Ботев Пловдив спечели много важни 3 точки в един от най-атрактивните мачове, които се изиграха от началото на сезона. Жълто-черните се наложиха с 3:5 като гости на съименнижците си от Враца, а обратите и дъждът от попадения оставиха без дъх зрителите на тази среща, не малка част от които бяха пристинали от Пловдив.

В безспорен герой за жълто-черните се превърна резервата Емануел Уме, който реализира 2 от най-важните попадения в тази среща при резултат 2:2 и 3:3, с които на два пъти изведе канарчетата напред в резултата. И при двата гола крилото на жълто-черните стреля изключително точно от границата на наказателното поле и с помощта на гредите реализира красиви попадения.

Черешката на тортата обаче бе попадението на Антоан Бароан, който заби истински шедьовър, който трудно може да бъде описан. С гръб към вратата бившият френски младежки национал, така отправи топката към горния десен ъгъл на стража на гостите, че времето във Враца буквално спря за няколко секунди.

С тази победа жълто-черните имат реален шанс да се измъкнат от незавидната позиция, в която се намират и да получат онази увереност, която толкова много липсва на състава от началото на сезона. В следващият кръг футболистите на Душан Керкез приемат Локо Сф и евентуална победа може да направи задаващото се пловдивско дерби доста интересно и непредвидимо.

Пловдивчани опредлено трябва да се замислят сериозно за играта си в защита, въпреки днешната победа. Ботев Враца до този кръг бяха отбелязали едва 6 попадения на своите съперници, а днес реализираха цели 3. Изключително слабо бе представянето най-вече на крайните защитници на жълто-черните Минков и Балоянис. Почти всяка атака на домакините бе от дясно на защитата на Ботев. И трите гола за домакините дойдоха след пробиви в зоната на Минков, а Балоянис освен че увисна при първото попадение, направи и изключително нелепа дузпа, която домакините вкараха за 3:3.

Иначе срещата започна по перфектен начин за домакините, които откриха още в 3-ата минута. Момчил Цветанов центрира отляво, намери Марко Мажуга на далечния край, а той отправи удар с глава. Ханкич успя да се намеси и изби топката, но тя попадна право в краката на Переа, който атрактивно от близка дистанция и на празна врата вкара.

Само 2 минути по-късно обаче гостите се върнаха в мача. Антонио Калдерон пусна хубав извеждащ пас към Янис Карабельов. Бившият национал остана сам срещу Рубио, финтира покрай него и на опразнената врата реализира за 1:1.

В следващите минути двата отбора продължиха да играят на високо темпо, като атаки се развиваха ту пред едната, ту пред другата врата. В 16-ата минута Цветанов стреля добре от дистанция, но Ханкич изби. В 26-ата минута резултатът стана 1:2.

При една от атаките на пловдивчани Бароан получи отляво и отправи перфектно центриране, успоредно на голлинията. Степонавичус се оказа на точното място, протегна крак и отбеляза от близка дистанция, за да направи пълен обрат. До края на полувремето повече интересни ситуации не се създадоха. Така след доста динамични първи 45 минути Ботев (Пд) се оттегли с гол аванс на почивката.

Второто полувреме стартира по същия начин като първото – с ранен гол. В 50-ата минута Момчил Цветанов получи отляво и центрира по земя успоредно на голлинията. Там Марко Мажуга се оказа най-съобразителен, подложи крак и отбеляза попадение, идентично на това на Степанавичус – 2:2.

Само 5 минути по-късно “канарчетата” отново излязоха напред в резултата. Емануел Уме получи в близост до средата на терена, напредна добре на скорост и от далечно разстояние стреля. Рубио скочи да спасява, но ударът на нигериеца беше добър и с помощта на гредата топката се оплете в мрежата – 2:3.

Малко по-късно нова грешка в защитата доведе до това Антоан Бароан да се озове сам срещу вратаря на врачани. Единствено добрата намеса на бренител на “зелените” в последния момент предотврати това нападателят на пловдивчани да вкара четвърти гол във вратата на домакините. В 59-ата минута Карабельов свали с гърди на Ивелин Попов, който с прекрасно воле пробва рефлексите на Рубио. Стражът обаче се намеси добре и изби. В 61-ата минута огромна грешка в защитата на гостите доведе до дузпа за Ботев (Враца). Константинос Балоянис абсолютно непритесняван се опита да овладее висока топка на гърди в собственото си наказателно поле, но си помогна с ръка. Това накара главният съдия директно да посочи бялата точка. С изпълнението на дузпата се нагърби Браян Переа, който не сбърка и отново изравни резултата – 3:3.

