На емблематичната дата за Ботев 3 октомври базата на жълто- черните в Коматево официално бе преименувана на Никола Щерев – Старика.

На този ден през 1929г. Ботев става държавен първенец за първи път в своята история след победа над столичния Левски.Според действащата тогава наредба първенството се провежда по системата на директни елиминации в един мач. За тях се класират победителите от всички спортни области в страната, които по това време са общо 13 на брой. Ботев печели надпреварата в Пловдивска област и се класира за националните елиминации. В тях отборът ни отстранява Левски (Бургас) след победа с 2:0, след което и варненския Шипченски Сокол с 3:1. Така на 3 октомври 1929 г. на стадион “Юнак” в София отборът на Ботев играе финална среща за държавно първенство срещу отбора на Левски (София). Въпреки преобладаващата домакинска публика, няколкостотин “жълто-черни” фенове на “канарчетата” подкрепят неистово своите любимци, които в крайна сметка успяват да им се отблагодарят. След един крайно напрегнат, динамичен и интересен двубой Ботев побеждава с 1:0 и спечелва титлата „Държавен първенец” и става носител на Царската купа по футбол за 1929 година. Шампионското попадение е дело на легендарния Никола Щерев – Старика след гол с глава в 81-ата минута. Стихийният натиск на Левски (София) в последните минути е умело отразен от пловдивчани и Ботев става Шампион на България!

Инициативата бе на Фондация Жълто и черно, а на събитието присъстваха множество привърженици.

“За мен е голяма чест да бъда част от историята на този велик клуб и продължавам да играя тук. Искамс ваша помощ да постигнем много успехи”, каза Лъчо Балтанов.

“Не съм играл в Ботев, но съм вече от Ботев. Надявам се с ваша помощ да постигнем големи успехи. Това каза административният директор на клуба Радостин Кишишев.

На събитието стана ясно, че следващата инициатива на Фондация Жълто и черно е изграждането на паметник на най-великия футболист на Ботев – Динко Дерменджиев – Чико.

30 КОМЕНТАРИ

  1. 10

    Другарю Спасов, защо темите за дънните риби от Коматево са преди тези на лидера в А група, комунистическо изчадие плешиво!?

    Дейба твойта мама, папагал проскубан!! Скоро ще те гепим на Лаута..

    • Попитай майора от запаса Гр.Ат.Бонев.Попитай как взе два апартамента до Братската могила срещу коптор на ул Варшава.Офицера ползваше и безплатни телефонни минути и безплатен жп билет до Европа.Който използваше до Италия.Червената лада след чакане ли я взе.Цигански измислици.

    • Ще хванеш , ако ходиш там сдухан мангал такъв.
      Зад клавиатурата няма как да стане.

    • Защото никой не се интересува от временния лидер, който след само два кръга може да е седми, а от Ботев. Ботев има много повече фенове, а уж фенове на другите отбори, като онова лайно пишещо се стикс (защото е неграмотен и не знае, че се пише “стинкс”), просто мразят Ботев и също четат само тези теми.

    • Абе въшлив кюстендилски ,получовек,какво да отрази бе как от 5 хиляди места не можете да напълните половината.Или ония със деменцията гочо пияндето,дон круши,или ристьо свинаря или може би митьо талибана.Марш във гетото при айшето че я хапят бълхите.

  2. 2
    9

    Тези жълтури явно са развили ОГРОМНИ комплекси в последните 30 години. От както падна комунизма все са дънни риби. Чудят се с какви безсмисени глупости да си ги избият…

    Ех, колко жалко е да си папагал!

    • Асан е, тъпо парче лайнутарско, откакто падна комунизма, 5 пъти имаме медали от шампионата, две куки спечелихме и още пет финала за купата.

