A+ R A-

ВИДЕО: Масови арести във ФИФА заради $100 млн. подкупи

Сряда, 27 Май 2015 10:40 | | |

Оценете
(0 гласа)
ВИДЕО: Масови арести във ФИФА заради $100 млн. подкупи

Швейцарските власти започнаха сериозна акция тази сутрин, която доведе до арестуването на няколко високопоставени служители на ФИФА. Те ще бъдат екстрадирани в САЩ, където ще им бъдат повдигнати обвинения в корупция. Голяма част от футболните ръководители в момента са в Швейцария, тъй като в петък предстоят изборите за президент на световната футболна централа. Съперници са настоящият бос Сеп Блатер и йорданският принц Али бин ал Хюсеин. Арестите са извършени в хотел „Baur au Lac“. Свидетели съобщават, че служителите на хотела са използвали чаршафи, за да прикрият арестуваните при извеждането им до полицейските автомобили.

Шестима са високопоставените членове на ФИФА, които са били арестувани в Цюрих тази сутрин и ще бъдат екстрадирани в САЩ, където ще им бъдат повдигнати обвинения в корупция. Съобщението беше направено от Швейцарското министерство на правосъдието, но имената на арестуваните не се съобщават. Както вече е известно, тази сутрин беше проведена мащабна акция в хотел в Цюрих, при който бяха задържани членове на световната футболна централа. Заповедите за арест са срещу над 10 човека, но някои от тях още не са били пристигнали за конгреса на ФИФА в петък, когато трябваше да има избори за президент на световната футболна централа.

„Американските власти подозират тези лица в получаване на подкупи в размер на милиони американски долари. Заповедите за арест са издадени след официално искане от страна на Съединените щати. Прокуратурата на Източния окръг на Ню Йорк разследва тези хора във връзка с получаване на подкупи за периода от началото на 90-те години на ХХ век до наши дни", съобщават от швейцарското министерство.

„Различни футболни ръководители, делегати на ФИФА и други функционери на организации, свързани със световната футболна централа, са подозирани в получаването на подкупи, надхвърлящи 100 милиона долара. Парите са давани от различни маркетингови фирми и медийни корпорации, които пък са получавали медийни, маркетингови и спонсорски права за футболни турнири в Латинска Америка. Според американските власти всички тези тъмни сделки са договаряни и извършвани на територията на САЩ, а сумите са минавали през американски банки."

„С одобрението на Правосъдното министерство е започната е процедура за експресно екстрадиране на арестуваните лица в САЩ. Ако някой от задържаните оспори заповедта за екстрадирането ще минем през продължителната процедура, която включва изпращането на специална правителствена нота от страна на САЩ и в най-лошия случай може да отнеме около 40 дни", допълниха швейцарските власти.

 

Медия

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар

Ние срещу тях

Ние срещу тях

Винаги когато дойде време за голямото дерби на Пловдив срещу...

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Copy/Paste мафията си има нова тактика! "Ало, вярно ли е това, което пише в Дербито?"

Отдавана не се бяхме впускали в размисли и страсти свързани...