В 77-ата минута Емануел Уме получи хубав пас отляво, овладя добре, напредна и от границата на наказателното поле с плътен изстрел прониза вратата на домакините за четвърти път – 3:4.

Головете не спряха да валят и в 80-ата минута резултатът стана 3:5. Антоан Бароан вкара изключително красиво попадение, след като от доста сериозна дистанция стреля директно от въздуха с неудобния си десен крак и намери горния ъгъл на мрежата.

77 КОМЕНТАРИ

  1. Христо Янев след загубата от пловдивските им адаши: "Ако някои неща продължават така, си тръгвам?"
    1
    1

    Другият мач във фокуса на копоите в залозите от Спортрадар, за жалост е ботевисткото дерби между Ботев (Враца) и Ботев (Пловдив), завършило при резултат 3:5.
    Отборът на врачани бе глобен миналато първенство след три доклада получени от УЕФА (изготвяни от Спортрадар) за сериозни съмнения за уговорени резултати в срещите Ботев Пловдив – Ботев Враца (6:0), ЦСКА-София – Ботев Враца (5:1) и Пирин Благоевград – Ботев Враца (2:0).
    След съботната загуба от Ботев Пловдив (3:5) треньорът на тима от града под Околчица Христо Янев заплаши, че ще си тръгне, ако някои неща продължават така.
    Интересното е, че Христо Янев бе треньор и на Пирин Благоевград в мача у дома срещу Ботев Пловдив миналия сезон. Тогава гостите спечелиха с 4:2 след 3 попадения на Бароан и автогол на Дюлгеров. Янев също каза, че ако някои неща продължават така, ще си тръгне и скоро го направи.
    Явно нещата в тима от Враца не са много читави, щом даже Янис Карабельов им вкара гол в събота.
    И все пак, какво искаше да каже треньорът на Ботев (Враца) Христо Янев след загубата от пловдивските им адаши: “Ако някои неща продължават така, си тръгвам?”

    БотяфЪ е собственост на мафията!!

  2. НАЙ-УБИЧАНИЯ УТБОР ОТ РОМИТЕ В БЪЛГАРИЯ- КЛОАКОМОТИФФ😉😃😂😂😂
    7
    1

    БАКЪР, ВЕЛПАПЕ, ДЖАМ И АЛЮМИН!!! ПУФ ПАФ!:)))) БИГОМ ПУ КАЗАНИТИ, ХАИРСЪЗИ С ХАИРСЪЗИ!!! ПУФ ПАФ:))))

  3. 4
    7

    Ако няко неща продължават така си тръгвам…….. жълти курви, мирише ми на изхвърляне в селските групи. Отново.

  4. Булгаристан е територия на мафията, а Коматево е тото център
    3
    7

    Този мач пак е разследван.

    Четете Марица

  5. 12

    Господарите на Пловдив бият, кантонерите падат.

    Чудесен уикенд!!!

    • 2
      5

      уефа пак разследва отбора на Шиши от коматево…

      наистина чудесно

  6. 15
    1

    2023 година е …има ужасно много източници на информация достъпна до всеки….
    А никъде не откривам станало ли е нещо през 1926??????
    Моля за помощ

    • 3
      12

      Като има достатъчно източници потърси и ми отговори как 12 годишен може са създаде футболен клуб през 1912та 😉

      • 11
        1

        ЗАЩО НЕ СИ МАХАТЕ ЦИГАНСКОТО ИМЕ ЛОКУ И КОГА ЩЕ СЕ ПРЕКРЪСТИТЕ С ИМЕТО СПОРТКЛУБ?
        СПОРТКЛУБ – ЛОКУ резултат 13 на 2.
        КАК ЦИГАНИТЕ СА БИЛИ РАСИСТИ ИЛИ МАЙ БЕШЕ ОБРАТНОТО?
        КАКТО КАЗВА ЗУМЕТО:
        – ДЕЙБА ВАШАТА МАМА ЦИГАНСКА, ДЕЙБА!

