Играчът на Царско село за невиждания цирк: Заплашиха ме с убийство, удряха ме! Кавдански: Не съм изпуснал нарочно

0
205

 

Бившият нападател на Царско село Юсуфа Яфа проговори за скандала със собственика на клуба Стойне Манолов, който се разрази в заключителни минути на двубоя срещу Локомотив (София) от последния кръг в efbet Лига.

Припомняме, че „царете“ получиха възможност да изпълнят дузпа, която обаче породи напрежение между част от футболистите на домакините, сред които беше и Яфа. Гамбийският футболист искаше да се нагърби с изпълнението на 11-метровия наказателен удар, но в този момент Стойне Манолов нахлу на терена и го принуди да напусне игрището.

Стигна се дори до физическа саморазправа между двамата, а нападателят призна, че е получил заплаха за убийство от един от треньорите на Царско село.

Вижте какво разказа Юсуфа Яфа в социалните мрежи:

„Позиционирах топката, за да изпълня дузпата и „капитанът“ дойде отнякъде с желанието той да стори това. По време на тренировки, когато упражняваме дузпи, никога не съм го виждал да бие. Той взе топката, която си бях нагласил. Бях изненадан и го попитах защо го прави.

Когато разбрах, че той мисли единствено за себе си, а не за отбора, взех топката обратно и казах, че аз ще поема отговорността. В тази ситуация във футбола, когато играч вземе топката и е сигурен, че ще вкара, неговите съотборници трябва да го подкрепят. Но, както изглежда, тук капитанът и моите съотборници мислят само за собствения си интерес.

В този момент си помислих, че не искам моят отбор да изпадне и затова исках да изпълня дузпата – с ясната мисъл за отговорността, която поемам. Така прави един истински мъж! „Капитанът“ го прие лично. В един отбор капитанът не се поставя над своите съотборници. В конкретната ситуация истинският капитан щеше да каже „Ти изпълни дузпата и дори да пропуснеш, целият отбор е с теб“.

Получи се цирк, който никога не бях виждал през живота си. Накрая те решиха, че ще ми позволят да изпълня дузпата, а това, което се случи впоследствие, дори не можех да си го представя. Президентът на клуба влезе на терена и се нахвърли върху мен. Това ми дойде твърде много – беше ясно, че тук вече не става въпрос за спорта.

Оставих топката на който иска да изпълни дузпата и той (Стоне Манолов) ме изгони от терена, без дори да съм получил червен картон. Мачът продължаваше, а съдията и полицаите му позволиха да нахлуе на игрището. Усетих, че нещо не е наред и се отправих към съблекалнята. Той започна да ме блъска без причина, да ме стиска силно за врата и го попитах какъв е проблемът му с мен, след като не съм направил нищо лошо. Бях шокиран и не осъзнавах какво се случва.

Докато напусках игрището, треньорът на вратарите заплаши живота ми, че ако не изляза, ще ме убие. Той каза „Напусни преди да те убия!“.
В крайна сметка „капитанът“ взе топката, за да изпълни дузпата и я пропусна, с което тимът изпадна във втора дивизия. Бях много ядосан. Президентът ме последва в съблекалнята и ме удари по-силно отколкото на терена. Имаше над 30 полицаи на стадиона и никой не направи нищо!“


Капитанът на Царско село Мартин Кавдански разясни пред Sportal.bg ситуацията в края на срещата срещу Локомотив (София), когато възникна скандал кой да изпълни дузпа за “царете” – той или Юсуфа Яфа.

Мартине, минаха няколко дни от ситуацията в последния мач срещу Локомотив (София). Много хора се изказаха, а днес имаше мнение на Юсуфа Яфа по темата. Каква е твоята истина за дузпата в последната минута

– Да, много се изговори и изписа. Нека започнем по хронология. След като съдията отсъди дузпа и през ум не ми е минавало да изпълнявам, защото никога не съм изпълнявал дузпи. Тогава обаче старши треньорът Стефано Макопи ми каза резултата от мача Пирин и Ботев (Враца), от който вече бе ясно, че сме изпаднали. Той ми предложи, като капитан и играч с най-много мачове в Царско село, да изпълня дузпа и по този начин да направя последния удар за този отбор. Знаехме, че сме изпаднали, а и също така, че няма да съществуваме като отбор. Това бе причината да се съглася. Явно обаче Яфа не бе разбрал, че сме изпаднали.

Невиждан панаир в Царско село! Стойне Манолов нахлу на терена и налетя на бой на свой футболист

Може би това е вследствие на факта, че до 4 часа сутринта е бил в столична дискотека. В такава ситуация обаче е най-важното какво казва треньорът. Той няколко пъти му извика от скамейката аз да бия дузпата. Това нещо го е чул и г-н Стойне Манолов и вероятно поради тази причина реагира по този начин и влезе на терена. Видя, че въпреки думите на треньора, моят колега не искаше да ми даде топката за изпълнение. За съжаление не вкарах. Имах голямото желание да съм последният играч вкарал гол за този отбор и така да завърши моят престой в Царско село. Във футбола е така. Видяхте, че вратарят имаше ден и през първото полувреме спаси и друга дузпа.

Доста хора смятат, че си изпуснал дузпата нарочно?

– Мога да кажа само едно. Аз съм чист пред себе си, пред съотборниците си, треньорите и моето семейство. Готов съм да застана на всякакви детектори на лъжата, ако ще и на разпит в прокуратурата. Готов съм и да ме хипнотизират. Цялата истина за дузпата вече я казах преди малко. Който иска нека ме разпитва. Няма проблем.