще бъде внесено за разглеждане от БФС на следващото заседание на изпълнителния комитет и трябва да влезе в сила от пролетния полусезон на актуалното първенство 2022/2023. На по-късен етап ще бъде записано и като промяна в Наредбата за първенствата и турнирите.

 

“По време на ковид-пандемията беше решено от Международния борд по правилата на играта да се правят по пет смени, вместо по три. Това се запази и сега. При наличието на едва шестима полеви играчи на пейката възможността на треньора да избере хора за смените е доста ограничена. Затова взехме решение на пейката да сядат по девет играчи, а не по седем. Знаете, че в Европа отборите могат да включват в протокола общо 23-а футболисти, а тук ще бъдат по 20. Предложението беше прието без разногласия. То важни както и за Втора лига, така и за детско-юношеския футбол. Ако Световната федерация по футбол (ФИФА) върне правилото за три смени, то тази промяна на член 59 от нашата Наредба ще отпадне”, заяви президентът на ПФЛ Атанас Караиванов.
В същото време стана ясно, че новото първенство за сезон 2023/2024 най-вероятно ще започне в края на месец юли. Най-вероятна дата е предпоследният уикенд на юли, но може и да се отложи с още няколко дни. Това решение е продиктувано и от дългия настоящ сезон. Първенствата ще завършат около 10-и юни, но в периода от 10-20 юни има мачове на националните отбори.
ГОНГ