      • 9
        2

        Питай как 12 годишна те е родила бе ахмак 🤣🤣🤣🤣🤣

        • Да брат ти,който ти е и баща се е изфръцкал в шундата на майка ти на 11 години🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😁😁😁🤣🤣🤣🤣

  7. 9
    1

    ГНУСНИ КЮСТЕНДИЛСКИ МАСТИИ ! ,😂🤣🤣😂🤣😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣ЩЕ СИ УМРЕТЕ В ТЕМИТЕ ЗА ВЕЛИКИЯ БОТЕВ !! ДОРИ СЛЕД 40-то ЩЕ СЕ ВЪРТИТЕ В СМРАДЛИВИЯ ВИ ГРОБ КОГАТО СЕ ПРОИЗНЕСЕ ИМЕТО СВЕЩЕНО!!
    САМО ТАКА ВИ ИСКАМ . АМЕБИ ЖАЛКИ!!
    НА НИКОМУ НУЖНО АНОНИМНИЦИ!

  8. 5
    13

    Спокойно олигофрени в жълто … нищо не е случило бихте с 300 зора отбор от вашата черга,а не Реал Мадрид! Време беше умрелия да отвори очи ! Така ви искам наежени след две седмици смехът ни ще е по-голям … докато слушаме оправдания за съдията мъни + вятъра и черните пантери ! Всички ще бъдете съблечени и официално изчукани !! Приятен уикенд спермояди !

    • 15
      2

      Пий една Загорка и си избърши сополивото носле.

      • 1
        9

        Целта пред вас е изпълнена пукайте шампанското … през голямата част от съществуването ви сте на същите челни позиции .. честит успешен сезон Големци !!! Хахахахах

    • 10
      2

      КЗЛ 19?6 и дгд мангал столипеновски. _|_

  9. 10
    2

    ГНУСНИ КЮСТЕНДИЛСКИ МАСТИИ ! ,😂🤣🤣😂🤣😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣ЩЕ СИ УМРЕТЕ В ТЕМИТЕ ЗА ВЕЛИКИЯ БОТЕВ !! ДОРИ СЛЕД 40-то ЩЕ СЕ ВЪРТИТЕ В СМРАДЛИВИЯ ВИ ГРОБ КОГАТО СЕ ПРОИЗНЕСЕ ИМЕТО СВЕЩЕНО!!
    САМО ТАКА ВИ ИСКАМ . АМЕБИ ЖАЛКИ!!
    НА НИКОМУ НУЖНО АНОНИМНИЦИ

  10. 9
    5

    ПИМК-а демонтира турникети,

    Лапа му се за шепа руски солети.

    С Бултрас прави вечеринки,

    Що ли връзват му се те-калинки.

    Праща Хубен на стадиона,

    после да се обяснява на пагона.

    Ще затварял ВИП-овете Ляката сега,

    Що тъй излагаш се бе, АГА?

    Да се свършва тая мъка вече,

    Че те искаме далече,

    От стадиона, дом на хилядите Ботевисти,

    Превърнахте го в интригантска купчина от глисти.

    Хващай си платените викачи,

    Дето свиркат и са лапачи,

    С магазина незаконен в дома ни,

    Да не засилват повече скръбта ни.

    Накачи в камионите си безбройни,

    Феновете, ползвани за гласове партийни,

    И газ към Сърбия палете,

    Ох, там май не пускат тебе вече…

  11. 17
    4

    ЦИГАНСКАТА СГАН УМИРА ОТ ГНЯВ И СРАМ.МРЕТЕ В ЗЛОБА МАНГАЛИ ГНУСНИ.

    • 2
      13

      Не знам кой нормален ще умира от яд за някъв си отбор На 11 място.. всяка година на крачка от изпадане … много ме яд да аматьори … хахахах

  12. 19
    2

    Време беше и малко шанс да имаме. Тупалка вътре, тупалка вътре,ей тва е. Само така .

    • 3
      16

      Време е да поемеш петата до сливиците и 6-те бахура рязко до дъно в дивия салкъме.

