27 02.1963 – Ботев (Пловдив) – Атлетико (Мадрид) – 1:1

В първи мач -1/4 финал за КНК за първи път във историята български отбор играе на толкова висок етап в официална международна надпревара. Това е най-посетеният мач на стадион Христо Ботев за всички времена.

При дебюта си на европейската сцена, Ботев Пловдив записва рекорд с класирането си на четвъртфинал в турнира на КНК. “Канарчетата” са първият български отбор, достигнал толкова далеч в европейска надпревара.

Жребият отрежда за съперник, носителя на трофея (победа с 3:0 над Фиорентина на финала през 1962), Атлетико Мадрид, чийто състав има една дузина национали – аржентинския вратар Мадинабейтя (Edgardo Madinabeytia) и португалския халф Мендонка (Jorge Alberto Mendonça) и внушителен брой испански национали.

27 февруари 1963, първи 1/4-финал: БОТЕВ ПЛОВДИВ – АТЛЕТИКО 1:1

БПФК: Георги Иванов Найденов, Райно Панайотов, Георги Чакъров, Виден Апостолов, Георги Разложки, Райко Стойнов, Тумби, Георги Харалампиев, Гунди, Стоичко Пешев, Чико
Атлетико: Мадинабейтя, Ривийа, Грифа, Родригес, Рамиро, Глариа, Мигел Хонес, Аделардо, Чуцо, Мендонка, Енрике Койар.

Дебютантът в евротурнирите започва мача доста боязливо. Джогата уплътнява средната линия на тима, като поставя Стойнов и Разложки да играят непосредствено зад халфовете Харалампиев и Пешев. Опитните испанци залагат на по-дефанзивна игра и разчитат на Джонс и Енрике Койар (Enrique Collar Monterrubio) за контраатаки. Гунди е захапан здраво от централната двойка защитници Хесус Глариа (Jesús Glaría) – Хорхе Грифа (Jorge Griffa) и не съумява да оползотвори пасовете на бързите остриета Чико и Тумби. Те пък нямат проблеми с персоналните си пазачи Фелисиано Ривийа (Feliciano Rivilla) и Хосе-Антонио Родригес. Посещаемостта на тази среща остава ненадминат рекорд за този стадион – 40 000 зрители са заели места по трибуните и на самата лекоатлетическа писта. Въпреки плахото начало в мача, Ботев Пловдив успява все пак рано да поведе в резултата. Към 16-та минута Гунди е повален пред пеналта и е отсъден непряк свободен удар – следва светкавична трикова комбинация при която Стоичко Пешев със зварски шут по диагонал забива топката под гредата – 1:0 и “Колежа” е в делириум.
След гола “канарчетата” се втурват още по-настойчиво напред и оказват сериозен натиск пред вратата на именития си съперник. Към Гунди е прикрепен персонално бразилеца Рамиро, а Тумби е усмирен от грубите ритници на Ривийа. През втората част играта протича под диктовката на испанците, които започват все по-масирано да атакуват вратата на Найденов. Ботев Пловдив се огъва, в средната линия Ампето и Пешев не смогват да се справят с настъпателните Мигел Хонес (Miguel Jones), Чуцо (Antonio González Álvarez-Chuzo) и Аделардо (Adelardo Rodríguez). В защита играта ни е каскада от грешки и безразборно чистене напред. В крайна сметка Атлетико взима своето и си осигурява комфорт преди реванша. Испанците изравняват в 74-та минута след груба грешка на Разлошки.

13 март 1963, Реванш в Мадрид: АТЛЕТИКО – БОТЕВ ПЛОВДИВ 4:0

Атлетико: Мадинабейтя /1/, Ривийа /1/, Грифа /3/, Родригес /2/, Рамиро /1/, Глария /2/, Мигел Хонес /2/, Аделардо /3/, Чуцо /3/, Мендонка /1/, Койар /3/.
БПФК: Найденов /1/, Панайотов /1/, Чакъров /1/, Апостолов /2/, Разложки /2/, Стойнов /1/, Тумби /2/, Харалампиев /1/, Гунди /2/, Пешев /2/, Чико /2/.

Оценките в скоби са на вестник „Марка” по третобалната система. Известния испански вестник се произнася много ласкаво за играта на “канарите” в мача-реванш: “Ботев изненада с ураганни атаки, но по реализаторски способности отстъпи на мадридските футболисти. …Пловдивският отбор не е посредствен, а респектира и публиката не се поскъпи да аплодира гостите!“.
След завръщането на отбора от Мадрид се разбират и повече подробности за двубоя с гиганта от “Висенте Калдерон”: Срещата се е играла пред близо 80 000 зрители и дълго време след началния съдийски сигнал пловдивчани владеят инициативата. При 0:1 френския съдия Боа не отсъжда дузпа при нарушение на Ривийа срещу Тумби, нещо което се признава и от самите испанци след мача. Георги Попов е безспорно най-добрия от нашите на терена и получава още на полувремето покана да остане в отбора на Атлетико. За трансфер на български футболист в Западна Европа през онези времена е немислимо да се говори по ред причини от политически характер. Второто полувреме, при 0:2, Чико Дерменджиев нацелва напречната греда и това остава единствения по-сериозен жълточерен актив до края на мача.
В последствие съставът на Атлетико достига за втора поредна година до решителния мач за КНК. На полуфиналите “дюшекчиите” преодоляват Нюрнберг с 2:0 и 1:2, но губят трофея от Тотнъм Хотспър след 1:5 на финала в Ротердам.

БПФК-Атлетико

Найденов срещу Мендонка

Атлетико - Ботев изрезка от вестник

Снимка за спомен между отборите

Обща снимка за спомен

Флагчето на Атлетико от горната снимка
Трибуна Изток

Трибуна Изток гледа

Отборите излизат

Капитанът Геогри Чакъров извежда отбора на Пловдив

Удар с глава

Наша атака – скочилият Чико в компанията на Харалампиев (8) и Пешев (10)

Капитаните

Капитаните преди началото

1 КОМЕНТАР

  1. 14

    Велик Ботев,с велика история…
    Пожелавам на клуба и светло БЪДЕЩЕ…

Коментарите са затворени