A+ R A-

Битка за формата на "А" група

Събота, 25 Април 2015 12:04 | | |

Оценете
(1 глас)
Битка за формата на "А" група

Какъв да бъде форматът на „А“ група е въпрос по-разчепкван от този за АЕЦ или Южен поток. И с всяка следваща седмица враговете на настоящия модел с плейофи стават все повече, а първенството все по-безинтересно.

Треньори и ръководители на повечето клубове открито се обявиха против сегашната формула. Основните аргумента, които изтъкваха привържениците на намаляването на отборите и създаване на две групи, е елиминирането на златната среда. Така трябваше всички отбори да са ангажирани с битка за титлата и евротурнири, или с оцеляването си. Това обаче не стана! В момента последният отбор от първата шестица, както и първите четири във втората, остават без цели в последната част от шампионата.

Заради това изглежда, че е време Боби Михайлов да доведе реформата докрай и най-после да се изпробва и вариант с 10 отбора. За този формат се говори вече повече от 15 години, но до него така и не се стига. Видно е, че в момента отбори с финансовия и спортно-техническия потенциал на Марек и Хасково са досадна кръпка на елита. Още преди началото на шампионата с 95% сигурност можеше да се твърди, че точно тези два тима ще изпаднат.

Ако в крайна s сметка „А“ група бъде свита до 10 отбора, ще бъде много лесно и да се избере формулата на провеждане. Отречените от всички плейофи вече няма да ги има. Шампионатът няма да се разцепва на седмици, шестици и петици. Всички ще играят по 4 пъти един срещу друг, а кръговете ще бъдат 36 - напълно нормална бройка и натовареност за отборите.

При това положение по-трудното решение, което трябва да се вземе, е колко да са изпадащите. Ако са два - ще бъде много. Защото едва ли в света има професионална лига, в която 20% от клубовете да изпадат. Ако те са 10, е справедливо да изпада само един. Деветият пък може да играе бараж с втория от „Б“ група.

При тази формула на провеждане и втората ни дивизия би станала доста по-силна. В „Б“ група ще има доста отбори, конто са стойностни и ще има по-голям шанс да се избегне онова, на което ставаме свидетели почти всяка година. А именно - поне един отбор рано-рано да се отказва от участие в първенството и да не го завършва. Този сезон това направиха Спартак (Вн) и Раковски, през миналия бяха Светкавица, Чавдар (Етр) и Миньор (Пк), през 2012/13 - Сливен. Ако се върнем назад, списъкът ще стане по-дълъг от обиколката на Екватора.

Към днешна дата вариантът с 10 клуба изглежда все още далечна перспектива. И догодина групата ще бъде от 12 тима, освен ако някой от тях не изгори при лицензирането, и не се стигне до намаляване по естествен път. Като знаем обаче какво показва практиката от последните години трудно можем да се сетим за отбори, които не са получили лиценз за „А“ група. Може би единственото изключение беше изхвърлянето на Пирин след втория кръг на сезон 2005/06. Това обаче бе при старото ръководство на БФС, броени седмици преди идването на власт на Борислав Михайлов.

Нашата анкета сред представители на два клуба от първата шестица и два от втората доказа, че единственият въпрос, по който всички са единодушии, е неудачността на сегашния формат. Може би точно заради това, догодина ще се опита нещо ново, макар и бройката на отборите да остане непроменена. И пак според сондажите сред отделните клубове, вероятно ще се наложи вариант с три завъртания всеки срещу всеки - нещо никога неизпробвано в „А“ група до сега. И тук ще се разгорят сериозни дискусии как да се определят домакинствата на третия мач - по жребий, според класирането след първите две завъртания или просто на неутрален терен. Този вариант се изпробва през сезон 2010/11 в "Б" група, когато Лудогорец влезе в елита. И тогава имаше мнения, че не е много справедливо срещу някой да си два пъти домакин и веднъж гост, или веднъж домакин и два пъти гост. Не излгежда добре и формула с 12 тима, 4 пъти всеки срещу всеки и общо 44 кръга, защото е сигурно, че при толкова много мачове всеки ще почне да се оплаква от умората, многото картони, контузиите и натоварванията. А и почти никъде по света и това го няма.

"Меридиан мач"

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Още в тази категория:

Форум

Интервю

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Христо Крушарски в обширно интервю пред PlovdivDerby.com: Отбор без цел е отбор без живот!

Собственикът на Локомотив Пловдив даде обширно интервю специално за читателите...

Коментар