  13. 16
    7

    Ай Канарииии!
    Атанас Чернев номер 1, не съм очаквал да е чак толкова добър. И изнася топката перфектно. В пъти по-добър от ония продажник Кристиян Димитров. А като дадат шанс и на Папазов, глей кво става… Школата е жива, напук на всички критикьори!!!

  14. 16
    3

    Ибафа ма и ф Газа и ФОСТАТА ама съм гаден плешиФ клоакомотифец фен на манГ@лите от19?6 имий убавО да ме шият у Газо

  15. 20
    3

    Малллллееееее, колко злоба и змийска отрова тече от устите на феновете на кандидат шампиона? А, бе, вие имате ли норма на нормалност? Нямате! Такива изроди в България не се раждат. Дори и в циганските махали. Такова кръвосмешение няма от къде да се пръкне! Не! Няма! Явно, чекиите на Главния са заплодили пловдивските курви! Синовете им днес са пред вас!

  16. 2
    23

    Благодарим Ви, г-н Пеевски, че ни оставихте в А група с този мач!!!

    Хубаво е да сте наш господар!!

    От вечно вашите ботевисти!!

    • 10
      1

      Станислав Мърков,Стикса е педал самотен

  17. НАЙ-УБИЧАНИЯ УТБОР ОТ РОМИТЕ В БЪЛГАРИЯ- КЛОАКОМОТИФФ😉😃😂😂😂
    13
    2

    СПУРИД МЕН ТОА МИНКУФ Е ЗА НАЗИ!! ША ГУ НАУЧИМ КЪТ ЛАСКУФ ДА РЪГА, ДА ГЪЧИ, ДА БЛЪСКА И Е ГУТОФ ЗА НАСИОНАЛА!!! ША ГИ ЗЕМЪТ ЗАЙДНУ С ГУЛЯМЪТА КАФА, НЕСТИНАРКЪТА И ША СА УТЛИЧЕН ТАНДЕМ!!! СЪДЕ КЛОАКОМОТИФФФ, ПУФ ПАФ!:)))))

  18. 19
    1

    Черно бели пакистанци гледахте ли мача ? Така ви искам да гледате всички мачове на Гранда Ботев Пловдив , да се интересувате какво става в Ботев .

  19. 13
    1

    ГНУСНИ КЮСТЕНДИЛСКИ МАСТИИ ! ,😂🤣🤣😂🤣😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣ЩЕ СИ УМРЕТЕ В ТЕМИТЕ ЗА ВЕЛИКИЯ БОТЕВ !! ДОРИ СЛЕД 40-то ЩЕ СЕ ВЪРТИТЕ В СМРАДЛИВИЯ ВИ ГРОБ КОГАТО СЕ ПРОИЗНЕСЕ ИМЕТО СВЕЩЕНО!!
    САМО ТАКА ВИ ИСКАМ . АМЕБИ ЖАЛКИ

  20. 21
    2

    Цитат: “Аз, ако някога стане този стадион, ще се обеся на крана!

    Станислав Мърков, Стикс, мърк1926, отрепката на форума.

  21. 1
    17

    Според християнската религия има ад и рай. След смъртта на човек Бог го определя за добър или за псе. Щом Господ СЛЕД СМЪРТТА те нарича псе е повече от нормално и ти да наричаш смъртниците с истинските им имена, освен ако не си над Бог.

    Истината е безценно съкровище и затова трябва да се знае, че тоско бозаджийски е псе.Почерни едно семейство, живя като псе и с него ще се отнасям така както е живял! Християнската религия го повелява….

    • 12

      Абв еби си майката плешива бе, тъжен самотен помияр.

    • 13
      1

      Християнската религия не е за мангали, още повече за Столипиново Кюстендилска гмеж!

    • 9
      2

      Абе мангал ти откъде знаеш как бог нарича този или онзи след смърта?Да не си пишете по вайбър а? Я си чети корана и спри с лепилото плешиво магаре!

  22. 2
    14

    Ебати евтиния цирк.
    Шиши?

  23. 17

    Лека вечер, съселяни, бихме гражданите от истинския Ботев и ще забивам иглата….

