Община Родопи прекрати концесията за стадиона в село Марково едностранно. Това стана с решение на Общинския съвет, което бе подкрепено от 16 съветници, а 9 се въздържаха.

Причините за предсрочното прекратяване на концесионния договор са неизпълнение на клаузи в договора от страна на концесионера – Футболен клуб “Сокол – Марково“. Това включва липса на съгласувана с Концендента (Общината) инвестиционна програма и липса на годишна работна и на социална програма.

Освен това не е сключена застраховка на обекта, няма изготвен план за действие при бедствия, аварии и катастрофи, не е внесена в Общината парична гаранция, която е в размер на 1000 лева годишно, както и еднократното концесионно възнаграждение в размер на 12 000 лева.

Тези изисквания са част от договора, който е сключен през октомври 2016 година и е за 35 години. До момента от тези суми Концесионерът е платил 5000 лева от еднократната дължима сума, като остатъкът е трябвало да бъде внесен до 2017 година, но това не е направено. Концесионерът не е заплатил нито една от дължимите ежегодни такси въпреки множеството покани и срокове за заплащането им. Отделно от тези суми, концесионерът дължи лихви и разходи по съдебни дела.

Решение няма да се отрази на тренировъчната дейност на отбора, който ще продължи да тренира на стадиона в Марково, както го е правил и преди концесията, увериха от Община Родопи. Стопанисването на спортното съоръжение ще се извършва от собственика му, в случая Общината.

Тепърва предстои да се направи нова процедура по отдаването му и ще се мисли, дали да бъде под наем или с нова концесия. Идеята на общинската администрация и в случая на село Марково е спортните обекти да се използват не само от клубове, а свободно от всички жители на населеното място.

Везните за прекратяване на концесията натежаха и от сигнали на марковци, че те или техните деца не са допускани на стадиона. Стадионът трябва да бъде отворен за всички, за което концесионерът трябва да има изготвен график за това, който и да спазва!

В момента в село Крумово се изгражда нов стадион и спортен спортен комплекс с три мини игрища – за футбол, волейбол и баскетбол, и се проектира нов стадион с писта за село Първенец.

ОТГОВОРИ

Моля напишете коментар
Моля въведи име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.