A+ R A-

Вторият гребен канал може да струва само 3 млн. лв. Избрана

Сряда, 25 Февруари 2015 10:28 | | |

Оценете
(0 гласа)
Вторият гребен канал може да струва само 3 млн. лв.

Проектът на Общината на стойност 15 млн. лева е излишен лукс, обяви депутатът Славчо Атанасов

Вторият гребен канал в Пловдив може да бъде изграден само с 3 млн. лв., а не с 15 млн., какъвто е проектът на Община Пловдив. Това заяви арх. Валентин Маринов по време на презентация на спортното съоръжение, организирана от депутата и кмет на Пловдив /2007-20118 Славчо Атанасов вчера. Проектът на Общината в размер на 15 млн. лв. е абсолютно излишен лукс, подчерта след представянето на идейната разработка Славчо Атанасов. Авторите на първия проект за изграждане на Втори гребен канал – арх. Валентин Маринов и хидроинженерът Петко Иванов представиха пред медиите и граждани идеята си. Кметът Иван Тотев, въпреки отправената в края на миналата седмица покана, не присъства.

Идейната разработка на арх. Маринов и инж. Иванов предвижда коригиране на речното корито, като се построи подпорна стена на Марица с дължина 2 км. Тя в момента липсва. От коритото на реката връзката със старта на съществуващия канал е само 150 м. Така се получава дублиращо съоръжение, без да се изсичат близо 4000 дървета и без да се влиза в защитената зона „Натура 2000" , обясни арх. Валентин Маринов.

По думите му представеният проект ще струва три пъти по-малко на Общината и каналът пак ще отговаря на изискванията на ФИСА. Съществуващата гора в момента пази канала от вятър, а това го превръща в една от най-бързите водни писти в света.

Славчо Атанасов също бе категоричен, че това са изключително важни предпоставки, за да се реализира този проект, а не намеренията на градската управа. „Защото проектът на Общината има три сериозни недостатъка - огромната сума пари, навлизането в „Натура 2000" и изсичането на 4000 дървета, които са белият дроб на града, както и факта, че се налага да се мести дигата на река Марица", посочи народният представител. Той заяви готовността си да търси съдействие за този проект от страна на правителството и още веднъж подчерта, че е недопустимо общината да хвърля толкова много средства при положение, че може да направи Втори канал за по-малко пари.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

 • Е НЯМА ПО ПРОСТИ ЦИГАНИ АХХААХААААХАХАХ АХАХА

  Прочетете още...

   
 • В града манго в града. Вашите са само в Столюпиново ама там няма ...

  Прочетете още...

   
 • Уникалните новини за Пловдивският Любимец летят една след друга! Линейките ...

  Прочетете още...

   
 • каква издънка бе, това си е направо победа! цяла точка откраднахме ...

  Прочетете още...

   
 • За статистиката: При Мъри - 20-Април Локо Пд - Ботев 0:3 (прекратен), 23-Април ...

  Прочетете още...

   
 • ний са пазим за мача с Ривър Плейт!!!!!!!!!

  Прочетете още...

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!