      • Ко речи ко ? Хахаха къде тея медали и къде тея финали бе глупак

      • На мен пък три от любимите моменти след комунизма са как 1995-та им лепнахме ПЕТИЧКА (удобно забравяна), как си прекратиха мача, за да е само 3:0 и как изчезнаха безследно в Б-група, а след няколко години Велбъжд ги замени, та сега да величаят.

  3. 3
    6

    Стоян канара пита защо Тосю-Солуникито и Челсито-селинджъра ги нямаше на курбана ва да гоейба?

  4. 3
    4

    Глупаци защо не пускате снимки да видим колко човека сте ? Хаха 20 човека по НОВА ви дадоха ! Това ли са големите празненства? За това ли Андрей пуска снимки само от стълбите ?

  5. 4
    2

    Срам е да ви срещам участници, ако не ви държат реферите, какви ще сте?!
    Едни които знаят прасета, ментета и лозунга:
    БЕЗ СЪДИИ , БЕЗ ПАРИ и ДА СЕ МОЛИТЕ В ДЖАМИЯТА ЗА НИЩО НЕ БИВАТЕ ДОРИ И ЗА ЧАКАЛА!

  6. Какъв изрод трябва да си,за да коментираш така за хора които вече не са на този свят???Потресен съм…та ти стикс ли си,къв си,заслужаваш наистина да ти се случи нещо лошо….никога не съм пожелавал нещо такова и на най големия си враг (този дори не ми е враг),но да говориш така за покойници е ужасно гадно….долно човеченце си ти!!!

    • 2
      8

      “За мъртвите добро или нищо друго освен истината”, всичко написано е истина, тежка истина, но това са фактите. Дали съм изрод? Просто не ви считам за хора.Той Илиян Илиев ви го каза- индианци! Иначе съм състрадатерен, но не и за околочовеци…

    • 3
      4

      НАЛИ ПЕЕТЕ С ЖОРО НА МОРЕ БЕ ПУМЯРИ ? КВО РЕВЕТЕ ТОГАВА ?

      • Бонка сама си призна, че е изрод…
        Когато обаче е за нея…

  7. 12
    1

    Какви прекрасни времена са били за Пловдивския футбол. Цели 7 години преди да се пръкне Туморът-циганско-турската жепейска сган с комунистическото име Локомотив.

  8. Я , какво нашествие от буфери… Занимавайте се с вашия цигански отбор, а не пловдивския гранд Ботев….

  9. 2
    9

    Динко не го виждах, но го усещах по рояка винени мушици. Добре е да се сложат и те в паметника пияницата заслужава автентичност

  10. 7
    1

    Този скапан буфер стикса пак се наака… но те циганите са така…

    • 1
      9

      Хората родени след 1980 година знаят Чико от заведението до Макдоналдс, където пиеше от сутринта в чаша за чай, пълна с алкохол. Заведението вече не съществува, никой не помни как се казва, но бутилката и Чико ще се помни.Пропи се човекът, защото видя какво е любов в Локомотив и си е пропилял живота в Ботев…

      • 6
        1

        Наливай, наливай. Сметката рано или късно ще дойде… тя винаги идва.

        • 1
          5

          Тя на вас ви излезна 😉 с Жоро на море ли беше ? Еми сега с Тоско в Солун 😉

  11. 12

    Селска работа и папагалска. На Чико паметник? Сложете бутилка алкохол, на някой дънер и паметникът е готов.Няма значение какъв алкохол, Чико беше печка Перник, само антифриз не е пил. А и когато поставяте цветя пред бутилката паметник гледайте да е рано сутрин, алкохоликът Чико започваше да се налива от рано сутрин.Измъчваше го, че за 3 месеца в Локомотив е получил повече любов и уважение отколкото за 30 години в Ботев, измъчваше го, че Бонев е канонизиран за светец на Лаута, а за Чико няма и една запалена свещ…

  12. 10
    1

    Това е отбор да има ИСТОРИЯ…
    ИСТИНСКА….
    Родени Победители – това е ФК Ботев

Коментарите са затворени