Станислав Генчев и Александър Томаш се водят за двама от най-перспективните треньори у нас. И двамата обаче май литнаха в облаците след “постиженията” си в Крумовград и Локо Пд. В кавички, защото титли и купи не взеха, но пък постижения, защото отборите им записаха добри серии от резултати без голям финансов гръб. Този уикенд, точно преди двата отбора да се изправят един срещу друг, и Томаш, и Генчев катастрофираха много лошо. По-притеснителното обаче е, че и двамата са обърнали гръб на родното. И двамата са български специалисти, които получават шанс да водят двата родни гранда. Шанс за българите в техните отбори обаче – няма! Напротив! И в двата отбора българите се чувстват като чужденци за сметка на скъпоплатени пришълци.

Да почнем от Александър Томаш, който загуби от Септември с 1:0 насред Националния стадион. Откакто е пристигнал на Армията, Томаш направо е зачеркнал двама от най-перспективните млади състезатели на България – Слави Шопов и Християн Петров. Двамата пловдивчани са тотално пренебрегнати за сметка на чужденци със спорни качества и огромни заплати. Политиката на ЦСКА пък е меко казано странна и на позиции, на които червените имат перспективни българи, бяха привлечени, и то с огромно закъснение, скъпоплатени чужденци. При вече провален сезон, в който титлата няма как да бъде друго освен мираж, се привлякоха легионери, чието присъствие буквално загроби играчи, които са призвани да бъдат бъдещето на българския футбол. На всичкото отгоре родни журналисти са впрегнати да хейтят именно тези момчета, които трябва да бъдат развивани, не само защото са българи, а защото имат безспорни качества и защото го заслужават. Освен това ЦСКА, заедно с Левски, винаги са били двата отбора, които дават най-много състезатели за националния отбор и чиито футболисти имат най-голямо влияние върху представянето на националните гарнитури. На всичкото отгоре феновете, които до ония ден искаха българи, се подхлъзнаха по тенденцията и хейтят в социалните мрежи същите тези свои сънародници. Така Турицов, Християн Петров и Слави Шопов се чувстват като чужденци в собствената си държава.

Иначе поздравления за Томаш за поредното театро, което сътвори! Говорим за събирането на играчите след мача със Септември, пред агитка, за да им се скара. Ако това не ви е “криндж” и не ви кара да се чувствате като на евтин спектакъл, значи сте от тези, които лесно се поддават на манипулациите. Томаш правеше това и на Лаута. И след загуби, и след победи. Но докато след победа този акт изглежда не толкова пошло, то след загуба от Септември направо люти на очите. Какво иска да каже на феновете Томаш с подобен жест? “Те са виновните, вижте, карам им се!”? Еми, браво!

Ще припомним едно интервю на Томаш, в което каза, че ако българите и чужденците са на едно ниво, то българите ще имат предимство и ще играят. Ако това им е нивото на чужденците в ЦСКА, което видяхме срещу Септември, то срещу Левски, Томаш трябва да излезе с 11 българи, ако има толкова картотекирани, разбира се!

При Станислав Генчев ситуацията не е по-различна. Господинът тотално се е помислил за Мауриньо. Не отдаде уважение на цял един отбор, заявявайки, че зависи от един единствен футболист. Започна да отписва отбори от борбата за титлата. Обеща през този уикенд още един отбор да отпадне. Кого имаше предвид, дано да не е визирал собствения си отбор. Че Левски играе по-добре при него през този сезон, е факт. Но и че Левски загуби и двата си сериозни теста до този момент – също. 0 точки срещу Лудогорец и 0 точки срещу Ботев Пд. А срещу канарчетата на Колежа Генчев имаше и подкрепата на съдиите. Очевидна подкрепа, която цяла България констатира.

Да имаш Марин Петков в състава си и да го “убиваш”, негласувайки му доверие, си е престъпление срещу българския футбол. И тук, както при червените, феновете предпочитат да плюят по родното и да го досъсипят. Храчки, храчки, храчки! По нашето момче! Защо, бе? Кой от чужденците в Левски ви е по-симпатичен от Марин? Този лунгурин отпред, където, трябва да е евтиния Лукаку. Или тези в халфовата линия, дето не са изработили един гол от игра в последните седмици? Що се отнася до Генчев, то бившият поливалентен футболист е по-добре да намали интервютата и непремерените изказвания и да запрята ръкави, защото само със статични положения няма да стане. Показателно за това, как се чустват младите българи в родните грандове е поведението на Марин след последния му гол за Левски. Момчето даже не се заярадва.

