Гласуваха парите за Ботев и Локо и прекратиха концесиите за Лаута и Тракия

17
587

Общината прекрати официално процедурите за отдаване на концесия на два важни за ПФК Локомотив обекта – стадион „Локомотив“ и тренировъчен комплекс за детско-юношеската школа в район „Тракия“. Това стана на днешната сесия на Общински съвет след гласуване с абсолютно мнозинство – без нито един въздържал се или против.

За базата в „Тракия“ в гласуването участваха 38 съветници, а за стадион „Локомотив“ – 39. Още преди вота административният директор на ПФК Локомотив Атанас Узунов обяви, че няма да гласува заради конфликт на интереси.

Също без никакви драми Общинският съвет одобри средствата в размер на 37 млн. лева, предоставени с Постановление №33 от 28 февруари 2020 година на Министерски съвет – 25 млн. лева за ремонт, изграждане и обновяване на стадион „Христо Ботев“ и 12 млн. лева за ремонт, изграждане и обновяване на Спортен комплекс Стадион „Локомотив“.

При гласуването участваха 42-ма съветници, като всички бяха „за“.

17 КОМЕНТАРА

 1. 5
  1

  Ох густо, ох кеф!
  В турската баня голям кеф!
  Саде локо!

 2. 20
  7

  Всички, които гледаме и се интересуваме от български футбол помним как години наред Тича (Черно Море) и Славия София спореха за това кой е най-стария отбор в България, като за такъв се смяташе Черно Море, защото един от предшествениците му Тича е създаден месец по-рано от Славия през 1913г.

  През 90-те години Ботев почнаха методична кампания за заблуда на публичното мнение, че са най-старият отбор в България. Човек, ако им е чел историята сам е видял колко противоречия, лъжи и измислици има в нея. Но да обърнем повече внимание на най-голямата от тях.

  За първи път 1912 година се появява на емблемата на Ботев през 1962 година в разгара на комунизма в България. По-възрастните си спомнят, други сигурно са слушали разкази на родители и познати, колко модерни бяха тогава честванията и годишнините. Те трябваше да бъдат помпозни, натруфени, с много манифестации и прославящи великия братски Съюз и комунизма.

  Учудващо, но точно през 1962 година АСК Ботев се сдоби с нова емблема – без петолъчка но с нова година на нея – 1912. Какво съвпадение точно на време за една 50 годишнина на обичания от партийните лидери на онова време армейски клуб Ботев. По случай юбилея Никола Щерев-Старика получава и видното отличие „Заслужил майстор на спорта“, Ботев взима среброто в шампионата и КСА – въобще пълна комунистическа идилия.

  От тогава започва налагането на тази откровено измислена година за се стигне до днешния ден в който мнозина заблудени хора наистина вярват в лъжата, че Ботев е най-стария футболен клуб на България. Да погледнем фактите:

  Официалната история на Ботев започва с думите:

  „Така в началото на месец март 1912 година те учредяват първото спортно дружество в Пловдив – „Христо Ботев“ – футболно дружество. Съставен е учредителен протокол, избран е и първият Управителен съвет, в който влизат:

  Стоян Иванов Пухтев – председател
  Ненко Георгиев Пенелов – заместник-председател
  Петър Делев – секретар-касиер
  Теньо Русев – домакин.“

  Звучи добре, стига да не беше абсолютна глупост. Да отбележим един по един пропуските в тези няколко изречения, които наистина са много.

  Първо, през Март 1912 година, група деца са основали не футболно дружество, а Младежкото въздържателно дружество „Хр. Ботев“. Категорично може да се каже, че футболен отбор Ботев Пловдив през 1912 година е нямало. Имало е „въздържателно дружество“ създадено от деца, които са се занимава ли с…лека атлетика. По-голямата част от тези деца са били от гимнастическото дружество „Тракийски юнак“. Както е ясно на мнозина, през 1912 година България влиза във война, а училищата са затворени. Тогава, като много други махленски и ученически организации „въздържателното дружество“ Хр. Ботев престава да съществува.

  Едно от многото доказателства за това е и невръстната възраст на „учредителите“ на въпросното дружество:

  Стоян Иванов Пухтев – роден през 1900 година – учредител на 12 години.
  Теньо Русев – учредител, домакин, който уж дал идеята за името Хр. Ботев – роден през 1902 година – учредител на 10 години
  Никола Алваджиев – роден през 1900 година – учредител на 12 години.

  Никъде в никой архив, библиотека или вестник не се отбелязва какъвто и да е било официален документ за създаването на Футболно Дружество. Това, разбира се е обяснимо предвид, че такова нещо не е нужно за група деца, желаещи да се борят с алкохолизма и да спортуват лека атлетика в двора на училището си.

  Каквото и дружество да е било създадено през 1912, то е било от невръстни деца, същото е спряло да съществува през същата 1912 години, именно поради закриването на училищата, загубата на ентусиазъм и влизането на България във война.

  Първите реални сведения за футболен клуб „Ботев“ датират чак от 1917 година. През тази година няколко махленски клуба (включително и „Бай Ганьо“ където играе и първия треньор на „Ботев“ и легенда на клуба – Никола Щерев(Старика)) се обединяват. Чак тогава е изработен и клубен устав на отбора, избрани са и цветовете на тима.

