Г-н Борислав Гиздаков даде пространно интервю пред репортер на PlovdivDerby.com след приключването на днешната, продължила над 2 часа, среща на миноритарния акционер в Ботев Пловдив – Сдружение Ботев Пловдив. Ето, какво заяви г-н Гиздаков дума по дума!

 

-Какво беше естеството на срещата?

-Тази среща няма извънреден характер. Когато сдружението ме избра за него представител в съвета на директорите на акционерното дружество Ботев Пловдив, аз поех ангажимента, че системно ще ги информирам за ситуацията в клуба. И което е по-важно, ще искам тяхното мнение, техният глас, техният мандат, каква позиция да заема в съвета на директорите. Аз съм там, не защото давам пари за Ботев, а защото те са ме избрали. Днешната среща беше първата от, надявам се, едни такива системни разговори с тях. Аз все още не съм член на съвета на директорите формално, защото не е минало акционерно събрание. Въпреки това на последните два съвета бях поканен от г-н Ангел Палийски, за да мога да вляза по-бързо в тематиката. Аз имам някакъв опит от миналото лято, когато 4 месеца имаше един така наречен консултативен съвет, в който освен г-н Джиджев и колегата адвокат Нестеров, бяхме с Васил Наумов, за да се формира един състав, който да функционира, защото тогава действащия съвет на директорите не функционираше, а много от членовете се бяха оттеглили в очакването да бъдат освободени. На днешния първи разговор аз запознах членовете на Сдружението с две основни теми – какво е финансовото състояние в клуба и доколкото имам информация, какво се случва с концесията на стадион Христо Ботев.

-И какво е финансовото състояние на Ботев Пловдив. Задъхва ли се клуба, както се говори?

-Ботев има финансови проблеми, които са породени от оттеглянето на г-н Чандъров. Това отваря сериозна дупка в приходната част на бюджета. По тази причина планираните разходи, надвишават постъпленията в клуба, което поражда и финансовите затруднения в клуба. Това е което съм казал на тази среща, за да не се преекспонират очакванията за представянето на мъжкия отбор. Основно Ангел Палийски, както в последната година и половина, работи по намирането на средства за издръжката на клуба. В тази ситуация, в която се намира страната, това е доста трудно, тъй като инвеститорите са предпазливи. Освен това, всички знаем, че няма опашка от желаещи да инвестират в спорта и в частност във футбола. Многото имена и лица, които се изговарят, както отново се случи и на тази среща, са като извънземните. Всеки говори за тях, но никой не ги е виждал. По тази причина наистина клуба има финансови затруднения. Надяваме се, че с повече усилия, с късмет, да намерим някакъв изход. На този етап, обективно, трябва да се  ревизират определени ангажименти, които е поел клуба и свързаните с тях разходи, и да се търси една по-адекватна на финансовото състояние политика, с която да може клубът да спечели известно време, през което да търсим решаване на въпроса.

-С концесията на стадион Христо Ботев, какво се случва?

-Аз за концесията това, което зная е, което чета по медиите. Развалянето на концесията може да се случи единствено и само с решение на общинския съвет. Условията по договора са тежки за Ботев. Ако не се намери някакво разумно решение, може и да се вземе решение тя да не се развали. В тази ситуация, в която се намира клуба, е много трудно да изпълни поетите с договора ангажименти. Поради това развалянето на концесията може да се осъществи с компромис, който да бъде направен от страна на Общината. Ако там се прояви такава воля, а и ако не противоречи на законовите норми, може да се случи такова разваляне. Ако не се случи, Ботев ще продължи да бъде концесионер и тогава ще мислим, как да продължим.

-Защо обаче Ботев иска развалянето на концесията. Някой иска да строи стадиона ли и кой е той?