Накрая ще насочим погледите ви към една снимката с момчетата, които бяха на косъм да се класират на Европейското в Германия. На нея виждаме споменатите вече Християн Петров и Станислав Шопов, които след идването на Томаш са със статут на резерви в ЦСКА. Марин Петков, който при Генчев влиза за по 20-30 минути. Трима от Славия, от които най-много игрови минути има Велко Йеленкович. Кристиян Стоянов в повечето мачове е резерва, а Мартин Сораков бе преотстъпен в Монтана. Мартиин Атанасов, който беше пратен да играе в дубъла на ЦСКА 1948. Никола Илиев, който има доста малко минути в Ботев Пд, въпреки няколкото много важни гола, които вкара там, и Дамян Христов, който пази вратата на втория отбор на Лудогорец.

Всичко това показва една тенденция. А имеменно, че не само Томаш и Генчев пренебрегват бъдещето на българския футбол!

На края Кривия пак ще е прав.

След 10 години няма да имаме първенство за ветерани, защото такива няма да има. А Сангаре и Лиъм Купър едва ли всяка седмица ще пътуват до България, за да бранят честта на бившите си отбори, дали им милиони.

Майната им обаче на ветераните! С какво да работи Илиян Илиев в националния отбор? Да, сина му играе в ЦСКА. Ами останалите?

За финал ще споменем и част от гилдията. Уважавани журналисти, чието мнение оформя общественото такова, си позволяват да подхвърлят непотъврдени твърдения. Ники Александров се чудил, чий син бил Християн Петров, че го викали в националния отбор! Ами провери, бе колега! Ама ако провериш, няма и да го споменеш, защото Петров е от съвсем обикновенно българско семейство. От такова е и Слави! И двамата са неизменна част от националните гарнитури от малки момченца и няма по-нормално нещо от това, да бъдат такива и при мъжете.

Други двама колеги остро нападнаха Илиян Илиев, че викал резерви на ЦСКА в националния отбор. Еми вика! Той викаше и призоваше българите да играят в отборите си, но кой ли го слуша?

16 КОМЕНТАРИ

  1. 5
    3

    Защо ЦСКА и Левски , ами Берое а Ботевъ пд . с по 8 ,9 жълтоЧерни от Гана .Затова няма национален отбор , който да побежсава .Каквато държавата такъв и футбола .

    • Уважаеми Чери, не знам от кога следиш БГ футбол, но смея да твърдя, че историята на нашия футбол е категорична: И Господ Бог /който всички знаем, че по футболните въпроси е българин/ да сложи футболни обувки и жълто-черен екип, вероятността да бъде викнат в нац. отбор е почти нулева. Да историята помни – Чико, Тумби, Апостолов, първите две години на Гунди в национала, по късно Панчо, Кочев, Славков, Коцето, Гецата и др. но какво от това. Зехтински не помириса национален отбор. След един мач в Австрия, Славков, барабар със златната обувка, бе изваден от нац отбор, наказан да не играе във вътрешното първенство и върнат, когато облече екипа на червените. А, какво да кажем за играчите на Ботев в разширения състав, които бяха взети и после изхвърлени от отбора за САЩ 94. А, историята с Тулата и Чакъра? Канят Чакъров в ЦСКА, той отказва, тогава взимат Ковачев и той веднага става титуляр в национала, а тагавашния капитан на Ботев, никога не е повикан. Мога да продължа с примери до утре. Но, за финал ще спомена само Неделев. Дори като играч на делиорманци, дори при положение, че в национала няма кой един пас да подаде, той е отписан. Защото, злобното джудже и покровителите му БФС, никога няма да да се съгласят “Ботев” Пловдив да доминира! Чичо Венци да е жив и здрав, но да си гледа в неговата паничка!

