A+ R A-

Арх. Валентин Маринов: Стадион "Пловдив" е супергоден и може да бъде завършен

Вторник, 03 Февруари 2015 19:13 | | |

Оценете
(5 гласа)
Арх. Валентин Маринов: Стадион "Пловдив" е супергоден и може да бъде завършен

Емблематично име сред архитектите, познат в града на тепетата като "бащата на стадион Пловдив". Бивш заместник-кмет по строителство. Днес признава, че тогава се е чувствал с вързани ръце, както междувпрочем и самата община, заради спора й с държавата чия собственост е спортното съоръжение. Но, не се отказва от идеята си стадионът да бъде запазен, довършен и модернизиран. Готов е да дари идейния си проект за реконструкция на пловдивчани, за да има градът модерен стадион. И също като майстор Кольо Фичето "залага главата си".

- Арх. Маринов, да започнем с един въпрос, който е на 25 години вече - може ли стадион "Пловдив" да бъде довършен?

- Аз съм настроен конструктивно и с желание да си свършим работата и стадион "Пловдив" да не стои като паметник на глупостта. Считам, че който има желание да направи нещо полезно, търси начини да го свърши. Който не иска, си търси причини това да не се случи. Аз съм от тези, които търсят начини.
Експертизата показва, че стадион "Пловдив" е супергоден и с 20 млн. лева би могъл да бъде довършен и въведен в експлоатация, за да се ползва. Аз съм правил обследване на стадион "Васил Левски" в София и мога категорично да твърдя, че той значително отстъпва на нашия, тъй като е с 35 000 места и няма възможност за монтаж на козирка. Стадион "Пловдив" може да стане за над 50 000 зрители, напълно подходящ е за козирка, която ще обиколи цялото игрище, и за разлика от "Левски", има условия за паркоместа.

arhmar1- Казвате 20 млн. лева - какво трябва да се направи за окончателното завършване на комплекса?


- Необходимо е да се сложи осветлението. Пилоните са монтирани, те са високи 67 метра и са с капацитет да покрият с осветление и пистата, а не само терена. Трябва да се реконструират трибуните, а зала "Чайка" да се събори, защото и според експертизата тя е в лошо състояние. Строителните работи могат да приключат в рамките на една година. В комплекса има 7-8000 кв. метра разгъната застроена площ - съблекални, зали, обслужващи помещения. След като се завършат, тук става голям спортен и ако щете - бизнес център, защото цялата площ заедно със стадиона е около 14 декара. Може да има офиси, заведения - всичко, което е необходимо и което не би трябвало да се пренебрегва.


2 Проект стадион Пловдив- Т.е конструкцията е здрава?

- Конструкцията на стадион "Пловдив" е здрава и това го твърдя не само аз. Експертиза, изготвена от специалисти на Университета по архитектура, строителство и геодезия установи това. Като архитект, който живее за едната чест, още преди няколко години съм направил идеен проект за реконструкцията на комплекса, който отговаря на всички европейски изисквания. Не съм взел за този проект нито лев и няма да взема. Бих го подарил на общината и пловдивчани. Ако този проект се реализира, градът наистина ще има модерен стадион като за пред света.

3 стадион Пловдив- Защо беше спряно строителството?


- Поради липса на средства и както се казва - в "не точното време". Ако Десети ноември беше дошъл през 1990 г., а не през 1989-а, днес стадионът щеше да бъде едно бижу. За старата част има Акт 16, за новата - няма. Строителството спря през август 1990 г., точно преди Световното първенство полека атлетика. За парадокс, трябваше да се проведе състезание по овчарски скок и вкараха десетина автомобила, за да осветяват терена с фарове.

3 проект стадион Пловдив- Заявихте, че ще претендирате за авторските си права над стадиона? Още ли стоите на тази позиция?


- По закон носителят на авторското право се явява физически автор, с изключение на случаите, в които изрично се упоменава друго. А в случая не е упоменато друго. Стадионът не е довършен и аз имам всички правни основания да актуализирам проекта, без да се обявява конкурс. Но, държа да добавя още нещо - веднъж дадох този пример, днес ще го повторя, без да съм променил позицията си: Майстор Кольо Фичето е казал на пашата, когато са се пазарили за строежа на моста: "Ще го сторя за 500 000 гроша. Ако не- вземи ми главата". Като архитект ще кажа в същия дух: "Аз ще въведа в експлоатация стадион "Пловдив" за 20 млн. лева, или ми вземете главата". Все пак, аз вярвам, че няма пловдичанин, който да не иска стадионът да бъде довършен.

1 проект стадион ПловдивСтадион "Пловдив" - ултрамодерен и без испанци
В групата си във фейсбук „Фен клуб стадион Пловдив" арх. Валентин Маринов (с колегите му архитекти -Тодор Запрянов, Христо Стоилов, Даниел Давидков), в качеството си на главен проектант на стадиона, заявяват в отговор на изявените желания на спортната и градската общественост, че „ основната идея е запазване целостта на стадион Пловдив и олимпийския комплекс. За целта екипа представя идейни разработки илюстриращи как би изглеждал стадион Пловдив и прилежащите площи в завършен вид, отговаряйки на действащите европейски нормативи.

Концепцията за стадиона се запазва, като се доизгражда и модернизира, без да е необходимо цялостното му събаряне. В този си вид стадионът ще продължи да изпълнява функцията си на олимпийски стадион, а не само на футболно съоръжение. Считаме, че е изключително важно запазването на основните подходи, зеленината, връзката с гребния канал, тренировъчните игрища и писти, тенис кортове и зали, за да се постигне цялостна завършеност на спортния комплекс.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

 • теб та знаем,че като ти е в гъза,ти е през кура нали важното е тръпка да ...

  Прочетете още...

   
 • Мауриньо псувал, че е обвързан с Манчо Юнака иначе директно си подавал ...

  Прочетете още...

   
 • Зума е обиден на феновете и няма да се върне повече на Лаута!

  Прочетете още...

   
 • Ава що го ибахти Гонзо с гъза ба да вейба??? Бах аз таз тръпка

  Прочетете още...

   
 • Миризлив селянино, не вие а Локомотив Пловдив би говедата 3 пъти за 3,5 ...

  Прочетете още...

   
 • ТО ВИЕ СМЕНИХТЕ 6-7 ТРЕНЬОРА И 50 ФУТБОЛИСТА ЗА 2 ГОДИНИ И ПАК СТЕ ...

  Прочетете още...

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Зов за помощ!