Президентът на Марица (Пловдив) Йордан Влашки сподели в интервю за Sportal.bg каква е ситуацията в клуба след напускането на доскорошния финансов благодетел Христо Христов. По думите му финансовата ситуация в отбора не е никак розова, но въпреки това в отбора полагат всички усилия да се справят и да гарантират достойното представяне на тима през новия сезон в Югоизточната Трета лига. Влашки призова пловдивския бизнес за подкрепа в този труден период.

Каква е ситуацията в Марица (Пловдив) след напускането на доскорошния финансов благодетел Христо Христов?

Не е розова. До момента Христо Христов поддържаше изцяло финансово клуба и никога играчите не са получавали със закъснение своите възнаграждения, но ето, че и това се случи. За съжаление, трудно се поддържа професионален футболен клуб без странична помощ. След оттеглянето му правим всичко възможно клубът да бъде стабилен и да запазим голяма част от играчите си. Разбира се, приоритетите са да даваме още повече път на млади играчи от школата. Марица винаги се е славела с това, че е люпилня на таланти и ДЮШ дава добри играчи. Сега те ще получат шанс и от тях зависи дали ще го използват по най-добрия начин. Над 10 юноши направиха своя дебют в първия отбор през миналия сезон.

Работите ли по привличането на нови финансови благодетели?

Водим разговори и провеждаме срещи, но е много трудно да намериш хора, които да дават пари за футбол. Тук е моментът да отправя апел към всички хора с бизнес в Пловдив, а защо не и в България. Марица е футболен клуб без никакви финансови задължения и с голям потенциал за развитие, стига да се намерят инвеститори. Ще бъде от голяма помощ за нас като клуб да ни бъде протегната ръка от пловдивския бизнес. В момента ориентировъчният бюджет за участие в Трета лига е между 250 хиляди и 300 хиляди лева.

Пречи ли финансовото положение в клуба на плановете ви за лятна подготовка?

Разбира се, няма как да не пречи. Има футболисти, които ще напуснат отбора и такива, които все още не са заявили категорично, че остават в състава. Има и такива, които разбират ситуацията, но вече категорично заявиха, че остават в Марица в този труден за нас момент. Работим и по селекцията, като се надяваме да получим финансова помощ, с която да обезпечим последващите разходи през сезона за хонорари, съдийски такси и така нататък.

Разрешихте ли проблема с треньорския пост?

Да, можем да обявим, че Стойчо Драмов е новият старши треньор на Марица. Той е страхотен човек и специалист, който се нае със задачата да води в отбора въпреки проблемите. Негов помощник ще бъде друг голям специалист, който до момента работи в ДЮШ. Става въпрос за Красимир Иванов. Трябват ни точно такива хора, отдадени на жълто-синята идея. Друга промяна е това, че Валери Домовчийски ще продължи работата си клуба и ще бъде играещ помощник-треньор, а също така ще работи и в школата.

Кои са футболистите, с които ще се разделите със сигурност през това лято?

Все още нямаме пълна яснота. Искам да благодаря на всички служители в клуба, както и на футболистите, които ще останат въпреки трудното положение. Тези, които са потвърдили своето оставане, са Георги Трифонов, Атанас Ташолов, Олджай Алиев и Валери Домовчийски. Искам да им благодаря от името на цялото ръководство.

Каква ще бъде целта пред Марица през новия сезон в Трета лига?

Целта ни е да завършим на горните места в шампионата и да дадем възможно най-много шанс на младите футболисти в състава и школата. Нашата идея е да върнем времената в Марица, когато клубът е изграждал играчи от своята школа. Нека не забравяме, че при последното ни влизане от Трета във Втора лига отборът успя да направи това с изключително нисък бюджет – около 100 000 лева. Когато в един клуб работят отдадени хора и не се създават интриги, всичко е възможно. Разбира се, факторът финансови средства излиза на първо място.