    • Хахо, Ботев има втори и трети отбор- там играят децата и се развиват, хранят се на базата, който не е от Пловдив живее там- нека играят децата, а който покаже качества ще пробие и при мъжете! Мангалите, като този дето пише, само могат да си мечтаят за треньор като Керкез, който е постоянно на базата и гледа доста тренировки на децата, постоянно е сред тях. Ботев има юношески национали във всяка една възраст! Някой нещо да не е разбрал?

  2. 6
    3

    Андро статията ти е поръчана от бащата на Християн Петров.Не се прави на умряла лисица.Знаем колко близки сте.На теб не ти пука за никой юноша.

    • Какво и е на статията, марамунгел? Отразява точната действителност на българския футбол. Отразява даже и малоумните журналисти, които от един мач са склонни да те направят на Марадона, а на другия да те съсипят. Помня първия мач на ЦСКА с Лудогорец какви детирамби бяха за побългарения ЦСКА, как играли превъзходно и паднали само 1:0. Сега, обаче никой журналист не си спомня за този мач, а се редят хвалебствия за скъпоплатените инвалиди на червените, а къде е сега Томаш , да обясни за високото ЕГН?

  3. 2
    1

    Таланти има по дискотеките,баровете,тук ток…..във футбола има един два талата,може би три.Като си на 15-16-17 и искаш да станеш футболист,трябва само това да те интересува.Когато заиграеш на високо ниво,вече може и да не изтрезняваш.Марадона едва ли е започнал с пороците на 15……

  4. 4
    1

    Винаги съм се питал, защо не играе Работов – разбрах. Сега се питам защо не играят Красиан Колев, Чернев, Тонев….струва ми се че налучквам отговора – Несериозно отношение към тренировъчния процес. Дано греша и да има някаква друга причина. Искам българи в отбора, но не на всяка цена! Много ще е жалко ако това е причината.

  5. 3
    6

    САМО НЕГЕРИТИ ЖЪ СПАСАТ БЪЛГСРАГИЯТ ФУТБУЛ АЙЙЙЙ КЪНАРЯЯЯЯЯ

  6. 4
    2

    Пловдив дерби, пийте си хапчетата. Стига с тоя местен патриотизъм и комплекси. Специално Петров от ЦСКА е в тотален колапс от началото на сезона. ЦСКА загубиха три мача поне заради него. Ако искате Купър да седи резерва? Шопов два сезона го чакаме. В един мач не се е доказал като основен играч и че има качества за такъв отбор

    • 2
      2

      Ама тази статия на Пловдив Дерби ли е? До сега винаги правеха Копи-Пейст от други сайтове. Ами похвално е че веднъж поне са се опитали да напишат нещо свое, макар че е пълно с грешни имена. За шовинизма няма да говоря.

  7. 3
    2

    Абе какви таланти? Чалгаджии, които като няколко хилядарки в джоба и си прочетат имената в 2 сайта се помислят за богове. Иска се яко труд на терена и бъхтене, а не само стойки и ръкомахане! Това не са таланти, те сами се убиват до 17-годишна възраст. На 23 вече трябва да е изграден футболист, а не да го броят за талант до 30-годишна възраст. Който заслужава ще играе, ама тях ги мързи да тичат и да гонят топки. Друг е въпроса, че методиката в школите е тотално сбъркана. Тези ”таланти” не са много желани и в чужбина. Нали им дават шанс на т.нар. ”таланти” в дублиращите отбори и Б група? те там нищо не показват, а искате да са титуляри във водещите отбори, щото били българи

  8. 3
    2

    Пълна каша е тази статия! Марин Петков стана Мартин Петков, Станислав Шопов е ти Шопов, ту Попов….Не че по смисъл не е вярна, но внимавайте все пак с имената.

    • 3
      1

      …и като стана дума за МарТин Петков, как може това момче да седи на пейката, а Николас Пенев да се размотава по терена. Чичовото и Татювото в пълния им блясък!

  9. 3
    1

    ПЪЛНИ ЦИРКАДЖИИ . И ДВАМАТА ЩЕ БЪДАТ СЪБЛЕЧЕНИ И НАРИТАНИ В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ !

Коментарите са затворени