Фенове на Ботев Пловдив от централната трибуна на базата в Коматево подкрепиха свои приятели, хърватски ултраси на Хайдук Сплит в позицията им след самоубийството на Свободан Праляк. Привърженици на канарчетата разпънаха два транспаранта, които ясно показват, какво е мнението му по нашумялото наскоро показно самоубийство на хърватския генерал.

Мнозина в Хърватия почетоха като герой бившия босненски хърватски генерал Слободан Праляк, самоубил се с отрова в съдебната зала, когато чу присъдата си. В сряда председателят на колективното председателство на Босна и Херцеговина Драган Чович отиде да запали свещ на площада в Мостар, където бе издигнат портрет на Праляк с надпис: “Твоята саможертва никога няма да бъде забравена”, а свещеник отслужи заупокойна молитва, съобщи тогава “Франс прес”.

Бившият босненски хърватски генерал Слободан Праляк почина в болница в Хага часове след като погълна течност по време на делото си за военни престъпления и обяви, че тя е отрова. Праляк изпи течността в знак на протест срещу решението на трибунала да потвърди вече издадената му през 2013 г. 20-годишна присъда. “Слободан Праляк не е военен престъпник. С презрение отхвърлям тази присъда”, каза той в прякото предаване на присъдата. Заради инцидента съдията прекъсна заседанието, преди да бъде прочетено решението за трима от общо шестима босненски хървати, които се изправиха пред трибунала.

Отзвукът от случая продължава и тази седмица, след като хърватският премиер Андрей Пленкович замина за среща с лидера на босненските хървати Драган Чович, за да успокои политиците в съседната страна и да изпрати на “босненското хърватско ръководство и ветераните посланието, че Република Хърватия е с тях и ги подкрепя”. Пленкович и Чович са от една и съща партия – съответно Хърватския демократичен съюз (HDZ, същата партия, управлявала по време на войната в Босна и Херцеговина) и нейния босненски клон, HDZ BiH. И “партията майка”, и босненското ѝ разклонение фигурират в обвинителния акт като свързани с военни престъпления по време на конфликта.

 

Освен това Пленкович каза, че хърватският президент Колинда Грабар-Китарович ще осъди в сряда решението на съда в Хага, докато е на посещение в ООН в Ню Йорк. Тези изявления дойдоха въпреки призива на главния прокурор на съда Серж Брамерц Загреб да “действа по-отговорно” и да “приеме факта”, че присъдата е потвърдена. “Отново обаче виждаме отказ да се уважава съдебният процес и доказаните факти, а вместо това се твърди, че осъдените военнопрестъпници са герои.”

 

14 КОМЕНТАРИ

  1. От дама и Бугарско за мене постуди собствено номенклатурен клуб Ботев Пловдив

  2. 26
    1

    Браво пичове! Само една малка подробност…не се заяждам.
    Правилно е да се каже- Not a criminal.

  3. 31
    4

    Мишка,гледайбси аЛАХ и прави помени на жорито.! Крюшо е твоя човек.

    • 4
      26

      Депесарите говорят за аллах. Безродници гнусни

    • 5
      19

      На майка ти путката помашка жълтурска.
      Ина че подкрепа за транспарантите!

  4. 2
    43

    Кога пак ще почетат “героят” Цветан Василев или по-известен като Цецо Ага и виден член на ДПС, който окраде Българския народ и е издирван заради това, но в Коматево безродниците му вадеха благодарствени транспаранти

Коментарите са затворени