  24. 3
    19

    Прокуратурата спи ли,тото курвите в действие

    • 11
      2

      Прав си и си гладен мангал-последния в класирането бие първия и то на собствения му стадион.

  25. 20
    2

    ВРАЦА СА ПО ТРАГИЧНИ И ОТ НАС. И ДОБРЕ, ЧЕ ГИ ИМА, ЧЕ ДА БИЕМ И ДА НАБЕРЕМ МАЛКО САМОЧУСТВИЕ. СЛЕДВАЩИЯТ ИЗГОНЕН ТРЯБВА ДА Е МИНКОВ. ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАРЕЧЕН ФУТБОЛИСТ, ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ НИТО ДА ПОДАВА, НИТО ДА СТРЕЛЯ С КРАК. НЕ СЪМ ГО ВИДЯЛ ДА НАДБЯГА НЯКОЙ ПРОТИВНИК, ТАКА, ЧЕ И ФИЗИЧЕСКИ НЕ Е ДОБРЕ. ЗА БЕК НЕ СТАВА, ЗА НАПАДАТЕЛ ХИЧ! ТАКА ЕДИН ПО ЕДИН ЛЕВАЦИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВЗЕМЕ КАЧЕСТВЕН ФУТБОЛИСТ, КОЙТО ДА ПРАВИ РАЗЛИКА. МОЖЕ ДА Е ЕДИН, НА НАС КОЛИЧЕСТВО НЕ НИ ТРЯБВА. ПО ДОБРЕ ВЪВ ВСЯКА ЛИНИЯ ПО ЕДИН. В СЛЕДВАЩИТЕ МАЧОВЕ ЩЕ СЕ ВИДИ ДАЛИ ИМАМЕ ПРОГРЕС, ДОКОЛКОТО МОЖЕ ТАКЪВ БЕЗ СЕЛЕКЦИЯ. ВАЖНО Е ДА НЯМА ПОГРОМИ ДО СЛЕДВАЩИЯ ТРАНСФЕРЕН ПРОЗОРЕЦ. ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО СПОМЕНАВАНИТЕ ФУТБОЛИСТИ ОТ КРУМОВГРАД, НЕ МИСЛЯ, ЧЕ МОГАТ ДА ВДИГНАТ НИВОТО. ИСКА МИ СЕ ДА ВИДЯ НЯКОЙ БРАЗИЛЕЦ, ИЛИ АРЖЕНТИНЕЦ, КОЙТО ДА ГАЛИ ТОПКАТА И ОКОТО! ТОШКО ЗА НАС Е СЪЩО ДОБРЕ ДОШЪЛ. ДАНО СИ Е НАУЧИЛ УРОКА И ДА СЕ Е ПРИЗЕМИЛ! НАДЕЖДИ, НАДЕЖДИ! ЗА СЕГА ТОВА НИ ХРАНИ! САМО БОТЕВ!

    • 6
      5

      Изобщо не си прав. В момента нямаме халф като Серкан, а Алекс Колев ше е резерва ма Бароан. Другия младеж не го знам къв е

      • 5
        2

        Абе къв серкан бе, глупак? Хич да не се връща този късокрак пайтак. Там при резаците в кУрмовград си е супер.

    • 4
      12

      Като пиеш загорка трябва да е на трон…така се пие от първо място!

        • 4
          13

          Избихме турникетите и част от задълженията към някои доставчици!

  26. 21
    4

    Уважаеми локута-ликета! Колкото и да сме слаби играем красиво. И да падаме пак го правим с финес. За ваше съжаление, днес Биееееем… Разбираме че не се интересувате от вашия си скапан отбор – има защо! И то е… Защото в град Пловдив има само един Отбор, който буди хората и трепти в сърцата… Няма значение че същите живеят до стадион Спартак или до лаута… Всички без едни се вълнуват. Те са в Столипеново. Там ги интересува единствено помощи и социални .. бързото забогатяване им е мания … Именно те са локУмУтивци…тез аккюпеци дето се мислят за фактори и сънуват първо место

    • 6
      14

      Съселянино, с груб финес съблякохме играчите, с финес им пяхме МАХАЙТЕ СЕ с финес им пяхме ВСИЧКИ ВЪН!!!

      Нямаш ли срам Бе, аз че съм боклук всички го знаят,но трябва ли всеки жълт да е боклук????!!!!

