Спорът за авторските права, който беше блокирал реконструкцията на стадион „Пловдив”, може да бъде скоро разрешен, пише „Марица”. Арх. Илия Харизанов е изпратил писмо до кмета на Пловдив, че е готов да отстъпи безвъзмездно ползването на авторските си права, за да не спира работата по обновяване на спортния комплекс. Със същото писмо е уведомен и арх. Валентин Маринов, който ще ползва правата да продължи проектирането на стадиона, без да се обявява обществена поръчка.

Арх. Илия Харизанов е на 97 години и в мотивите си посочва напредналата възраст и влошеното здравословно състояние. Той твърди, че е работил по първоначалния проект на спортния комплекс заедно с арх. Владимир Рангелов, за който в Община Пловдив се знае, че е носител на авторските права, починал преди десетина години. Арх. Илия Харизанов е приложил и документите. В писмото си той описва, че стадионът /тогава „Девети септември”/ със земносипни трибуни е бил открит през 1954 г. После изброява, че от 1968 до 1972 г. е бил автор на още няколко проекта за изграждане на трибуни, нова сградна част и спортни зали. За добрата си работа е бил награден със златен орден на труда.

Голямата реконструкция на стадиона е била започната в края на 80-те години,. Тогава я проектирал екип с ръководител арх. Валентин Маринов. Строителните работи обаче са спрели веднага след Десети ноември. Наскоро по поръчка на Община Пловдив арх. Маринов, който работи в екипа на областния управител Здравко Димитров, изготви плановото задание за довършване на спортния комплекс. Според него първият етап може да бъде изпълнен за две-три години, за да се играят не само републикански мачове, но и международни. За проектиране в бюджета бяха предвидени средства, но те се пренасочиха за други обекти. Проект и досега не е възложен, а преди един месец зам.-кметът по спорт Георги Титюков беше обяснил, че най-напред трябва да се изясни въпросът с авторските права на стадиона. Общинските юристи считат, че те принадлежат на екипа, по чийто проект обектът е построен през 1954 г., и не зачитат правата на проектантите, участвали в реконструкцията на комплекса.

„От документите, с които ние разполагаме, е видно, че авторът на първия проект е арх. Владимир Рангелов. Ако има доказателства, че и арх. Илия Харизанов е участвал в този проект, ще ги разгледаме и ще решим какви действия да предприемем”, каза вчера Георги Титюков. Той допълни, че не е запознат с писмото на арх. Харизанов, но увери, че в Община Пловдив „усърдно работят за стадиона”.

19 КОМЕНТАРИ

  1. Близнаците не могат да си намерят место ,че клуба върви в правилната посока,че те не са на хранилката,че те не могат да командват,че не могат да разпределят парите,че не могат да управляват школата само разправят напред и назад каква аматьорщина е в клуба,а клуба отдавна не е бил по добре.Лошото е че по времето на тяхното управление клуба беше оставен на самотек.Шест месеца играчите не бяха вземали пари,служителите в клуба също и използваха един истински Локомотивец Нежния да им оправя бакиите и си миеха ръцете с него и го изпращаха да им върши черната работа.А сега ми се правят на най-големите Локомотивци и как разбират от футбол,а работят против Локомотив по всякакъв възможен начин.Такива индивиди аут от Локомотив.И да не забравяме,че тези хора са давали пари с огромна лихва на локомотив и са се правили,че издържат клуба с техни средства.Следващия мач ще разпъна плакат против тях.

  2. 8
    14

    Ей пичаги тейко колко ми я разправял кък Локото са на разпрали на тоя стадион ама ний стрямалий сне използвали трик партизаните вднага са се намесили и хоп резултата замръзнал на 7-3 ама и ний стрямските парчета са изтарикатийми ва идувахме у града да пийм нес кафе и да пушим цигари с филтър ва…..тъй ни я разправял бат Стоян канара.

    • 13
      8

      На мен са ми разправяли, как някакъв мангал ебал майка ти в гъза и си се пръкнал ти, първия локомотивец. Ти си първия излязъл от анус и са те последвали още много мангали!

      • 4
        4

        От са косиш ва нидей ва жа вдигнеш кръвно и хоп още един селяк по малко в града жа има ва да тейба.

    • 7
      5

      То било Локуту,не било прикръстиния Велбъжд.Та за ония две по 5:0 рече ли ти,или забрави?

  3. 19
    8

    И после всички ви викали ЦИГАНИ. Защо ли? Защото сте си гнусни миризливи цигани без успехи и история.Нямате я, колкото и да се напъвате. Вие мангали си нямате държава, а си измисляте история.Няма как да стане.

  4. 12
    20

    Безсрамно се държат тук някой фенове на комунистическото изчадие което умря преди 7-8 години, а сега са фенове на Ботевъ 2012 Коматево, преименувания Металик Сопот.

    • 22
      8

      Не гледай Ботев, а се питай къде е истинския Локомотив! Онзи, закрития с държавен вестник, не преименувания Велбъжд! Запитай се защо купената ви титла е в Кюстендил, а не във вашата витрина?! В Пловдив не са докарали Металик Сопот и да го прекръстят Ботев Пловдив! И последно, като вадите статистика на резултатите, поне направете цялостна такава!

      • 2
        6

        Понеже си просто селско парче ще ти кажа следното ,Локомотив не е закрит,а обединен с Велбъжд,както ясно е написано в документите в държавен вестник!!!Новото обединено дружество приема името Локомотив !!!Това е разликата между нас и вас,Ботев закрит 2010та в Крумово!!!Капиш крива селска тикво !!!

  5. 11
    11

    Превъртането на таблото остава в историята, също и призивите да не вкарва Локо още на жълтата паплач. Бой и ебан навсякъде и по всяко време за тая сган.

  6. 28
    15

    А, помним по интересни неща- 4 гола на Пашев в един мач, 10 години без победа за циганките от 1979 до 1989, победи на пловдивчани над Барселона и Байерн Мюнхен и други велики моменти като надупени говеда с по 4:0, ей такива неща помнят пловдивчани, а за кюстендилци – не зная!

    • 11
      15

      Изтърси се от нафталина от на баба ти времето. Селяните подобриха постижението с 11 години без победа над Локомотив в периода на император Христолов и в крайна сметка 1 победа повече в общия баланс за отбора на Пловдив.

      • 23
        7

        Емануеле Морини в кой период ви го намушка?

        • 11
          13

          Бяха минали 10 години от последната ви победа. Погледни има официална статистика какво ме питаш като първолак. Толкова ли не можеш да провериш.

          • 15
            9

            Ами и във “Б” група,където бяхте когато Велбъжд се прекръсти на Локо ли да ви търсят?Ако си бяхте стояли в Б група,където си е истинското Локо,още нямаше да сте победени.

          • 9
            12

            Еми истинсия Ботев дето го закриха 2010 година официално къде да го търся?

  7. 19
    15

    Какво ли не е видял този стадион. Но онова превъртане на таблото 1974-та, ще се помни вечно. “Стига толкова, стига толкова”, призоваваха от тъчлинията партийни ръководители.

    • 11
      12

      на новия стадион ще гушкате по 8ци слабаци кат марулките…

      • 17
        13

        Ти последния мач гушна бахура на Митко Илиев. Един, но достатъчно дебел да ти държи спомен дълго време.

Коментарите са затворени