  Преглеждайки официалната история на Ботев в Интернет и изданията писани от фенове на същия този клуб, нека обърнем внимание на „фактите“ приложени към тях. Всичко, което „историците“ предлагат като доказателство за съшитата си с бели конци лъжа за 1912 година са…Клубни издания. Брошури и книжки писани от самите тях за да имат повод да празнуват нещо. Из между купчините самопоздравления правят впечатление две снимки:
  Изображение
  Изображение
  Под снимката седи гордия надпис Учредителите на сп. кл. „Ботевъ“. Е да, но това естествено не е така. Снимката всъщност е правена чак през 1916 година. Това е признато и от клубното издание от 1992г. В т.нар „достоверни“ клубни издания ставаме свидетели на първите опити да се фалшифицира историята на този отбор. Още преди изобретяването на Photoshop!!!
  Изображение
  Следващото „доказателство“ на идеолозите на мита за 1912 година е едва ли не утвърждаването на тази измислица от големия българин Н.Каблешков. Какво всъщност представлява документа? Една страница откровени ЛЪЖИ изписани с молба за отговор по случай
  Какво всъщност представлява документа? Една страница откровени ЛЪЖИ изписани с молба за отговор по случай „празника“ на отбора. Естествено като възпитан българин г-н Каблешков отговаря на тази глупост. Но да зачетем първите изречения на писмото ДО Каблешков:

  През 1912г. м. март група ентусиазирани младежи, предимно ученици, положиха начало на учредяване на първото спортно дружество в гр. Пловдив – Южна България, с наименование „Хр. Ботев“…

  Лъжите и грандомащнината в най-ранния летопис на отбора правят впечатление още в ПЪРВОТО изречение на това писмо. Ботев Пловдив е много далеч от „титлата“ първо футболно, да не говорим за спортно дружество в Пловдив. Много години преди това има спортни дружества в града и различни спортове се практикуват от хиляди младежи! На всичкото отгоре има и документирани ФУТБОЛНИ срещи има и ИСТИНСКИ футболни отбори. Такива, които играят футбол, а не гимнастика в училищните салони.

  Прикачваме снимка от „Спортът в Св. Августин“ – статия, на която няма нужда да доказваме достоверността:
  Изображение

  “На 5 октомври 1911г. (по стар стил, бел. авт.) отец Мериадек, преподавател по телесно възпитание, който бе заменил традиционните разходки в четвъртък и неделя с тренировки по футбол, организира в днешния ден първата футболна надпревара между пансионерите (тоест живеещите в пансиона колежани, бел. авт.), която се състоя близо до разсадника (Пепиниерата) в Мичкюр, в което състезание той позволи да се включат и външни лица, непансионери.”

  Да не говорим за множеството чествания на 25 годишнината на футбола в Пловдив отбелязани от цялата спортна преса в Пловдив през 1935 година.
  Изображение
  Изображение

  По този начин лесно разкрихме лъжите изписани в писмото ДО уважавания Н. Каблешков.

  Като обобщение, ако на емблемата на днешния Сдружение Ботев (който въпреки, че БФС изхвърли от всички свои списъци и започна като изцяло нов отбор през 2010 година) трябва да стои годината на създаване на предшественика на клуба, то това трябва да е една от годините 1916 или 1918. През първата се създава наистина футболно дружество Ботев Пловдив, а през втората са първите сведения за изигран футболен мач на този клуб!

  Стига лъжи в българската футболна история, стига гавра с миналото, стига фалшиви годишнини и измислени юбилеи! Комунизма си отиде, време е и неговите лъжи да си тръгнат една по една!

  • 2
   2

   Така е,11 годишни деца немогат да учредят футболно дружество,нооо,ВЪЗДЪРЖАТЕЛНО може!Тъйба и гламъсака!

  • 3
   1

   Поне не е играл сам срещу себе си като Локо пд,/не става въпрос за урода от Кюстендил/

 3. 25
  1

  Обръщам се към всички локомотивци. Разберете едно нещо, спрете да давате акъли за бесики, спорт клуб и не знам си какво. Стадиона ни е лицензиран в УЕФА и върши работа, не казвам, че не искам бижу. Разберете, че най-важното е да се построи база за школата която е леш и всички деца бягат в Ботев!!! Мисля, че Крюшо няма да я направи със собствени средства и сега е момента да се обединим върху идеята тези 12 млн. да се инвестират в терена в Тракия. Ако сега не го направим, няма да стане никога!!! После ще мислим и върху реновирането на стадиона. Досега винаги съм защитавал Крюшо, направи много за което трябва да благодарим, но смятам, че за базата увърта и нищо няма да направи.

  • 5
   3

   За какво ни е база, за какво са ни юноши? Бежанския лагер в Харманли има много свободни агенти, а Гърция стри нов още по голям.

  • 4
   1

   Аз предлагам да построим една опера с тези пари, а каквото остане да вложим в ст.Пловдив!

  • 3
   2

   И за какво ни е точно тая школа? Кой отбор е прокопсал със собствени кадри в световен мащаб?!?!

 4. 22
  1

  АТАНАС УЗУНОВ В КАЧЕСТВОТО СИ НА АДМИНИСТРАТИВЕН ДИРЕКТОР Е ИЗДАЛ БЕЛЕЖКА НА КРИСТИАН ДИМИТРОВ И Е ЛИШИЛ КЛУБА ОТ 20 ХИЛЯДИ ЕВРО ПИШЕ МЕРИДИАН МАЧ! СЪЩЕВРЕМЕННО ОТ БАЩИТЕ НА ЮНОШИ НА КЛУБА НА КОИТО НЕ СЕ ПРЕДЛАГА ДОГОВОР И ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ РАЗВИТИЕТО СИ СЕ ИСКАТ СУМИ ОТ 30-40 ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗА ТАКАВА БЕЛЕЖКА. ТОЗИ КЪРЛЕЖ, КОЙТО ОЩЕТЯВА КЛУБА НЯМА ЛИ НАЙ-ПОСЛЕ ДА СИ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТ?

 5. 7
  3

  Зикича започва да ги пързаля селските кюнлий.

 6. 6
  6

  Локо ще има стадион БИЖУ до края на годината!!!

Comments are closed.