  27. 20
    2

    Бароан разплака Враца, разплака и Стикс. Същият търси утеха от тираджиите на околовръстното

  28. 16
    2

    Ботев Пловдив има спешна нужда от десен бек и още един класен централен защитник

  29. 2
    19

    КАНАР АКБАР ТРИТЕ ВРАЧАНСКИ ШПЕКА ОДЗАДЕ ВДЪХНУВИХА НАЩЕ НЕГЕРИ ИГИ БИХМИ ГЯУРИТИ АЙЙЙ КЪНАРЕЙЙЙЙ

    • 22
      2

      Цяла България ни посреща с мощно: ЦИГАНИ, ЦИГАНИ, ЦИГАНИ!!!

      • 17
        2

        ми ти кво искаш бе апап кък да на пусрештът

  30. 25
    2

    Прекрасен уикенд за Пловдив – слънчево време, топло, хубави резултати в мачовете… Изобщо – голямо ГУСТО… Единственото гадно е неспирният рев от злоба на малцинствата с бяло-черни раздърпани блузки…

  31. 20
    1

    Добре че бяха Уме и Бароан майна, че с тая защита положението е далеч от розовото.
    Тва разбира се не значи че в следващите два мача няма да смачкаме муцунките на софийските и столипинските кюмюрджийчета.

  32. 19
    1

    КЮСТЕНДИЛСКИТЕ ТОТО ОТРОЧЕТА ДАЖЕ ЗА КОЕФИЦИЕНТИ ГОВОРЯТ 😂😂😂🤣😂😂😂🤣😂😂😂🤣😂🤣😂😂🤣🤣🤣😂🤣
    МАМА ВИ ДЕЙБА ПРОСТА !! ВМЕСТО ДА СИ ЗАРОВИТЕ ЦИГАНСКИТЕ ГЛАВИ В ПЯСЪКА ИМАТЕ НАГЛОСТТА И ДА СЕ ОБАЖДАТЕ ?!?!?!!
    Е НАИСТИНА НЯМА ПО ЖАЛКИ АМЕБИ ОТ ВАС

  33. 17
    2

    От друга страна атаката на Ботев Пловдив се справи много добре

  34. 19
    3

    Честита победа!Положителното-постигната задължителна победа ,5 гола и 3 точки. Отрицателното – трагична защита получени 3 гола и многобройни грешки!Минков повече никога не трябва да играе като десен бек и да започва титуляр!Двамата с Акере бяха толкова зле отдясно,че повече няма накъде!Приятен ден и само “Ботев”!!!

  35. 15

    Защитата на Ботев Пловдив е трагична, аз съм ботевист, но това повече не може да се търпи!

    • 8
      3

      Наско Чернев и житните бегачи в дясно Минков и Акаре за нищо не стават… Добре че не направи Надето и дузпа. Другите днес показаха игра.

      • 9
        1

        Абсолютно!Чернев,Минков и Акере не заслужиха с нищо да са титуляри!

    • Точно! Чернев е такава мистрия, че чак ми е жал за него, въпреки всички надежди.

  36. 13
    1

    Много як мач стана. Красиви голове и пълни дупки в защита.

        • 15

          Селяк и мангал кюстендилски миризливец си ти. Майка ти цигансата те е изхвърлила от утробата си като ненужно същество което избива комплекси тук. Пришълец непоръбен и грозен

        • 14
          1

          Селвяк ще викаш на баща ти.. или на Солак ! Що се отнася до град Сопот да знаеш че тоя град ви храни преди 30 години всички …с тяхните продажби за шеметни суми по онова време… Единствени те продаваха във валута!!! И бяхме достигнали 4 в света по износ на оръжие. Ясно! Между другото и все още работят!!! Металик Сопот си ги има и днес! Ама виж кюстендилски сливи няма вече….и защо… Ами защото ги присадиха в Пловдив! – на локУ. Разбираш ли мангал! Сега тихо… Че тази седмица ми е пълен кеф… И не искам да те уча .. Наздраве фенове на Ботев!

          • Радвай се тази седмица палячо .. че следващите две ще ревеш … и пак мъни + ще са ти виновни…

Коментарите са затворени