-В момента, доколкото аз съм запознат, мажоритарният собственик на Ботев г-н Самуилов е единствената опция за построяване на стадиона. Ако Ботев има някакъв интерес да бърза с това разваляне на концесията, то не е само, защото има някакъв готов инвеститор, а защото по тази концесия Ботев трупа нови задължения. Такса смет, например, е в огромен размер. Има концесионни такси и други задължения, които се трупат по сметката на Ботев. Ако бъде прекратена концесията, поне ще бъде спасено нарастването на тези задължения. Това е едната полза от развалянето на концесията. Другата полза е, че в тази ситуация, в която е Ботев и при тази структура на капитала, трудно някой през Ботев би построил стадиона. По-вероятно е това да се случи от друга структура, която не е Ботев, но тя трябва да бъде свързана с Ботев и то по някакъв много ясен и категоричен начин. Ние сме наясно, че стадиона не е наш. Той е на Общината и винаги ще бъде на Общината. В крайна смета принципала, трябва да вземе най-доброто решение за своята собственост. Да, ние сме зависими от това, ние сме пряко заинтересовани от това. Но в крайна сметка не сме ние, които определяме, как ще се развият нещата. Надявам се, да са във взаимен интерес, защото никой не иска в центъра на града да има едно започнато съоръжение. Всеки би се радвал, ако Пловдив притежава най-модерния стадион в страната.

-Тъмни ли са облаците над Ботев Пловдив в крайна сметка?

-Надеждата умира последна (усмихва се). Трудно е да се каже. В момента ситуацията е трудна. Действително е трудна. Но ние това го преживяваме не за първи път и се надяваме, че може би и този път ще намерим някакво решение.

-А има ли решение?

-Има! Винаги има решение!

-Г-н Самуилов собственик на Ботев ли е?

-Да, разбира се. Той притежава 60% от акциите. Г-н Самуилов не се е отказал. Той изпълнява стриктно поетите ангажименти. Проблема във финансовото състояние на клуба не е от него. Той това, което поел като ангажимент си го е изпълнил. Дори е дал авансово пари, за да помогне в тази ситуация. Хубаво би било, на г-н Самуилов да му бъде помогнато. Да се върне в ситуацията да има партньор. Тогава ситуацията ще бъде далеч по-различна.

 

11 КОМЕНТАРИ

  1. Надявам се в новата визия на сайта нецензурните мнения ще бъдат трити!

    • Надали брато,без хейт нема успех.

  2. Какво става с Кауза Колежа. Къде са онези педерунгели от КПБП дето излъгаха цял Пловдив и духнаха с парите. Какво беше това – дайте по 24 лв за да станете членове на КПБП и ние ще ви дадем пластмасова карта да се кефите като глупаци. А не, след това за да оправдаят некадърността си решиха да накарат хората да дойдат да скубят трева, да метят листа , да събират хартийки и да правят оборка. За награда по един автограф от Чико.

    Колко глоби направихте путьовски КПБП, колко пропуснати ползи причинихте на официалния феншоп, какво сте вие да не давате феновете да влизат на южната трибуна, плексигласа го сложиха заради вас, защото плюехте и хвърляхте предмети. Какви сте вие та да получавате билети за продажба?
    От както вие съществувате клубът върви на долу. Защо не излезнете с отчет на приходите и разходите на миризливата ви Клауза. Вие сте виновни да нямаме и стадион. Ебете си черните гъзове и гласувайте за Боко индианеца Винету конграчилейшън.
    КУР ЗА КПБП !

    • Сьщо така ,тези педали не дават отчет за парите сьбрани от фен шопа в Кичука.Уж парите от артикулите са за нуждите на трибуната,пьк все пари искат за хореографиите.Аман от тея глупаци.Писна ми и да имам карта,пьк да си гледам мача по телевизията,заради някакви сополи ,за които най-голямото мьжество е да замерват ,плюят и обиждат. Ебете си майката и от мен.Кур за крадеца (ваш водач)Евгени Петров,който дублираше билети на поразия,нова кола си купи,а белезниците не щракнаха на меките му рьце.Кьде е този педал сега????

      • Ава ний на мача със Славия два москвича бяйми и беши спокойно и нямаши сополи плюнки и запалки.Ава от фьеншопа в Секирово сичко е точно ва да вейба.Гената е пич къви белезници къви меки китки и кур? Туй да ней садомазо с кънарье?

  3. Разбрахме, че искате общината да ви построй стадиона. Вие винаги сте разчитали на държавата. За вас тя е майка, а за Локо е мащеха. А искате ли да върнем и комунизма?! То там така се правеше

Коментарите са затворени