Отборът на Ботев Пловдив спечели Суперкупата на България, достигна до третия предварителен кръг на Лига Европа, като и до полуфиналите в турнира за Купата на България и финишира на пето място в крайното класиране в Първа професионална лига през сезон 2017-2018 година.

Наставникът на Ботев Николай Киров бе определен за треньор на сезона, а халфът на тима Тодор Неделев – за футболист номер 1 в българското първенство.

“Жълто-черните” изиграха 48 мача във всички турнири, като спечелиха 23 победи в 13 от срещите завършиха наравно и допуснаха 12 загуби. Тимът отбеляза 91 гола и допусна 64 попадения в своята врата. 35 от головете бяха реализирани през първото полувреме- останалите 56 през втората част от срещите.

47 от попаденията Ботев реализира като домакин, 6 – на неутрален терен и 38, като гост. 19 от футболистите успяха да се запишат сред голмайсторите, като най резултатни бяха Стивън Петков с 19 гола, Фернандо Виана – 13, Тодор Неделев – 12 и Жоао Пауло – 10.

Само в 8 от всичките 48 мача Ботев не успя да се разпише във вратата на съперника, два пъти като домакин – на Пирин и португалския Маритимо и шест пъти при гостуванията си. В 15 от двубоите “жълто-черните” не допуснаха гол в своята врата. Канарчетата си отбелязаха три автогола. Асистенциите за сезона са 61 на сметката на 16 от играчите, като в тази класация начело е Тодор Неделев с 12, по 5 имат Лъчезар Балтанов, Дуде Ндонгала, Фелипе Бризола и Густаво Афонсо.

“Канарчетата” получиха правото да изпълнят 10 наказателни удара, като успяха да реализират 9 от тях. Точно 10 бяха и дузпите срещу тима на Ботев , като 3 наказателните удара бяха спасени, два от Даниел Кайзер и един от Иван Чворович.

Момчетата в жълто-черни фланелки изпълниха 206 корнера, отправиха 271 точни удара, а вратарите на тима спасиха 171. Футболистите на Ботев получиха 102 жълти и 8 червени картона. Лидери са Пламен Димов с 15 жълти и Йордан Минев, отстранен в три от срещите. През сезона старши треньорът на Ботев Николай Киров използва 30 футболиста, като 26 от тях записаха поне по един пълен мач от 90 минути. Лидер в тази класация е Тодор Неделев. Звездата на тима изигра 35 мача от първата до последната минута, следван от Лъчезар Балтанов и Иван Чворович с по 34.

Само пет от играчите, започвали като титуляри, не са били заменяни. Това са Цветомир Панов, Радослав Терзиев, Филип Филипов и вратарите Иван Чворович и Даниел Кайзер. Най-често като резерви са влизали Стивън Петков – 25 пъти, Юлиано Алваро -16 и Лазар Марин в 15 от срещите. През сезона четирима от футболистите на тима изиграха юбилейния си мач номер 100 с екипа на Ботев – Лъчезар Балтанов, Серкан Юсеин, Радослав Терзиев и Лазар Марин.

С отбелязаните 62 гола в първенството Ботев задмина Локомотив София във вечната ранглиста и вече е на четвърто място в класацията след отборите на ЦСКА, Левски и Славия. През сезон 2017-2018 година в мачовете на Ботев в ролята на главен съдия най-често бяха международните рефери Станислав Тодоров и Николай Йорданов по пет срещи./Gong.bg

8 КОМЕНТАРИ

  1. Ккаво става с сайта бултрас и независимия форум? Какви са тези обновления цяла седмица? Няакой цензура ли наложи?

  2. 22
    2

    Андрей пусни на ромската гордост статистиката и да ги сравним.То какво да сравняваме Неделев с Аралица, Белия с Бруно, Самуилов с Крюшо вица, малките шампиони от базата с малките чавета от блатото, публиката на гранда с стоте гейбандити от скелето.Няма какво да сравмяваме,пак ги мачкаме по всички показатели.Наздраве за гранда на Пловдив.

  3. 2
    7

    Пак ли сме морални победители? Аман вече!

  4. 20
    1

    Андрей, дай на Локомотив сезина в цифри и да ги сравним…

  5. 27
    4

    Много добър сезон от спортна гледна точка, пореден слаб откъм строежа на стадиона.

Коментарите са затворени